Ilmailumuseo julkaisi Aeron siivin Eurooppaan -hankkeessa 940 valokuvaa Finnairin historiasta

Finna_Aero_ohjaaja

Finnairin ja Suomen Ilmailumuseon Suomi 100 -juhlavuoden Aeron siivin Eurooppaan -yhteishankkeella juhlistetaan Suomen satavuotisjuhlaa.  Hankkeessa avataan julkiseen käyttöön laaja kuva- ja arkistomateriaalipaketti. Se käsittää ajanjakson kotimaisen lentomatkustamisen ensimmäisiltä vuosikymmeniltä, 1920-luvulta aina 1960-luvun loppuun saakka.

 Valitun aineiston julkistus tapahtuu Kansallisen digitaalisen kirjaston (KDK) Finna -asiakasliittymässä. Kuvat ja materiaali julkaistaan kahdessa erässä. Aineisto on valikoitu museon kuva-arkiston vuosikymmenien varrella karttuneesta Finnair-kokoelmasta sekä muista erikseen mainituista kuvaeristä.

Ensimmisenä julkistettava kokonaisuus käsittää kaikkiaan 940 arkistovalokuvaa Finnairin historiasta, keskimäärin kymmenen otosta jokaiselta yhtiön toiminnan vuodelta.

 Finna_Aero_caKuvien rajavuodet (1923-1969) käsittävät niin yhtiön toiminnan alkuvaiheet Itämeren piirissä, sota-ajan, Euroopan liikenteen laajenemisen toisen maailmansodan jälkeen kuin myös siirtymisen suihkuliikenteeseen 1960-luvulta eteenpäin.

Lopulta Finnairiksi nimensä vuonna 1968 muuttanut yhtiö siirtyi Atlantin liikenteeseen juuri ennen vuosikymmenen loppua.

 Valokuvista välittyy erinomaisella tavalla paitsi matkustajakokemuksen kehittyminen Finnairin siivillä lähes puolen vuosisadan aikana myös yhtiön johdonmukainen kasvu kohti laajempaa reittivalikoimaa ja kapasiteettia.

Merkittävässä osassa ovat paitsi tekijät – monipuolinen henkilökunta - myös tavalliset suomalaiset lentomatkustajat. Toisaalta mukana on ajankuvaa ja ilmojen glamouria: sinivalkoiset siivet ovat kantaneet määränpäähän myös presidenttejä, kuninkaallisia, urheilijoita ja elokuvanäyttelijöitä!

Finna_interfaceSuomen Ilmailumuseon niin ikään nyt avattava oma Finna-näkymä takaa helpon pääsyn nyt ja jatkossa käyttöliittymään tuotaviin museon aineistoihin. Sivulle on luotu havainnolliset ja helppokäyttöiset painikkeet joiden kautta asiakas pääsee vaivattomasti käsiksi digitoituun kokoelmamateriaaliin.

 Ajallisesti tuoreinta materiaalia lukuun ottamatta ovat valokuvat käytettävissä vapaasti ei-kaupalliseen käyttöön. Julkaistaessa edellytetään lähteen asianmukaista mainitsemista.

Kansainvälisille kävijöille on etusivu saatavilla käyttöön myös englanninkielellä. Museo ottaa mielellään vastaan lisätietoa kuvien henkilöistä ja tilanteista.

 Suomen Ilmailumuseo on solminut palvelusopimuksen Kansalliskirjaston kanssa Finna-asiakasliittymästä toukokuussa. Aineiston haravointi museon MEMORON-kokoelmanhallintajärjestelmästä toteutettiin yhteistyössä palveluntarjoaja Mansoft Oy:n kanssa.

 Museo avaa jatkossa ulkoisessa verkossa yhä enemmän kokoelmiaan niin esineiden, valokuvien kuin muidenkin aineistojen osalta. Finnair-aineisto laajenee Finnassa seuraavan kerran syksyllä 2017.

Suomen Ilmailumuseon Finna-etusivu löytyy osoitteesta http://ilmailumuseo.finna.fi

Lue myös Lentoposti.fi:n aiempaa uutisointia hankkeesta: