14 Nato-maata ja Suomi kartoittavat ilma- ja ohjuspuolustusalan yhteistyömahdollisuuksia

221013a-007Suomi on mukana yhdessä 14 Nato-maan kanssa kartoittamassa ilma- ja ohjuspuolustusalan yhteistyömahdollisuuksia. Puolustusministeri Antti Kaikkonen allekirjoitti torstaina 13. lokakuuta 2022 Naton puolustusministerikokouksen yhteydessä ilma- ja ohjuspuolustusalan eurooppalaisia yhteystyömahdollisuuksia kartoittavan aiejulistuksen (Letter of Intent on European Sky Shields, LoI ESSI). Suomella on käynnissä myös oma ilmapuolustuksen suorituskykyä vahvistava hanke.

221013a-004Yhteisen aloitteen tarkoituksena on nopeuttaa ja helpottaa puolustusmateriaalihankintojen hankintaprosesseja sekä tarkastella elinkaaren aikaisia yhteistyömahdollisuuksia. Aiejulistus ei ole juridisesti tai taloudellisesti velvoittava, eikä se ole päätös yhteisistä materiaalihankinnoista.

Mahdollisista yhteishankinnoista ja -hankkeista sovitaan erikseen. Allekirjoittamalla aiejulistuksen Suomi on mukana tarkastelemassa Euroopan ilma- ja ohjuspuolustuksen kehittämistä.
 
AnttiKaikkonenAloite on edennyt Saksan johdolla ja siihen liittyi Suomen ohella neljätoista eurooppalaista Nato-maata. Aloitteen taustalla on turvallisuusympäristön muutos sekä Ukrainan sota, jonka myötä usealle maalle on tullut tarve vahvistaa ilma- ja ohjuspuolustuksen suorituskykyjä.

Suomen omat ilmatorjunnankehittämishankkeet etenevät suunnitelmallisesti. Ilmatorjunnan korkeatorjuntakykyä koskeva hanke on neuvotteluvaiheessa ja tavoitteena on tehdä hankintapäätös alkuvuodesta 2023.

Hankkeessa ovat mukana Suomen lisäksi Nato-maat Belgia, Bulgaria, Saksa, Tshekki, Viro, Unkari, Latvia, Liettua, Alankomaat, Norja, Slovakia, Slovenia, Romania ja Iso-Britannia.

Nato_14_FINBrysselissä 12.-13. lokakuuta järjestetty Naton puolustusministerikokous oli ensimmäinen Naton ministeritason kokous, johon Suomi ja Ruotsi osallistuvat tarkkailijajäseninä.

Naton päämajassa Brysselissä järjestetyssä kokouksessa keskusteltiin Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamista sekä Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Lisäksi ministerit keskustelivat Naton operaatioista. Liittokunnan jäsenmaiden sekä Suomen ja Ruotsin lisäksi operaatioita koskevaan osuuteen oli kutsuttu myös Euroopan unionin korkea edustaja Josep Borrell. 

Päivitys kello 19.05: Lisätty uutiseen kuvia sekä kokouksen aikataulu.

Lue myös: