Lentopelosta vapautuminen avaa maailmaa - avuksi on tarjolla Yli maiden ja mannerten -uutuuskirja

PaulaKinnunen_koneLentopelkoisia henkilöitä yli 30 vuoden ajan valmentanut psykologi Paula Kinnusen uutuuskirja Yli maiden ja mannerten – Opas lentopelon hallintaan kertoo menetelmistä, joiden avulla on mahdollista oppia hallitsemaan lentopelkoa ja lopulta vapautua siitä. 

Psykologi Paula Kinnunen on toiminut kouluttajana kolmen eri lentoyhtiön kursseilla Itävallassa, Saksassa ja Suomessa sekä omalla vastaanotollaan. Nyt Kinnunen on koonnut kokemuksensa uudeksi kirjaksi, jonka tavoite on auttaa lukijaa tunnistamaan samankaltaisia kokemuksia.

Yli maiden ja mannerten – Opas lentopelon hallintaan (Basam Books 2023) ohjaa avun pariin antamalla runsaasti tietoa lentämisestä, ilmasta materiana, lentoturvallisuudesta, henkilöstön koulutuksesta ja käytännön työstä lentokoneen ohjaamossa sekä matkustamossa.

Kinnusella on laaja käsitys siitä, miten lentopelko vaikuttaa elämään, niin työ- kuin yksityiselämäänkin, kun moni matka on jäänyt tekemättä, moni elämys tai kauan odotetun loman tai häämatkan ilo kokematta.

PaulaKinnunen_kirja1Kinnunen on vetänyt lentopelkokursseja Finnair-yhteistyössä eri asiantuntijoiden kanssa vuosina 1992-2011. Kolmen päivän mittaisilla kursseilla rullattiin toisen päivän aikana ATR-matkustajakoneella ja viimeisenä päivänä suoritettiin kurssilento suihkukoneella. Viimeiset noin kymmenen vuotta Kinnunen veti kursseja uudessa kirjassa asiantuntijoina toimineiden lentokapteeni-psykologien Aki Järven ja Tommi Vänskän kanssa.

Yhdessä Finnairin kanssa lentopelkokursseja järjestettiin parhaimmillaan neljästi vuodessa ja  niillä oli noin kymmenen osallistujaa kullakin. Kinnusen arvion mukaan hän on opastanut näillä kursseilla eroon lentopelosta noin 900 henkilöä. Suomessa järjestettyjen kurssien lisäksi Saksassa ja Itävallassa 2-3 kertaa vuodessa järjestetyillä Kinnusen lentopelkokursseilla oli satoja osallistuja.

"Lentopelosta voi vapautua tutustumalla asialliseen tietoon lentämisestä ja lentoturvallisuudesta. Sen lisäksi tulee opetella mahdollisuus oman elimistön hallintaan eli oppia rentoutumismenetelmä, joka rauhoittaa joka tilanteessa", kiteytti psykologi Paula Kinnunen Lentoposti.fi:lle.

Uutuuskirja oli noin vuoden mittainen projekti, jolle löytyi aikaa Kinnusen eläköidyttyä. Yli maiden ja mannerten -kirjan tavoitteena on auttaa kertomalla menetelmistä, joiden avulla on mahdollista oppia hallitsemaan lentopelkoa ja lopulta vapautua siitä. Kirjan asiantuntijaosuuksien kirjoittamiseen ovat osallistuneet myös purseri Sari Siivonen-Yliniemelä sekä edellämainitut lentokapteenit Järvi ja Vänskä.

"Lentopelon osalta käytössä on systemaattisen herkistämisen hoitokeino. Tukea ja apua saa tiedosta ja mahdollisuudesta vaikuttaa pelon oireisiin. Oikea rentoutusharjoitus toimii pelon hetkellä ja auttaa rauhoittamaan itsensä", kertoi Kinnunen Lentoposti.fi:lle.

PaulaKinnunen_kirja2Lentopelkoiset saavat Kinnuselta apua kirjan lisäksi edelleen myös hänen omalla vastaanotollaan, jossa työ on jatkunut yksilöiden kanssa.

Lentopelkoinen voi kokea suljetun paikan ja korkean paikan kammoa tai paniikkihäiriöitä tai muita pelkoja. Myös ennakkoahdistus voi piinata lennolle lähtevää. Tarvittaessa Kinnunen lähtee asiakkaan kanssa yhdessä myös lennolle, jotta on mahdollisuus saada turvallisen lennon kokemus.

Paula Kinnunen on kirjoittanut lentopelosta aiemminkin, sillä vuonna 2001 julkaistiin Lentopelko hallintaan -kirjan ensimmäinen painos. Siinä asiantuntijoina toimivat psykologi ja Poliisiammattikorkeakoulun yliopettaja Lasse Nurmi sekä lentokapteeni-psykologit Matti Sorsa ja Risto Paajanen. Lentopelkokursseja Kinnunen veti vuodesta 1992 alkaen yhteistyössä juuri Sorsan ja Paajasen kanssa. Lentopelko-hallintaan -kirja oli päivitetty versio Kinnusen vuonna 1994 ilmestyneestä Lentopelko ja sen hallinta -kirjasta.

Uutuskirjassaan Yli maiden ja mannerten – Opas lentopelon hallintaan Paula Kinnunen muistuttaa lentopelkoisia myös tärkeästä avusta, joka on lähellä: "Matkustaja ei ole tunteineen ja ajatuksineen yksin, vaan hänellä on tukenaan osaavien ammattilaisten muodostama henkilöstö". MH