HX-hanke ratkesi - Suomi hankkii 64 Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjää

F35_top_1Ilmavoimien HX-hävittäjähanke ratkesi 10. joulukuuta, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen ilmoitti Suomen hankkivan Puolustusvoimien esityksen mukaan amerikkalaisia Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjiä. Ilmavoimien seuraava suorituskyky turvaa Suomen itsenäisyyttä aina 2060-luvulle saakka yhdessä muiden puolustushaarojen kanssa.

Kaikkonen_HX_1Vuonna 2015 käynnistynyt Suomen ilmavoimien HX-hävittäjähanke ratkesi 10. joulukuuta 2021, kun puolustusministeri Antti Kaikkonen kertoi kello 14.36 ilmavoimien uuden suorituskyvyn pohjautuvan Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjiin seuraavien noin 30 vuoden ajan.

"Ilmavoimien toimintakyky on turvattu aina 2060-luvulle saakka", sanoi puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Kyseessä oli keskeinen päätös Suomen puolustuksen uskottavuuden kannalta. Monitoimihävittäjät ehkäisevät Suomen joutumista sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi. Kyse on koko puolustusjärjestelmän hankinnasta eli hävittäjät toimivat yhteistyössä myös maavoimien sekä merivoimien kanssa.

F-35A täytti kolmiportaiset vaatimukset kustannuksien, huoltovarmuuden ja teollisen yhteistyön osalta. Perusteellinen sotilaallisen suorityskyvyn arviointi toi lopullisen ratkaisun päätökseen. 

F35_F35AsHankintaan kuuluu 64 F-35A -hävittäjää uusimmassa Block 4 -versiossa. Suomen koneisiin integroidaan Norjassa käytössä oleva jarruvarjojärjestelmä. Nykyinen kiitotie- ja maantietukikohtainfra riittävät ja jarruvarjo varmistaa sen myös sateella ja liukkaalla. Suomi valitsi myös Sidekick-järjestelmän, joka mahdollistaa kuuden AMRAAM-tutkaohjuksen kuljettamisen asekuilussa.

Teollisen yhteistyön hankkeissa Suomi pääsee rakentamaan mm. F-35A -hävittäjien eturunkoja. Määrä on 400 kappaletta eli niitä valmistetaan myös muille ostajavaltioille. Painopiste on Patrian ja Instan harteilla, mutta pienempiä hankkeita on laajalti muuallakin.

Teollisen yhteistyön hankkeiden osalta täytti Ilmavoimien vaatimukset. F-35 suora teollinen yhteistyö luo Suomeen merkittäviä itsenäisiä kykyjä ja on taloudellisesti merkittäviä. Suomella on todennäköisesti laajin kotimaassa oleva operaatiot turvaava suorituskyky Yhdysvaltain jälkeen.

 Kivinen_HX"Tavoitteena on ennaltaehkäistä Suomeen kohdistuvaa uhkaa. Riittävällä sotilaallisella suorityskyvyllä on siinä merkittävä rooli. Monitoimihävittäjillä on keskeinen vastuu 2030-luvun toimintaympäristössä", totesi Puolustusvoimien komentaja kenraali Timo Kivinen.

Kaikki vaiheet sotilaallista suorityskykyä myöden läpäisi Lockheed Martin F-35A:n lisäksi myös Boeing F/A-18 Super Hornet sekä Saab 39 E Gripen -hävittäjät.

Eurofighter ja Dassault Rafale eivät siis edenneet lopulliseen suorituskykyvertailuun. Sotilaallisen suorituskyvyn arvioinnin jälkeen valinta oli selkeä. F-35 -tarjosi parhaan suorituskyvyn Suomen toimintaympäristöön.

"Päätös perustui sotapelien tulokseen ja tulevaisuuden kehityspotentiaaliin", kertoi Kivinen.

Jokinen_HX"F-35A saavutti parhaan tai jaetun ykkössijan kaikissa vaatimuksissa. Sen kokonaispisteet olivat 4,47. Vaatimus oli neljä pistettä. Toiseksi tullut kandidaatti saavutti 3,81 pistettä. F-35A tarjosi myös parhaan tuen maa- ja meritoimintaan", kertoi Ilmavoimien komentaja Pasi Jokinen.

"Teknologinen etumatka oli selkeä ja huima. F-35 erottui joukosta sensori- ja verkottumiskyvyltään. Asepaketti oli monipuolinen ja vaikuttavuutta oli tarjolla monipuolisesti eri tehtävätyyppeihin", jatkoi komentaja Jokinen.

Prosessissa oli mukana yli 100 puolustushallinnon ammattilaista ja tarvittavilta osin mukana oli myös teollisuuden edustajia. Käytössä 100-sivuinen arviointikäsikirja, joka toimi vertailun pohjana. Tarjoajia autettiin prosessin aikana täyttämään annettuja vaatimuksia ketään suosimatta. Hankkeen ulkoinen laadunvarmistaja Deloitte piti hanketta erinomaisena.

Renko_HXLogistikkalaitoksen johtaja Kari Renko kertoi hankkeen hinnaksi 8,4 miljardia euroa, josta hävittäjien osuus on 4,7 miljardia. Huolto ja muut järjestelmät maksavat 2,9 miljardia. Elinkaarikustannuksia tarkistettiin erikseen.

Yksikään ei ollut merkittävästi muita edullisempi. Käytettävä hankintamalli synnytti kilpailua ja kaikki mahtuivat enimmäishintaan. F-35 oli kuitenkin hinnaltaan edullisin.

Ensivaiheessa hankitaan Sidewinder- ja AMRAAM-ilmataisteluohjuksia. Käyttöön jää noin 800 miljoonaa euroa, joka hyödynnetään myöhemmin hankittaviin pidemmän kantamaan vaikutuskykyihin. Ne varmistuvat myöhemmin eri aseiden osalta. Ratkaisu mahdollistaa porrastamisen sen mukaan miten koneet tulevat käyttöön eivätkä aseet vanhene varastoon.

F-35_lineup_110220Nyt takana on kuusi vuotta hanketta ja kuuden vuoden päästä F-35A ottaa alustavaa vastuuta Horneteilta Ilmavoimissa. Vuodesta 2025 alkaen ensimmäiset Hornetit poistuvat käytöstä.

Samana vuonna otetaan käyttöön ensimmäiset Suomen F-35A -hävittäjät Yhdysvalloissa. Lentohenkilöstön koulutus käynnistyy siellä vuonna 2025. Tukikohtaa, jossa tämä tapahtuu ei vielä ole päätetty.

Suomeen ensimmäiset koneet saapuvat vuonna 2026. F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030.

"Suorituskyky täyttää ja ylittää vaatimukset. Koneen pitää vielä 40 vuoden päästä olla edelleen toimintakykyinen Suomen toimintaympäristössä", totesi komentaja Jokinen.

HX_kandikuvaSuomen ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa olivat mukana Lockheed Martin F-35A, Saab 39 E Gripen ja GlobalEye AEW&C -valvontakone, Boeing F/A-18 Super Hornet ja EA-18G Growler, BAE Systemsin edustama Eurofighter Typhoon ja Dassaul Aviation Rafale.

Suomi piti kilpailun tiukkana päästäkseen valitsemaan parhaan kriittiset vaatimukset täyttävän tarjouksen. Pitkän tarjouskilpailun hyötynä oli hankkeen aikana parantuneet tarjoukset. Mikään tarjottu ratkaisu ei ollut muita halvempi. Puolustusministeri Kaikkonen ja Puolustusvoimien komentaja Kivinen kiittivät hankkeessa mukana olleita valtioita ja hävittäjävalmistajia.

Kaikilla tarjoajille järjestetään heidän halutessaan palautetilaisuus, jossa kerrotaan kehityskohteista. MH

Lue myös:

Artikkeli: Suomen seuraava hävittäjä - Lockheed Martin F-35 tarjoaa vahvaa vaikuttamiskykyä jopa 2070-luvulle