Airbus julkisti AFJT-suihkuharjoituskonekonseptin - ensin Espanjan ilmavoimille ja sitten muille

ATFJ_side_1_AirbusAirbus julkisti lokakuussa 2020 uuden AFJT-suihkuharjoituskoneen (Airbus Future Jet Trainer), jonka tavoitteena on korvata erityisesti eurooppalaisten ilmavoimien nykyistä suihkuharjoituskonekalustoa. Konseptivaiheessa olevan suihkuharjoituskoneen valmistusta on suunniteltu toteutettavaksi Espanjassa, jonka ilmavoimat Ejército del Aire olisi myös ensimmäinen asiakas.

Espanjan ilmavoimat Ejército del Aire on uudistamassa hävittäjälentäjien koulutuspolkua. Uusilla lentokoneilla korvataan ENAER T-35 Pillán -alkeiskoulukoneet, CASA C-101 Aviojet -suihkuharjoituskoneet sekä Northrop F-5 Tiger -suihkuhävittäjät.

HB-HZC_140716Tammikuussa 2020 Espanja tilasi Pilatukselta 24 PC-21 -koulukonetta, jotka korvaavat 1980-luvulla käyttöönotetut Espanjassa valmistetut CASA C-101 Aviojet -suihkuharjoituskoneet sekä toteutettavan suunnitelman loppuvaiheessa myös chileläiset T-35 Pillán -alkeiskoulukoneet. Pilatuksen tarjoamaan ratkaisuun alkeiskoulukoneista on päätynyt jo mm. kolmen Euroopan maan ilmavoimat eli Espanjan lisäksi Ranska ja Sveitsi.

Espanja kouluttaisi tulevaisuudessa hävittäjälentäjät PC-21 -koneilla ja uudella suihkuharjoituskoneella, josta siirryttäisiin Eurofighter Typhooniin, F/A-18 Hornetiin sekä tulevaisuuden FCAS-hävittäjään.

Spain_F5sAirbusin uusi AFJT olisi kaksipaikkainen peräkkäin istuttava yksimoottorinen suihkuharjoituskone, jolle nähdään markkinoita jopa 500-800 koneen verran jo ennen vuotta 2030. Suihkuharjoituskonekäytön lisäksi AFJT voisi toimia myös kevythävittäjänä sekä ns. aggressor-koneena eli harjoitusvastustajana erilaisille monitoimihävittäjille.

Espanja korvaa uudella suihkuharjoituskoneella ikääntyviä Nortrop F-5 Tiger -hävittäjiä. Todennäköinen käyttäjä uudelle konetyypille olisi myös Espanjan ilmavoimien taitolentoryhmä Patrulla Águila. Se lentää nykyisin CASA C-101 Aviojet -koneilla.

Patrulla_Aguila_AviojetsEspanjan lisäksi muita asiakkaita Airbusin AFJT:lle voisivat olla mm. muut Airbusin FCAS-hankkeen (Future Combat Air System) kumppanimaat Ranska ja Saksa. Vastaava hankinta on edessä myös Suomen ilmavoimilla, joka lentää nykyisillä BAE Systems Hawk-suihkuharjoituskoneilla vielä pitkälle 2030-luvulle.

Uusi AFJT-suihkuharjoituskonehanke on kehitetty Espanjalle, jossa se myös valmistettaisiin Airbusin eli entisen CASA:n tehtailla. Siellä valmistetaan nykyisin A330 MRTT -ilmatankkereita, A400M Atlas ja C295 -kuljetuskoneita sekä Eurofighter Typhoon -hävittäjiä.

AFJT-konseptihankkeessa ovat mukana myös CESA, ITP Aero, GMV, Indra, tecnobit ja Otros. AFJT voisi mahdollisesti lentää jo 2020-luvun puolivälissä.

Uusi eurooppalaiskone kilpailisi markkinoista suoraan Boeingin ja Saabin Yhdysvaltain ilmavoimille kehittämän T-7A Redhawk -suihkuharjoituskoneen kanssa. Samoista markkinoista on kilpailemassa myös ainakin Leonardo M-346AJT (Advanced Jet Trainer), josta on kehitetty myös M-345FA eli Fighter Attack -versio. Leonardon konetyyppi on kehitysversio venäläisestä Jak-130 -koneesta.

Lue myös: