Finnair keventää liikenneohjelmaa - arvioi jo aiemmin omikronin ja flunssakauden tuovan vaikutuksia

FIN_A330A350_tailsFinnair keventää liikenneohjelmaansa helmikuussa 2022. Suomalaisyhtiö arvioi jo vuoden 2021 lopussa omikron-koronavirusmuunnoksen ja flunssakauden tuovan vaikutuksia lentoihin. Aiemmin kerrotun Dallasin reittiavauksen viivästymisen lisäksi nyt myös Nagoyan lentojen avaus ja Osakan lisävuorojen aloitus viivästyvät. Viikkovuoroja vähennetään Singaporen ja Honkongin reiteillä.

Finnair ilmoitti karsivansa ennakoivasti liikenneohjelmaansa helmikuulta noin 20 prosentilla, sillä sairauspoissaolot ovat lisääntyneet Finnairin ja sen yhteistyökumppanien riveissä.  Liikenneohjelman keventämisellä tuetaan lentoliikenteen sujuvuutta tilanteessa, jossa sairauspoissaolojen ennustetaan kasvavan eri toiminnoissa. Muutoksen seurauksena Finnair tarjoaa asiakkailleen muita lentovaihtoehtoja.

Osa eri toimijoiden henkilöstöstä on myös edelleen lomautettuna tai henkilöstöä on palveluksessa vähemmän kuin ennen pandemiaa. Osa lentoasemalla toimivista yhtiöistä ei ole IAU:n mukaan palkannut takaisin työntekijöitä sovitun mukaisesti.

“Sairauspoissaolot vaikuttavat nyt monien lentoyhtiöiden ja lentoasemien toimintaan sekä Suomessa että ympäri maailmaa. Pyrimme ratkaisemaan resurssihaasteita perumalla lentoja ennakoivasti, jotta viime hetken peruutuksilta vältyttäisiin. Näin asiakkaillemme jää riittävästi aikaa varautua muutoksiin ja muokata matkasuunnitelmiaan tarpeen mukaan”, kertoi Finnairin kaupallinen johtaja Ole Orvér.

”Olemme pahoillamme perumisten aiheuttamasta vaivasta asiakkaille. Liikenneohjelman keventäminen on tarpeellista, jotta voimme tarjota sujuvan  atkustuskokemuksen odotettavissa olevassa haastavassa resurssitilanteessa", jatkoi Orvér.

Suurin osa perutuista lennoista on reiteillä, joilla Finnairilla on useita päivittäisiä lentoja, jolloin asiakkaille voidaan tarjota korvaavaa lentoa yleensä samalle päivälle. Näitä ovat esimerkiksi Tukholma, Oslo, Kööpenhamina, Pariisi ja Rooma. 

Muutokset näkyvät myös osassa Finnairin kaukoreittiverkostoa. Jo aiemmin tammikuussa Finnair kertoi siirtäneensä Dallasin reittiavausta kesäaikataulukauden 2022 alkuun. Nyt myös Nagoyan lentojen aloitus ja Osakan reitin lisävuorot siirtyvät kesäkaudelle 2022.

Lisäksi Finnair vähentää Singaporen viikkovuoroja kahteen ja Hongkongin viikkovuoroja kolmeen. Molempien kohteiden osalta matkustajien maahansaapumiseen kauttakulkuun on tullut uusia rajoituksia. 

Finnair on suoraan yhteydessä sähköpostilla asiakkaisiin, joiden lentoihin tulee muutoksia, ja tekee parhaansa etsiäkseen asiakkaille korvaavan lennon. Asiakas saa uuden lennon tiedot sähköpostilla ja ne näkyvät myös Varaukseni-palvelun tai Finnairin mobiilisovelluksen kautta. Asiakas, jonka lento on peruttu, voi vaihtoehtoisesti hakea takaisinmaksua käyttämättä jääneistä lentolipuista.  

Finnair on pandemian aikana tarjonnut poikkeuksellisen joustavuuden kaikkiin lentolippuihinsa, ja asiakkaat ovat voineet muuttaa matkustuspäiviään. Muutoksia voi tehdä vapaasti varauksiin vielä 28. helmikuuta 2022 asti, ja sen jälkeen yhden kerran. Tämä on osaltaan todennäköisesti vähentänyt matkustajamääriä Finnairin lennoilla alkuvuoden aikana.

 Asiakkaat ovat hyödyntäneet tätä mahdollisuutta aktiivisesti, ja muutospyynnöt ovat myös ruuhkauttaneet Finnairin asiakaspalvelua, jonne on rekrytoitu kymmeniä uusia asiakaspalvelijoita. Useimmissa tapauksissa asiakas voi tehdä muutoksen itse Finnairin Varaukseni-palvelun kautta. 

Viime hetken peruutukset lentoihin ovat edelleen mahdollisia sairauspoissaolojen tai esimerkiksi sään aiheuttamien rajoitusten vuoksi. Jäätävät olosuhteet vaikeuttavat pahimmillaan kaikkia lentoaseman toimintoja.

Lue myös: