Dronamics laajentaa dronerahtioperaationsa Seinäjoelle - Black Swan kuljettaa jopa 350kg rahtia

Dronamics_DX1_1Maailman johtava keskipitkien välimatkojen miehittämättömien rahtikuljetusten kehittäjä Dronamics alkaa operoida myös Seinäjoen lentoasemalta. Ensimmäisenä Suomessa  brittiläis-bulgarialainen yritys on solminut yhteistyösopimuksen Seinäjoen lentoaseman kanssa. Tavoitteena on aloittaa miehittämättömät rahtilennot vuonna 2022.  

Dronamicsin tavoitteena on luoda rahtidrooniverkosto, jossa jokaisessa Euroopan maassa on vähintään yksi tukikohta alkuun ja useampia myöhemmässä vaiheessa toiminnan käynnistyttyä. Verkostoon kuuluu yhtiön mukaan noin 35 lentokenttää 11 eri maassa.

Dronamics_mapPäämääränä on siis rakentaa uuden sukupolven logistiikkaverkosto perinteisen pakettikuljetuksen, lääkekuljetuksien sekä maatalouden tarpeisiin, mutta myös erikoisrahdin ja varaosakuljetuksen tarpeisiin.

Tavoitteena on siis toteuttaa droneilla edullinen "yhdessä päivässä" -palvelu, jonka kuljetuksissa käytetään kiinteäsiipistä Black Swan -kuljetusdroonia. Se kykenisi operointiin jopa 2500 kilometrin säteellä ja kantamaan 350 kg hyötykuormaa.

Toistaiseksi Dronamics lentää koelentoja Black Swan DX-1 -prototyypillä, jonka siipien kärkiväli on noin neljä metriä ja voimanlähteenä on Rotax-moottori.

Dronamics_BlackSwan_1Lopullinen Black Swan olisi suunnitelmien mukaan perinteisen pienen lentokoneen kokoinen. Sen odotetaan olevan valmistuskustannuksiltaan merkittävästi halvempi kuin perinteinen lentokone. Myös operointikustannuksissa saadaan merkittävää säästöä. Black Swan kuljettaisi hyötykuormansa 50 prosenttia halvemmalla kuin perinteinen lentokone.

Seinäjoen lisäksi Dronamicsin rahtikenttäverkoston kenttiä ovat Belgian Liege, joka on myös Alibaban Euroopan toimituskeskus, Italian Brescia, joka toimii maan postin kansallisena keskuksena sekä Kroatian Osijek ja Ruotsin Skövde.

Dronamicsin toiminnan käynnistymisen ansiosta Skövde, Osijek ja Seinäjoki ovat kaikki kehittymässä merkittäviksi alueellisiksi lentorahtiliikenteen keskuksiksi.  Dronamicsin verkostoon Seinäjoki valikoitui Into Seinäjoen mukaan Dronamicsin verkostoon erityisesti keskeisen sijainnin ja kattavan yritysverkoston vuoksi. Etuna nähtiin myös se, että Seinäjoen lentoasema on yksityinen ja näin ollen ketterämpi kumppani.

"Hieno uutinen Seinäjoelle. Tämä on osa pitkään jatkunutta kehitystyötä, jonka ansiosta lentokenttämme on saamassa uutta toiminnallisuutta. Miehittämättömät rahtilennot ovat tulevaisuutta ja me olemme nyt osa tuota tulevaisuutta. Dronamicsista saamme myös erittäin mielenkiintoisen, oman alansa huippuyrityksen Seinäjoelle", toteaa toimitusjohtaja Leena Perämäki Into Seinäjoesta.

Dronamics_DX1_lennolla_1Uskomme Seinäjoen visioon verkkokaupan logistisesta keskittymästä. Tavoitteenamme on synnyttää Eurooppaan uudenlainen ketterä jakeluverkosto suurille verkkokauppatoimijoille. Liegen rahtikenttä toimii jo mm. Alibaban jakelukanavana, jonka kautta Kiinan verkkokaupan rahti voidaan kuljettaa ympäri Eurooppaa ja Seinäjoen kautta myös Suomeen", toteaa Dronamicsin liiketoiminnan kehitysjohtaja Ivet Vidinova.

Dronamics toimittaa tämän vuoden aikana Seinäjoen lentoasemalle tukiaseman laitteineen ja järjestelmineen lentojen aloittamiseksi. Samalla koulutetaan henkilökunta hoitamaan kuljetuksia. Työpaikkoja on luvassa alkuun ainakin viisi.  

 Dronamicsin verkoston jäsenille syntyy kasvavan rahdin ja maahuolinnan ansiosta uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Rahtilennot piristävät koko Seinäjoen talousalueen bisnestä avaamalla uudenlaisen portin nopeille saman päivän toimituksille Euroopan markkinoille. 

Dronamics_DX1_lennolla_2 "Tämä on ollut todella innostava case alusta lähtien. Dronamics tuo uudenlaista kauan kaivattua innovatiivista ja tulevaisuuteen tähtäävää toimintaa Seinäjoen lentoasemalle. Olemme Dronamicsin ensimmäinen yhteistyökumppani Suomessa, mikä on merkittävä asia meille. Mukaan tarvitaan nyt alueen yritykset tekemään Seinäjoen droonirahtiverkoston tukikohdasta menestystarina", kiittelee Seinäjoen Lentoasema Oy:n hallituksen puheenjohtaja Juhani Pakari.

 "Dronamicsin sijoittuminen Seinäjoelle tukee kaupungin visiota verkkokaupan logistisesta keskittymästä. Verkkokaupan suosio antaa uudenlaisia kasvun edellytyksiä kiristyvässä kaupanalan kilpailutilanteessa mm. kivijalkamyymälöille. Into tulee kevään aikana olemaan yhteydessä erityisesti alueen verkkokauppatoimijoihin. Yhteydenottoja toivotaan myös rahtidrooniverkoston toiminnasta kiinnostuneilta yrityksiltä". kertoo asiakkuuspäällikkö Elisabet Kivimäki Into Seinäjoesta.

 Nopeat, luotettavat ja kustannustehokkaat tavarakuljetukset ovat Dronamicsin mukaan jatkossa “kansalaisoikeus”. 

 "Lopullinen tavoitteemme on tarjota päivässä perille -kuljetukset maailman jokaiselle kansalaiselle", kertoo yksi Dronamicsin toimitusjohtaja Svilen Rangelov, joka on myös yksi yhtiön perustajista.

Pohjonen_UCA145Vastaavaa hanketta pyrki kehittämään Suomessa myös Pohjonen Group, jonka tähtäimessä oli valmistaa kiinteäsiipinen autonomisesti toimiva UCA145 -rahtikone. Protyyppiä ja Karstulan lentokenttähanketta se esitteli myös medialle.

Sittemmin Pohjonen Group on keskittänyt toimintansa muille osa-alueille.