Lentokoneruoka yllätti – Lentoposti koemaistoi Taste of Finnair -valmisruuat

TOF_CA_closeFinnair julkisti 13. lokakuuta uuden liiketoiminta-avauksen valmisruokien tuomisesta päivittäistavarakauppaan. Vantaan Tammiston K-Citymarket aloitti 15. lokakuuta Finnair Kitchenin valmistamien Taste of Finnair -ruoka-annosten myynnin. Lentokoneruokaa ei avauspäivän aamusta jonotettu, mutta tasainen asiakasvirta tyhjensi hyllyjä jo aamupäivän ensimmäisten tuntien aikana.

Lentoliikennettä on leikattu koronapandemian aikana merkittävästi, jonka seurauksena ilmailu- ja matkailualat ovat merkittävissä vaikeuksissa. Finnair ei ole poikkeus tässä joukossa.

TOF_CV_perrierTaste of Finnair -valmisruoka-annokset ovat pirteä avaus hakea lisätuottoja markkinoilta, kun valtaosa lentokoneista on maassa ja työntekijät lomautettuina. Vastaavia poikkeusaikojen toimia on nähty lentoyhtiöiltä ympäri maailmaa.

 Ruoka-annosten vähittäismyynti nousi Finnairilla yhdeksi vaihtoehtoiseksi toimeksi jo keväällä. Vastaavia annoksia oli jo aiemmin kesän mittaan myyty henkilökunnalle ainakin Finnairin HOTT-pääkonttorin tiloissa.

TOF_kauppiasLaajemmin hanke otti tuulta alleen vain noin kuusi viikkoa sitten, kun Tammiston K-Citymarketin kauppias Kimmo Sivonen innostui ideasta välittömästi. Ennen tuotteiden myyntiä oli vielä ratkaistava mikä on oikeanlainen pakkaus, joka toimisi vähittäismyynnissä päivittäistavarakaupassa.

Finnair pitää  hankkeessa esillä myös vahvaa brändiään, sillä valmisruoka-annokset on valmistettu laadukkaasti hyvistä raaka-aineista. Ateriat on inspiroitu Finnairin business-luokan tarjoilusta.

Monilla on vahva ennakkokäsitys lentokoneruoasta, mutta nyt tilanne kannattaa arvioida uudelleen. Finnair ja sen catering-yhtiö Finnair Kitchen asettivatkin itsensä haastajan asemaan lupauksella Finnair-elämyksestä sekä arjen luksuksesta. Myös Lentoposti.fi otti haasteen vastaan ja oli ensimmäisenä jonossa Tammiston K-Citymarketissa, kun Taste of Finnair pop up -liike avattiin 15. lokakuuta kello 10.00.

TOF_JuhaStenholmAamupäivän aikana tuotteita oli esittelemässä Finnair Kitchenin Head of Product Development Juha Stenholm.

Paikalla avauksessa olivat myös catering-yhtiön toiminnasta vastaava johtaja Marika Nieminen sekä Finnairin edustajana Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa. Päivän mittaan maistiaisia oli tarjoamassa myös Finnairin matkustamohenkilökuntaa.

Asiakkaita pop up -liiketilaan saapui tasaisesti ja mielenkiinto tuotteita kohtaan vaikutti olevan kovaa. Tarjolla on ensimmäisen kahden viikon ajan kaksi pääruoka-annosta: Härkää teriyaki-kastikkeella ja toisena vaihtoehtona on savustettua nieriää ja kantarellirisottoa. Alkupalaksi tarjolla on paahdettua porkkanaa ja sinihomejuustoa. Alkupala on tarjolla viikonloppuisin. Menu vaihtuu kahden viikon välein ja seuraavaksi on luvassa mm. porolihapullia.

TOF_hinnatTaste of Finnair -annokset lupaavat makuelämyksiä pohjoisesta ja maailmalta. Raaka-aineet ovat laadukkaita ja tuoreita, jonka myötä myynti- ja säilyvyysaika on kaksi päivää. Alkupala-annoksen hinta on 5,90 euroa ja pääruoka-annoksen hinta on 12,90 euroa. Annosten koot ovat 80g ja 300g.

Annosten tarkemmat ainesosat löytyvät pakkauksien QR-koodien takaa, josta löytyy myös palautekanava. Finnair Kitchen on antanut tuotteille myös viinisuositukset.

TOF_CV_galley_lista Lentoposti.fi:n toimittajat tutustuivat Taste of Finnair -annoksiin luonnollisesti autenttisessa ympäristössä eli Finnairin matkustajalentokoneessa.

Tässä tapauksessa kyseessä oli Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin kuuluva Finnairin entinen Convair Metropolitan (OH-LRB), jonka takagalleyssa annokset valmisteltiin tarjoiltaviksi. Vantaan Aviapoliksessa sijaitseva ilmailumuseo tarjoaa paljon ilmailullisia elämyksiä, kun pääsy oikealle lentomatkalle on edelleen rajoitettua.

TOF_alkupalaPaahdettua porkkanaa ja sinihomejuustoa -alkupala

Annoksen maku oli hyvä ja tasapainoinen. Tarjolla oli porkkanan ihanaa paahteista makeutta ja sopivan suolaista homejuustoa lisättynä täyteläisellä hasselpähkinällä.

 

 

TOF_kalaSavustettua nieriää ja kantarellirisottoa -pääruoka (kuva ennen lämmitystä)

Nieriä oli mehukas ja sopivan suolainen. Lisukkeista kantarellirisotto oli suussasulavaa. Puolikuivatut tomaatit toivat annokseen makeutta ja parsakaalit raikkautta.

 

TOF_lihaHärkää ja teriyaki-kastiketta -pääruoka (kuva ennen lämmitystä)

Teriyakihärkäannoksen liha oli maukasta ja laadukasta. Makeaksi paistetut sipulit täydensivät hyvän kastikkeen makua, jota olisi kuitenkin kaivannut annokseen hieman enemmän tarjolla olevaan riisimäärään nähden. Ruusukaalit olivat täydellisen napakoita.

 

TOF_ateriaLentoposti.fi:n toimituksen edustajat ovat hyvän ruuan ystäviä, mutta eivät varsinaisia ruokakriitikoita. Koemaistettujen ruokien arviot perustuvat siis tavallisen kuluttajan makutottumuksiin.

Ruoka-annokset lämmitettiin ohjeiden mukaisesti uunissa 15-minuutin ajan. Vastaavan ajan annokset ovat uunissa myös lentokoneessa. Toisena vaihtoehtona annoksille tarjottua mikroaaltolämmitystä ei kokeiltu. Annokset nautittiin Finnairin muovisin aterimin.

Koemaistetut kolme annosta Lentoposti.fi hankki normaalisti Tammiston K-Citymarketin Taste of Finnair -pop up -liikkeestä. Toimittajamme oli torstaiaamuna 15. lokakuuta ensimmäisenä jonossa, maistamassa maistiaisia sekä kassalla ostosten kanssa.

TOF_CAArviomme mukaan Taste of Finnair -valmisruoka-annokset ovat laadukkaita kuten valmistaja lupaa. Nyt koemaistetut annokset sopivat ainakin koronapandemian aikaan hyvinkin jopa kynttiläillallisen viettoon kotona.

Taste of Finnair -annoksia voi maistaa Tammiston K-Citymarketin Taste of Finnair pop up -liikkeessä vielä perjantaina 16.10. ja lauantaina 17.10. kello 10-18. Tuotteita on myynnissä pop up -tiloissa sen aukioloaikoina aina sunnuntaihin saakka sekä Citymarketin 24-tuntia vuorokaudessa puolella myös jatkossakin.

TOF_CMtiski_1Finnairin mukaan kiinnostusta uudelle konseptille on herännyt jo muissakin kaupoissa ja tarjonnan laajentamista suunnitellaan. Ensimmäisen kuukauden ajan tuotteet ovat kuitenkin myynnissä vain Tammistossa. Annoksia oli myyty avauspäivänmittaan tasaisesti eikä varsinaista asiakkaiden suosikkia myynnin perusteella vielä muodostunut. MH

Lue myös uutisemme aiheesta, jossa kerrotaan enemmän Taste of Finnair -hankkeesta ja lentokoneruuasta:Lentokoneruoat K-Citymarketiin - Taste of Finnair -valmisaterioiden inspiraatio business-luokasta

TOF_CMtiski_2TOF_skool