Miehittämätön ilma-alus törmäsi Skyjetin Beechcraftiin Kanadassa

RPAS_ilmassaKanadan ilmailuviranomainen Transport Canada vahvistaa miehittämättömän ilma-aluksen yhteentörmäyksen Skyjetin operoiman kaksimoottorisen Beechcraft  King Air 100 -potkuriturbiinikoneen kanssa. Vaaratilanne tapahtui 12. lokakuuta. Kyseessä on yhdeksänpaikkainen pieni liikennekone.

Skyjetin kone oli palaamassa tilauslennolta Québeqin Jean Lesagen kansainväliselle lentokentälle. Yhteentörmäys tapahtui 2400 jalan korkeudessa seitsemän mailin loppuosalla kiitotielle 24. Laskeutuminen sujui törmäyksestä huolimatta normaalisti. Koneen vauriot jäivät vähäisiksi.

Kyseessä oli ensimmäinen lentokoneen ja miehittämättömän ilma-aluksen yhteentörmäys lennolla Kanadassa. Tähän mennessä Kanadassa on raportoitu 1596 vaaratilannetta koskien miehittämätöntä ilmailua. Niistä 131 ovat vaarantaneet lentoturvallisuutta.

"Transport Canada seuraa tilannetta ja toimii yhteistyössä muiden toimijoiden kuten Skyjetin, Québecin lentokentän ja lennonvarmistuspalveluja tarjoavan NAV Canadan kanssa. Olemme myös yhteyksissä Québecin poliisiin ja autamme onnettomuustutkintaviranomaisia mikäli tapauksesta aloitetaan tutkinta", kommentoi Kanadan liikenneministeri Marc Garneau.

"Vaikka suurin osa lennättää UAV-laitteitaan vastuullisesti ovat tälläiset vaaratilanteet olleet huolenamme. Sen takia on julkaistu säännöt, jotka rajoittavat miehittämättömien ilma-alusten lennätystä", jatkoi Garneau.

Kanadassa lentoliikenteen vaarantaminen on vakava rikos ja se voi johtaa vankeustuomioon tai 25 000 dollarin sakkoihin. Tämä koskee kaiken kokoisia miehittämättömiä ilma-aluksia käytöstä riippumatta.

Transport Canadan määräyksestä kaikki lentokentät, helikoptereiden laskeutumispaikat sekä vesikonealueet ovat ns. No Drone Zone -lentokieltoalueita.

Yhdysvalloissa New Yorkin Staten Islandin yllä tapahtui syyskuussa 2017 miehittämättömän ilma-aluksen ja Armeijan Sikorsky UH60M Black Hawk -helikopterin yhteentörmäys. Kopterin roottorin lapa vaurioituin yhteentörmäyksessä mutta lento saatettiin turvallisesti päätökseen. Yhdysvaltain onnettomuustutkintaviranomaisen NTSB:n mukaan helikopteriin törmäsi DJI Phantom 4 -nelikopteri.

Lue myös: