British Airwaysin Boeing 777 syttyi tuleen kiitotiellä Las Vegasissa (video)

BA2276_LAS_airport(päivittynyt 13.20) British Airwaysin Boeing 777-200ER -matkustajakone (G-VIIO) on evakuoitu Las Vegasin McCarranin kansainvälisellä lentokentällä (KLAS). Matkustajakone syttyi tuleen keskeytetyn lentoonlähdön jälkeen. Yksi lentokentän neljästä kiitotiestä oli onnettomuuden seurauksena pois käytöstä.

British Airwaysin lento BA2276 oli lähdössä Las Vegasista kohti Lontoon Gatwickiä noin kello 16.13 paikallista aikaa. Toistaiseksi vahvistamattomasta syystä kone syttyi tuleen.

Ohjaajat ilmoittivat keskeyttävänsä lentoonlähdön ja julistivat hätätilan. FlightRadar24-palvelun mukaan 777 ehti saavuttaa 78 solmun nopeuden.

Matkustajat ja miehistö evakuoitiin liukujen kautta koneen pysähdyttyä kiitotielle 07L. Kyseessä on lentoaseman pisin kiitotie, jolla on pituutta 4 423 metriä.

Sosiaalisessa mediassa jaettiin nopeasti kuvia ja videota evakuoinnista (jutun lopussa). Niistä ilmenee, että monet matkustajat olivat ottaneet käsimatkatavaransa mukaan hätäuloskäynneille ja liukumäkiin.

Tämä on kuitenkin ehdottomasti kiellettyä, sillä se vaarantaa niin oman kuin kanssamatkustajien turvallisuuden. Laukkujen esiin ottaminen hidastaa evakuointia ja matkatavarat ovat todennäköisesti esteenä ulospääsylle. Useista viimeaikaisista evakuoinneista otetut kuvat kuitenkin osoittavat, että lukuisat matkustajat kaikesta huolimatta toimivat näin - jopa palavassa lentokoneessa.

Ensimmäiset liekit havaittiin kello 16.14, jonka jälkeen pelastusajoneuvot lähtivät matkaan. Sosiaalisen median kuvien perusteella tuli ja savu näyttävät tulevan vasemmanpuoleisen GE Aviation GE90 -moottorin läheisyydestä.

striker_oshkoshBoeingin vierelle ajoi lentokentällä päivystävältä Clark County Fire Servicen pelastusasemalta kolme raskasta Oshkosh Striker 6x6 -sammutusyksikköä (oikealla). Liekit oli sammutettu ja kone evakuoitu jo kello 16.18 paikallista aikaa.

Evakuoinnin aikana kuvatussa videossa näkyy, miten koneen vasen moottori vaurioitui pahoin tulipalossa (video jutun lopussa). Tarkemmasta valokuvasta (twiitissä jutun lopussa) ilmenee, että liekit vaurioittivat myös Boeingin siipeä ja runkoa.

On mahdollista, että G-VIIO on tulipalon seurauksena korjauskelvoton. Jos näin käy, kyseessä on kuudes Boeing 777 -konetyypin ns. hull loss.

British Airwaysin Boeing 777-200ER -matkustajakoneessa oli 159 matkustajaa ja 13 hengen miehistö. Kaikkiaan koneessa oli 275 matkustajaistuinta.

McCarranin lentokentän tiedotteen mukaan seitsemää matkustajaa on hoidettu lievien vammojen takia. Suurin osa niistä lienee syntynyt evakuoinnin yhteydessä.

BA_tailYksi McCarranin lentokentän neljästä kiitotiestä on suljettu. FAA on asettanut lentokentälle rajoituksia, jotka saattavat aiheuttaa viiveitä lähteville lennoille. Kiitotie  avataan myöhemmin kuluvan illan ja yön aikana. FAA antoi luvan kiitotien 7L käyttöön ja hätätila on purettu kello 20.14 paikallista aikaa.

McCarranin lentokentän johtaja kiitteli tiedotustilaisuudessa pelastustoimiin osallistuneita sekä lentokoneen miehistöä matkustajien turvallisuudesta huolehtimisesta.

Lentäjät saavat vuosittain simulaattorikoulutusta erilaisiin poikkeustilanteisiin. Koulutuksissa harjoitellaan mm. keskeytettyjä lentoonlähtöjä sekä erilaisia moottorivaurioita ja palotilanteita.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintavirasto NTSB aloittaa tutkinnan tapahtuneesta ja on lähettänyt paikalle Go-Teaminsa kolme tutkijaa. Lentokoneen valmistaja Boeing on ilmoittanut avustavansa viranomaisia.

Vaurioitunut Boeing 777-200ER -matkustajakone (G-VIIO, MSN29320) teki ensilentonsa tammikuussa 1999.

Tuli teki pahaa jälkeä 777-koneen rungossaVideo koneen palosta ja evakuoinnista

 


Video evakuoinnista

 

Kuva koneesta tulessa 


Video koneen evakuoinnista ja sammutustöistä Southwest Airlinesin koneesta nähtynä

Kone ilmasta nähtynä evakuoinnin jälkeen