Kun Hornetit 90-luvun alussa ostettiin Suomeen, niiden amerikkalaisesta F/A-18-tyyppimerkinnästä (Fighter/Attack) pudotettiin A-kirjain. Syynä oli se, että meille koneet hankittiin puhtaiksi torjuntahävittäjiksi. Siksi merkinnäksi tuli F-18 Hornet. Sisäänrakennettuna oli kuitenkin kyky toimia monitoimihävittäjänä. Nyt se on otettu käyttöön. Amerikkalainen Lockheed Martin AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM) -risteilyohjus on osa ilmavoimien Hornetien kauaskantoista ilmasta maahan -täsmäaseistusta. Ilmasta-maahan -kyky integroitiin hävittäjiin osana vuosina 2010 - 2016 toteutetun MLU2 (Mid-Life Upgrade 2) -elinkaaripäivitystä. Lue tarkemmin MLU2:n ilmasta-maahan vaikutuskyvystä esimerkiksi uutisestamme: Suomi mukaan Naton ilmasta-maahan täsmäaseiden tiedonvaihto- ja hankintayhteistyöhön. Hornetiin valittu lyhyen, keskipitkän ja pitkän kantaman ilmasta maahan -aseistus antaa Ilmavoimille mahdollisuuden tukea kaikkien puolustushaarojen taistelua ilmamaalien torjunnan lisäksi myös pintamaaleihin suunnattavalla asevaikutuksella.
JASSM-ohjuksen käyttöä ja käsittelyä on koulutettu vuoden 2017 aikana Ilmavoimien lentävälle ja lentotekniselle henkilöstölle sekä reserviläisille lukuisissa harjoituksissa ja koulutustilaisuuksissa. JASSM esiteltiin ensimmäistä kertaa medialle Hornetiin ripustettuna lokakuussa Ruska 17 -harjoituksessa Rissalassa (lue lisää linkistä jutun lopussa). Uusi ohjus on mukana koulutuksessa myös 6.–10. marraskuuta järjestettävässä Satakunnan lennoston Touho 17 -lentotoimintaharjoituksessa. Harjoituslennoilla Hornet-hävittäjät lentävät aseistettuna oikealta näyttävillä ja yhtä painavilla JASSM-harjoitusohjuksilla (Mass Simulation Vehicle). Niitä käytetään myös lentotekniselle henkilöstölle annettavaan maakäsittelykoulutukseen. Harjoituksessa lennetään 4 - 5 Hornet-monitoimihävittäjällä ja Hawk-suihkuharjoituskoneella päivittäin kello 8 - 22 välisenä aikana. Lentotoiminta suuntautuu Pirkkalan tukikohdan läheisille harjoitusalueille.
Koeammuntaa varten Ilmavoimien ohjaajista ja lentoteknisestä henkilöstöstä koostuva osasto siirtyy Yhdysvaltain merivoimien China Laken tukikohtaan Kaliforniaan. Koelaukaistava JASSM-ohjus ei kuitenkaan ole samanlainen, kuin tositilanteessa ammuttava ase olisi. Kyseessä on pienemmällä räjähteellä ja erinäisillä telemetriamittauslaitteilla varustettu ohjus. Osaston käytössä on kaksi JASSM-integraatiotyötä varten keväällä 2016 Yhdysvaltoihin siirrettyä ilmavoimien Hornet-monitoimihävittäjää. Ne palaavat koeammunnan jälkeen kotimaahan. Ilmavoimien mukaan JASSM-aseistus saadaan viivästyksestä huolimatta operatiiviseen käyttöön Hornet-kalustossa suunnitellussa aikataulussa. M.H. T.T. Lue myös:
|
|||