Airpro-kiistassa sopu - osapuolet hyväksyivät toisen sovintoehdotuksen

Airpro_180_737_gateValtakunnansovittelijan toinen sovintoehdotus ratkaisi pitkän Airpro-kiistan. Ilmailualan Unioni IAU ja työnantajaa edustava Palta hyväksyivät sovintoehdotuksen. Lentoliikennettä sotkeneet ja edelleen ilmailualaa uhanneet lakot tukilakkoineen on nyt peruttu.

Ilmailualan Unioni IAU:n ja Palvelualojen työnantajat Paltan välistä työriitaa on soviteltu viikkoja. Tilanne on ollut neuvotteluissa pitkään täysin jumissa, mutta neuvottelut alkoivat viimein edetä sunnuntaina 19. maaliskuuta.

Sitä ennen lentoliikennettä oli sotkenut erityisesti 10. ja 17. maaliskuuta pidetyt työnseisaukset joihin liittyi merkittäviä tukilakkoja. Ne aiheuttivat Finnairille lähes 200 lennon perumiset ja sotkivat tuhansien matkustajien suunnitelmat.

Valtakunnansovittelija antoi IAU:lle ja Paltalle toisen sovintoehdotuksen maanantaina 20. maaliskuuta kello 18.00. Sovintoehdotus syntyi lähes 30 tunnin neuvotteluiden jälkeen. Vastausaikaa oli annettu iltakahdeksaan saakka.

Sovittelussa päästiin maanantai-iltana ratkaisuun, joka oli lopulta molempien osapuolten hyväksyttävissä.

Minna_Helle_TEM"Olen tyytyväinen, että sopu saatiin aikaiseksi. Asetelmat ovat olleet hankalat suurten näkemyserojen ja kiistan periaatteellisuuden takia. Ratkaisun etsiminen osoittautui poikkeuksellisen vaikeaksi. Tilanteen laukeaminen on varmasti helpotus sekä osapuolille että kaikille, jotka kärsivät lakkojen seurauksista", kommentoi valtakunnasovittelija Minna Helle .

Sovintoehdotuksen hyväksyminen tarkoittaa sitä, että lentoliikennettä jälleen loppuviikosta uhanneet työnseisaukset peruuntuvat ja mm. Finnairin lennot lennetään normaalisti. IAU oli ilmoittanut työnseisauksista ajalle 22. – 24.3.2017.

 

Palta: tyydyttävä kompromissi

Palta pitää saavutettua sopua tyydyttävänä kompromissina pitkään jatkuneeseen riitaan.

Syntynyt ratkaisukokonaisuus on kolmen vuoden mittainen ja se perustuu Paltan, JHL:n, Pardian ja Ammattiliitto Pron välillä jo voimassa olevaan, kilpailukykysopimuksen mukaiseen sopimukseen. Paltan mukaan pitempi sopimuskausi tuo alalle kaivattua vakautta.

"Pidämme syntynyttä sopua tyydyttävänä kompromissina. Pitkän etsimisen jälkeen löysimme tavan yhdistää molempien osapuolen näkemykset tavalla, joka mahdollisti ratkaisun syntymisen. Myös lentomatkustajien ja lakkojen vaikutuspiirissä olleiden yritysten kannalta tilanteen laukeaminen on hyvä asia", sanoo Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto.

Kolmen vuoden sopimus tuo työrauhaa

Työriidan ytimessä on ollut kiista siitä, mitä ja kenen sopimaa työehtosopimusta Airpro Oy:n maapalveluissa tulisi noudattaa: yrityskohtaista työehtosopimusta kuten tähän saakka vai lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa sopimusta. Pöydällä on ollut myös lukuisia muita asioita.

"Pääkiistaan löytyi lopulta kompromissi neuvottelun kautta. Helsinki-Vantaan ja Oulun lentoasemilla tehtävässä maapalvelutyössä noudatetaan siirtymäajan jälkeen lentoliikenteen palveluja koskevaa yleissitovaa sopimusta. Samassa yhteydessä osapuolet sopivat kenttäkohtaisista paikallisista järjestelyistä. Muilla lentoasemilla noudatetaan edelleen Airpron yrityskohtaista sopimusta", kertoo Helle.

"Hyväksytty sopimus on kolmen vuoden mittainen, joten se rauhoittaa tilanteen Airprossa pitkäksi aikaa ja antaa osapuolille mahdollisuuden parantaa neuvottelusuhteitaan", jatkaa Helle.

Uusi sopimus on voimassa 20. maaliskuuta 2020 saakka. Airpron työehtosopimuksessa ovat osallisina tällä hetkellä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palkansaajajärjestö Pardia, Ammattiliitto Pro sekä Palvelualojen työnantajat Palta. Muut ammattiliitot ovat hyväksyneet omalta osaltaan tehdyn ratkaisun nykyisen sopimuskauden loppuun eli 31.1.2018 saakka.

Hyväksytty sovintoehdotus (PDF)

Päivitys 20.55: Lisätty Paltan osuus

Lue myös: