Ilmavoimat mukana ilmatorjuntaharjoituksessa - KEVA 2010 käytössä ensi kertaa

keva_puolustusvoimatKolmen puolustushaaran yhteinen valtakunnallinen Ilmatorjuntaharjoitus 1/15 on käynnissä Lohtajalla. Ilmavoimat osallistuu siihen huomattavalla panostuksella. Tänäkin vuonna harjoituksessa on mukana on Ilmavoimien henkilöstöä puolustushaaran esikunnasta ja kaikista  joukko-osastoista. KEVA 2010 nähdään Lohtajalla ensi kertaa.

Ilmatorjuntaharjoitus 1/15 järjestetään 19.-28. toukokuuta. Harjoituksen johtaa Jääkäriprikaatin komentaja eversti Petteri Koskinen. Johto-organisaation muodostaa Ilmasotakoulu Tikkakoskelta ja tukiorganisaation maavoimien Jääkäriprikaati Rovaniemeltä ja Sodankylästä.

Ilmaoperaatiokeskus toimii ilmaoperaatiokomentajan komentopaikkana. Se johtaa kaikkien ilmapuolustusjoukkojen tulenkäyttöä sekä ilmatilan hallintaa.

Ilmaoperaatiokeskuksen alaisuudessa toimiva 7. Pääjohtokeskus johtaa kaikkien Vattajanniemellä harjoittelevien ilmatorjuntajoukkojen tulenkäyttöä. Tulenkäytön johtoportaat sovittavat yhteen hävittäjä- ja ilmatorjuntajoukkojen toiminnan tehokkaan yhteistorjunnan mahdollistamiseksi.

MLU_HN_2Harjoitusjoukoille näkyvin ja kuuluvin Ilmavoimien osa-alue on lentotoiminta. Ilmavoimat tukee harjoitusta asettamalla vastapuolen lentokalustoksi McDonnell Douglas F/A-18 Hornet, BAE Systems Hawk ja Gates Learjet -koneita.

Harjoituksen punaisen osapuolen ilmakomentaja Rissalassa on vastuussa toimista ilmatorjunnan lamauttamiseksi ja kohteiden tuhoamiseksi.

Tänä vuonna lentokoneita on ilmassa hieman aiempaa vähemmän. Syynä on samanaikainen monikansallinen Arctic Challenge Exercise 2015 eli ACE15-harjoitus. Kiivaasta tahdista huolimatta Ilmavoimat mahdollistaa  joukoille monipuolisen maalitoiminnan niin kovapanosammunnoissa kuin ilmapuolustusharjoitusvaiheessa.

Ilmavoimat myös harjoittelee Lohtajalla. Lohtajan taistelutukikohdan ilmatorjuntakomponentti on jatkuvasti valmiina tuottamaan hyökkääjälle tappioita ja mahdollistamaan tukikohdan tärkeimmän toiminnon, lentokaluston tukeutumisen.

Tukikohdan tulenkäytön johtopaikalla reserviläiset harjoittelevat ilmatorjunnan taistelunjohtamista, linjan toisessa päässä ovat Jääkäriprikaatin tuottamat varusmiehistä ja henkilökunnasta kootut yksiköt.

keva2010_puolustusvoimatMyös ilmavoimien tutkakomppania on mukana uudella Thales GroundMaster 403 eli KEVA 2010-keskivalvontatutkakalustollaan. Sisu ETP 8 x 8 -maastokuorma-autolavetille konttimaisesti asennettu tutka (vasemmalla ja otsikkokuvassa) on ensi kertaa mukana Ilmatorjuntaharjoituksessa tukemassa ilmatilan valvontaa.

Harjoitus ei onnistuisi ilman järjestely- ja tukiorganisaatiota. Ilmatorjuntaharjoituksen järjestelyvastuu on vakioitunut Ilmasotakoululle, ja koulu sekä lennostot asettavat merkittävän määrän henkilöstöä järjestely- ja tukitehtäviin.

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja aiheesta: