Aviator-lehti julkaisi Talvisodan päättymispäivänä ilmaisen Suomi ilmasodassa -numeron (linkki)

aviatorInternetissä ilmestyvä suomalainen Aviator-lehti on julkaissut Talvisodan päättymisen 75-vuotispäivän kunniaksi ilmaisen erikoislehden teemana Suomi Ilmasodassa. Siihen on kerätty Puolustusvoimien nettiin siirtämistä sota-aikaisista valokuvista runsaasti erilaisia Ilmavoimiin ja ilmasotaan liittyviä otoksia. Näköislehden tapaan taitettu julkaisu tarjoaa niin mustavalkoisia kuin harvinaisempia värikuvia.

Puolustusvoimat avasi sota-aikaiset valokuva-arkistonsa huhtikuussa 2013 nettiin skannattuina sivulla SA-kuva.fi. Puolustusvoimien Kuvakeskuksesta kaikkien nähtäväksi tuli 170 000 kuvaa.

Suosio oli niin suuri, että sivut kaatuivat heti. Sittemmin serverikapasiteetia on lisätty. Vapaasti käytettävissä olevia kuvia (lähde mainiten) on jo hyödynnetty mitä erilaisimmissa julkaisuissa. Myös Lentoposti.fi teki oman koosteensa julkaistuista värikuvista (linkki alla).

aviator3Aviatorin tuoreeseen erikoisnumeroon on tästä SA-kuva -materiaalista koottu satoja valokuvia sadalle sivulle. Ne on teemoiteltu yhdeksään eri osioon (kuva, klikkaa suuremmaksi). Lopputuloksena on varsin mielenkiintoinen kooste.

Ainoa mikä hieman ihmetyttää, on saksalaisen Stukan nostaminen kanteen. Totta on, että Luftwaffen osasto Kuhlmey oli osana Tali-Ihantalan ihmettä, mutta toki myös suomalaisten koneiden komeita kuvia olisi löytynyt SA-kuva -sivuilta.

Aviator-lehden näytenumero julkaistiin 29. marraskuuta 2012 ja ensimmäinen varsinainen verkkolehti ilmestyi tammikuussa 2013. Toistaiseksi viimeiseksi varsinaiseksi numeroksi vaikuttaa jääneen koostenumero 8/2013. Ilmeisesti ilmailusta kiinnostuneet lukijat eivät olleet vielä valmiita maksulliselle nettilehdelle. ++

Lentoposti.fi valitsi: SA-kuva.fi julkaisi 800 sodan ajan värikuvaa - tässä parhaat 40

Aviator-lehti: SA-kuvat kertovat - Suomi Ilmasodassa

Lue aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: