Brasilian ilmavoimat käynnisti operatiivisen toiminnan vaiheen uusilla Saab Gripen F-39 -hävittäjillä

F39_pilotsBrasilian ilmavoimat (Força Aérea Brasileira) järjesti 19. joulukuuta 2022 seremonian Anápolisin lentotukikohdassa juhlistaakseen uusien Saab Gripen F-39 -hävittäjien käyttöönottoa ilmavoimien laivueessa. Kyseessä on merkittävä askel, sillä Brasilia siirtyy nyt eteenpäin Gripen-hävittäjien koelentovaiheesta.

Brasilia aloitti Saab Gripen F-39 -hävittäjien koelennot syyskuussa 2020, kun ensimmäinen hävittäjät saapui maahan. Koelentoja on suoritettu Embraerin Gavião Peixotossa sijaitsevasta Gripen-koelentokeskuksesta käsin.

Juhlatilaisuudessa Brasilian ilmavoimien lentäjät laivueen komentaja kenraaliluutnantti Gustavo Pascotto ja kenraaliluutnantti Ramon Lincoln Santos Fórneas suorittivat esittelylennon kahdella Gripenillä.

Brasilialaislentäjät saivat koulutuksensa Gripen E -hävittäjiin Ruotsissa. Nyt toteutunutta esittelylentoa puolestaan harjoiteltiin myös simulaattoreissa, jotka on asennettu Anápolisin lentotukikohtaan.

Saabin Gripen E eli Brasiliassa tyyppimerkinnän F-39 saaneita hävittäjiä valmistetaan ja kehitetään yhdessä brasilialaisten kumppaneiden Embraerin, AEL Sistemasin, Akaerin, Atechin sekä Saabin oman alihankintaorganisaation kanssa. Kyseessä on yksi suurimmista käynnissä olevista teknologian siirtohankkeista Brasiliaan, jonka myötä Brasilian teollisuus saa tietotaitoa ylisoonisen hävittäjän kehittämiseen, valmistamiseen, koelentoihin ja ylläpitotoimiin.

Brasilia on tilannut yhteensä 36 Gripen E/F -hävittäjää. Niistä 28 on yksipaikkaisia E-koneita ja kahdeksan kaksipaikkaista F-konetta. Ruotsin ilmavoimat puolestaan on tilannut Saabilta 60 yksipaikkaista Gripen E -hävittäjää.

 

Lue myös: