120 vuotta ensimmäisestä moottoroidusta lennosta

Wright_Flyer_1Kaikkien aikojen ensimmäisestä moottoroidusta lennosta on kulunut jo 120 vuotta. Ilmailun pioneerit Wrightin veljekset suorittivat ensimmäisen moottoroidun lennon Wright Flyer I -koneellaan 17. joulukuuta 1903. Nyt vuonna 2023 merkittävä määrä eri lentoyhtiöitä ja eri maiden ilmavoimia on jo juhlistanut ensimmäistä vuosisataansa.

Wrightin veljekset Orville ja Willbur lensivät Pohjois-Carolinan Kitty Hawkissa tuolloin kaikkiaan neljä lentoa.

Wright_Flyer_2Ensimmäisen Orvillen suorittaman lennon pituus oli 37 metriä ja se kesti 12 sekuntia. Päivän viimeisen lennon suoritti Orville, joka teki noin 59 sekunnin aikana noin 259 metrin lennon. Kaikkien korkeus oli noin 3 metriä maan pinnasta.

Ensimmäisen moottoroidun lennon yritykset aloitettiin jo 14. joulukuuta, mutta koneella ei tuolloin päästy ilmaan.

Wrightin veljesten koneeseen vuonna 1903 suunnitteleman potkurin hyötysuhde oli huimat 82 prosenttia, kun nykyisten puisten potkureiden hyötysuhde on 85 prosenttia. Wright Flyer I:n 12-hevosvoimainen moottori oli valmistettu alumiinista ja polttoaineen syöttö tapahtui painovoimaisesti. Wright Flyerin kärkiväli oli 12,3 metriä ja se painoi noin 274 kiloa.

Wright_Flyer_prop_1Wrightin veljekset operoivat ensimmäinen kahden hengen lennon vuonna 1908. Ensimmäisen matkustajalennon raportoidaan tapahtuneen vuonna 1913, kun venäläinen Sikorsky Ilja Muromets vei taivaalle 16 matkustajaa.

Maailman ensimmäinen kiinteäsiipisellä kalustolla operoiva lentoyhtiö perustettiin vuonna 1913. Kotimainen Finnair aloitti toimintansa Aero O/Y -nimellä 100 vuotta sitten vuonna 1923 ja ensimmäisestä operaatiostakin tulee kuluneeksi 100 vuotta keväällä 2024.

Ensimmäistä 100 vuottaan ovat tähän mennessä juhlistaneet Finnairin lisäksi mm. Qantas, Lufthansa ja KLM. Myös Suomen Ilmavoimat on juhlistanut ensimmäistä 100 vuottaan.

Joulukuun 16. päivänä 1936 eli 87 vuotta sitten tehtiin ilmailuhistoriaa myös Suomessa. Tuolloin  VL Tuisku -koneella laskeuduttiin ensimmäisenä vastavalmistuneelle Helsinki-Malmin lentoasemalle.

Kaupallisen ilmakuljetuksen seuraavan 100 vuoden alkutaivalta haastavat uuden entistä polttoainetehokkaamman ja ympäristöystävällisempien ratkaisuiden kehittäminen. Uudenlaiset moottorityypit, sähkö- ja vetylentokoneet sekä uudenlaiset uusiutuvat ja synteettiset polttoainetyypit tekevät tuloaan.