Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien F-35A -hävittäjät Vaasaan - lentonäytökseen myös A330MRTT

HN_F35_ilmav_2Kaksi Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien F-35 Lightning II -hävittäjää saapuu Vaasan lentonäytökseen. Häivehävittäjät ovat esillä maanäyttelyssä, mutta toinen niistä lentää ohilentoja muodostelmassa Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornetin kanssa. Vaasaan odotetaan saapuvaksi myös Airbus A330MRTT -ilmatankkauskonetta (Multi Role Tanker Transport).

Suomen ilmailuliiton (SIL) päälentonäytös järjestetään Vaasassa 15.-16. kesäkuuta 2024. Yksi näytöksen päävieraista on Alankomaiden kuninkaallisten ilmavoimien Koninklijke Luchtmachtin Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäkaksikko.

F-027_160723Tämä Suomen Ilmavoimienkin tuleva hävittäjätyyppi lentää Vaasassa lauantaina 15. kesäkuuta ohilentoja Suomen F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän kanssa. Vastaavaa muodostelmaa ei ole aiemmin nähty kotimaisessa lentonäytöksessä.

"Tämä on ihan uskomattoman hienoa! Tätä on yritetty vuosia ja nyt se vihdoin viimein onnistuu! Samassa osastossa nähdään Suomen nykyinen ja tuleva hävittäjä", iloitsi lentonäytöksen johtaja Jyri Mattila.

Vaasassa nähdään myös ensimmäistä kertaa suomalaisessa lentonäytöksessä vieraileva Airbus A330MRTT -ilmatankkauskone. Alankomaiden rekisterissä, mutta Naton omistuksessa oleva ilmatankkauskone vierailee Vaasassa tarjoten tukea F-35A -hävittäjien siirtolennoilla.

T-056_160723Maanäyttelyyn osallistuva ilmatankkeri on Vaasan lentonäytöksen suurin lentokone ja erityisen vierailusta tekee se, että kone on avoinna yleisövierailuille.

Airbus A330 mahdollistaa ilmatankkauskontaktin kiinteällä rungon takaosaan kiinnittyvällä tankkauspuomilla sekä siivissä sijaitsevilla ns. hose and drogue eli letku- ja korimenetelmällä.

A330MRTT -koneissa on matkustajaversion polttoainesäiliöt, joiden tilavuus on 111 tonnia. Koneella voidaan kuljettaa myös 45 tonnia rahtia ja matkustamoversiosta riippuen tilaa on jopa 300 henkilölle.


Kesän 2024 päälentonäytös Vaasassa

VaasanLentokerhoVaasan lentonäytöksen liput ovat myynnissä ennakkohintaan 14. kesäkuuta 2024 saakka. Lippuja voi ostaa netticket.fi -palvelusta.  Aikuisten päivälipun ennakkohinta on 37,50 euroa ja lasten lipun (5-15v) ennakkohinta on 22 euroa.

Ennakkohintainen pysäköintimaksu on 10 euroa per päivä. Vaasan lentonäytöksen yleisöpysäköintipaikka sijaitsee lentoaseman läheisyydessä Runsorissa. Pysäköintimaksuun sisältyy non-stop -bussikuljetus pysäköintialueelta tapahtuma-alueelle ja takaisin.

Vaasa_airshowTapahtumaan on tarjolla myös rajoitetusti VIP-lippuja sekä VIP-pysäköintipaikkoja, jotka sijaitsevat lentoasemalla. Myös polkupyörille, mopoille ja moottoripyörille on varattu pysäköintilaa lentokentällä.

Vaasan lentoasemalle voi saapua myös bussikuljetuksella suoraan Vaasan keskustasta. Tapahtuman ajalle on järjestetty lisävuoroja.

Edellisen kerran Vaasassa on järjestetty suurempi lentonäytös vuonna 1984. Vuoden 2023 Suomen Ilmailuliiton päälentonäytös järjestettiin Turussa.

Vaasan lentonäytöksen järjestää Vaasan Lentokerho, joka viettää 90-vuotisjuhliaan. Vaasalla on erityinen paikka ilmailuhistoriassa, sillä Suomen Ilmavoimat vastaanotti siellä ensimmäisen lentokoneensa Thulin Typ D:n vuonna 1918. MH

Vaasan lentonäytöksen virallinen verkkosivusto: Tervetuloa Vaasaan 15.-16.6. Suomen suurimpaan lentonäytökseen vuonna 2024

Lue myös: