EU kieltää kaikkien ilma-alusten, varaosien ja laitteiden myynnin venäläisille lentoyhtiöille

a330_aeroflot_airbusEuroopan johtajat tuomitsivat 24. helmikuuta järjestetyssä kokouksessaan varauksettomasti Venäjän provosoimattomat hirmuteot ja toimivat tilanteen mukaisesti. EU asetti Venäjän johdon vastuuseen hyväksymällä massiivisen ja kohdennetun pakotepaketin.  Näiltä osin yksityiskohdat, jotka jakautuvat viiteen osa-alueeseen julkaistiin 25. helmikuuta. Pakotteet koskevat taloutta, energiaa, liikennettä, vientivalvontaa ja vientirahoituksen kieltämistä sekä viisumipolitiikkaa.

EU-komission julkistamassa pakotelistauksessa kielletään kaikkien ilma-alusten, varaosien ja laitteiden myynti venäläisille lentoyhtiöille. Tämä heikentää Venäjän talouden keskeistä sektoria ja maan yhteyksiä.

Airbus_new_planesRatkaisu lamauttaa pikkuhiljaa venäläisten lentoyhtiöiden operointimahdollisuuksia ellei niillä ole riittävästi varaosia ja omia huoltokykyjä.

Eurooppalalaisten lentokonevalmistajien lisäksi vastaavia rajoituksia odotetaan myös muilta lentokonevalmistajilta esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Toimet koordinoidaan tiiviisti EU:n kumppaneiden ja liittolaisten kanssa kuten Yhdysvaltojen, Yhdistyneen kuningaskunnan, Kanadan ja Norjan, mutta nyt myös Etelä-Korean, Japanin tai esimerkiksi Australian kanssa.