EU tuplaa sammutuslentokoneiden määrän - Euroopassa ennätyksellinen metsäpalokausi

maastopalo_2022_1Euroopassa riehui kesällä 2022 ennätyksellinen metsäpalomäärä, jonka seurauksena Euroopan komissio haluaa kasvattaa pelastusjoukkojen määrää. Komissio ehdotti 5. lokakuuta 170 miljoonan euron budjettia vahvistamaan RescEU:n maassa ja ilmassa käytettävää kalustoa jo kesäkautta 2023 ajatellen. Suunnitelmissa on kasvattaa käytössä olevien sammutuslentokoneiden ja -helikoptereiden määrää kaksinkertaiseksi.

Euroopassa oli EU:n jäsenmaiden käytössä kesäkaudella 2022 kaikkiaan 12 palonsammutuslentokonetta ja yksi helikopteri. Ne oli sijoitettu Kroatiaan, Ranskaan, Kreikkaan, Italiaan, Espanjaan ja Ruotsiin.

Canadair_CL415Euroopan komission 170 miljoonan euron rahoitusehdotus mahdollistaisi kesäkaudelta 2023 lähtien yli kaksinkertaisen määrän sammutuskykyisiä ilma-aluksia. Tavoitteena on saada käyttöön 22 lentokonetta ja neljä helikopteria sekä entistä suurempi määrä maassa toimivaa kalustoa. Lisäksi vuodelle 2025 on suunniteltu lisävahvistuksia lentokone- sekä helikopterimäärään.

De Havilland Canada kertoi maaliskuussa 2022 eurooppalaisasiakkaiden tehneen aiesopimuksen 22 sammutuslentokoneesta. Sopimus odottaa asiakasmaiden eli Kroatian, Portugalin, Espanjan, Ranskan, Italian ja Kreikan hallituksien hyväksyntää.

CL515Kyseisten De Havilland DHC-515 -sammutuskoneiden toimituksien odotetaan alkavan vuosikymmenen puolivälissä. De Havilland DHC-515 -koneet ovat suosittujen CL-415 ja CL-215 -sammutuskoneiden seuraajia. Uusin sammutuskoneversio voisi pudottaa jopa 700 000 litraa vettä ja täyttää säiliöt vain 12 sekunnissa.

Maastopalojen laajuus ja voimakkuus kasvoivat EU-alueella kesäkaudella 2022. Tulipalojen määrä oli 1. lokakuuta 2022 mennessä noussut 30 prosentilla vuodesta 2017, jolloin metsäpalot olivat ennätystasolla. Keskimääräiseltä kooltaan paloalueet olivat 170 prosenttia suuremmat kuin koskaan aiemmin. Euroopassa metsäpalokausi jatkuu edelleen.

Suomessa jo päättyneellä metsäpalojen lentotähystyskaudella havaittiin yhteensä 95 maastopaloa. Suurilta metsäpaloilta vältyttiin. Vuoden 2022 suurin maastopalo syttyi Suomessa toukokuussa Pohjois-Pohjanmaalla ja oli pinta-alaltaan 15 hehtaaria. Tänä vuonna maastopaloja on ollut Suomessa kaikkiaan 2151 kappaletta.

EU:n hätäavun koordinointikeskus (ERCC) sai vuoden 2022 aikana 11 avunpyyntöä metsäpalojen sammutukseen. Kaikkiaan 33 lentokonetta ja kahdeksan helikopteria oli käytössä läpi Euroopan EU:n hätämekanismin kautta. Niiden apuna maastossa toimi yli 350 palomiestä. EU:n Copernicus-satelliitti kuvasi metsäpalojen aiheuttamia vaurioita.

maastopalo_2022_2 "Ilmastonmuutoksen seurauksena maastopaloista kärsivien alueiden määrä on suurempi ja ulottuu myös Välimeren maiden ulkopuolelle, jotka ovat aiemmin olleet tyypillisiä maastopaloalueita. Viime kesät ovat selvästi osoittaneet, että EU-tasolla tarvitaan lisää palontorjuntakykyä. Kasvattamalla ilmasta ja maasta käsin toimivia pelastusjoukkoja EU voi varmistaa nopean ja joustavan toiminnan tilanteissa, joissa tulipalot syttyvät useissa jäsenvaltioissa samanaikaisesti", sanoi EU:n Kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčic.

"Vaikka tämän kesän ennätykselliset metsäpalot ovat saattaneet jäädä muiden kriisien varjoon, osoittaa ehdotus RescEU:n vahvistamisesta, että EU:n budjetti tukee jatkossakin apua tarvitsevia. Eurooppalainen solidaarisuus EU-jäsenvaltioissa on edelleen vahvaa, ja olemme valmiita tukemaan tätä solidaarisuutta taloudellisesti", sanoi EU:n budjetista ja hallinnosta vastaava komissaari Johannes Hahn.

Fireboss_vapauttaaEU:n hätäavun koordinointikeskuksen (ERCC) yhteydessä toimii erillinen metsäpalojen torjuntaryhmä. Euroopan alueen metsäpaloriskeihin varaudutaan sammutukseen tarkoitetuilla ilma-aluksilla, jotka ovat osa uutta luonnononnettomuuksien varalta perustettua RescEU-järjestelmää.

RescEU on perustettu vastaamaan nopeammin ja tehokkaammin luonnon ja ihmisen aiheuttamiin katastrofeihin. Mekanismin avulla pelastuspalveluresursseja jaetaan paremmin EU-maiden ja yhteistyömaiden välillä.

Fireboss_tankillaSuomea lähimmät sammutuslentokoneet ovat Saabin operoimat AT-802AF Fire Boss -sammutuslentokoneet, jotka päivystävät Ruotsissa Tukholman eteläpuolella Nyköpingin Skavstan lentokentällä. Sammutuslentokoneet ovat Ruotsin ja ReSCEU:n kautta koko Pohjois-Euroopan käytössä. Itä-Suomeenkin sammutuskapasiteettia on tarjolla 2-3 tunnissa.

Saabilla on Nyköpingissä muutakin ilmailun tukitoimintaa, kuten maalihinauslentokoneita sekä Ruotsin rannikkovartioston Kustbevakningin koneiden huoltotoimintaa.

Suomessa metsä- ja maastopalojen torjuntaan osallistuvat tarvittaessa Rajavartiolaitoksen sekä maavoimien helikopterit. Ne käyttävät Bambi Bucket-sammutussäiliöitä. MH


NH90_Bambi_1Raja_Koala_Bambi_1

 

 

 

 

 

Lue myös: