Ilmailumuseon energiatehokas Suomi 100 EcoMagic-pallo OH-FIN lentänyt jo kaksi kertaa (video)

OHFIN_0217_aeronaut_1Suomen Ilmailumuseo juhlistaa satavuotiasta maatamme mm. suurella lentonäytöksellä kesäkuussa ja Suomi 100 -teemaisella kuumailmapallolla. OH-FIN-rekisterin saanut ilma-alus on saapunut Espanjasta uuteen kotimaahansa ja teki ensilentonsa torstaina 9. helmikuuta Hyvinkään kentältä. Pallossa on uusi energiatehokas kuoriratkaisu.

Uusi Suomi 100 -pallo nousi torstaina Suomen ensilennolleen Hyvinkään lentokentältä (EFHV) upeassa talvisäässä (video jutun lopussa). Tunti 28 minuuttia kestäneen lennon jälkeen OH-FIN laskeutui Vihtijärven Moksiin.

Lauantaina uudella Suomi 100 -pallolla lennettiin toisen kerran. Reitti vei Jyväskylän Hippokselta Palvajärvelle. OH-FIN nähdään tulevaisuudessa myös pääkaupunkiseudulla.

Suomen Ilmailumuseo järjestää 9. kesäkuuta Helsingin Kaivopuiston edustalla suuren Suomi 100 -lentonäytöksen teemalla Suomi lentää. OH-FIN on luonnollisesti mukana myös silloin, mikäli sääolosuhteet sen sallivat. Helsingin eteläkärki onkin perinteinen kuumailmapallojen lentoonlähtöpaikka.

Espanjalaisen Ultramagic S.A. -yhtiön valmistama UM M145 -pallo OH-FIN (sn 145/89) edustaa alan uusinta teknologiaa. Vaikka nimenomaan kuumailmapallo käynnisti ilmailun historian 1783 kun Mongolfierit nousivat ensi kertaa taivaalle, kalustoa on onnistuttu kehittämään edelleen.

OHFIN_0217_aeronaut_2Uuden pallotyypin kuoren yläosan kaksikerroksisen aerofabrix-eristekankaan (kuvassa vasemmalla) ansiosta lentäminen kuluttaa jopa 30 - 50 prosenttia vähemmän energiaa kuin perinteinen kuumailmapallo, jonka täyttöilman lämpötila laskee nopeammin.

Tämä myös nimellä EcoMagic-tunnettu pallotyyppi on kalliimpi hankkia mutta lentämällä ero tasoittuu, koska kaasua säästyy merkittäviä määriä. Pieni polttoaineen kulutus tekee tyypistä myös ennätyslentoihin soveltuvan.

OH-FIN on ensimmäinen tällainen EcoMagic-kuumailmapallo Skandinaviassa. Maailmallakin niitä lentää vasta vain 12 - 15 kappaletta.

Ilmailumuseon omistama ja jyväskyläläisen Aeronautin operoima OH-FIN on täydellinen lentämisen mahdollistava kokonaisuus. Siihen kuuluu kuoren lisäksi kori, polttimet sekä kuljetusperävaunu.

Pallo on varustettu Mode-S -transponderilla, puheradiolla ja mittaristolla. Pilotin ohella koriin mahtuu viisi matkustajaa.

Kyseessä ei ole mikään erikoisen mallinen ns. Special shape -pallo. Hopeanhohtoisessa kuoressa on yksinkertaisen tyylikkäät Suomi 100 -tunnukset sekä siniristiliput. Alaosaan on tällä hetkellä kiinnitetty Suomen Ilmailumuseota ja Vantaan kaupunkia esittelevät, tarvittaessa vaihdettavat mainoslakanat.

Suomen Ilmailumuseolla on Mesenaatti.me -yhteisörahoituspalvelussa käynnissä kampanja, jonka avulla Suomi-pallo (OH-FIN) pidetään ilmassa. Joukkorahoituksella saadut varat ohjautuvat kuumailmapallolentojen toteuttamiseen.

Kokonaistavoite on 50 000 euroa. Summalla kuumailmapallolla lennetään vuoden 2017 aikana yhteensä noin 50 lentoa ympäri Suomea. Minimitavoite on 20 000 euroa, jonka avulla on mahdollista toteuttaa kymmenen lentoa.

OH-FIN lentää juhlavuoden tilaisuuksissa haluttaessa ympäri maan. Varsinainen lentokausi aloitetaan helmikuun lopulla ja se jatkuu aina alkusyksyyn. Käytön jälkeen OH-FIN tallennetaan Suomen Ilmailumuseon kokoelmiin. T.T.

Lue myös: