Ilmavoimat toteutti medevac-lennon Libanonista - suomalaisrauhanturvaajilla koronavirustartuntoja

Ilmavoimat_C295_libanonIlmavoimat tuki Maavoimia kriisinhallintaoperaatiossa palvelevien suomalaisten lääkinnällisessä evakuoinnissa maanantaina 12. huhtikuuta. Libanonista koronatartuntojen vuoksi evakuoidut 23 suomalaista rauhanturvaajaa kuljetettiin Suomeen lääkinnälliseen potilasevakuointiin medevac-varustellulla Ilmavoimien Airbus C-295M -kuljetuskoneella.

Medevac-lennon Ilmavoimien Airbus C-295M -koneella (CC-3) toteutti Satakunnan lennoston Tukilentolaivue. Evakuoitavien 23 suomalaisrauhanturvaajan lisäksi lennolla oli mukana Ilmavoimien henkilöstöä ja kaksi lääkäriä Sotilaslääketieteen keskuksesta.

Ilmavoimat_C295_libanon_2Evakuointi toteutettiin Libanonin Beirutista Suomeen 12. huhtikuuta 2021 ja perille kotimaahan kone saapui myöhään maanantai-iltana.  Evakuoidut rauhanturvaajat asetettiin hoitoon ja karanteeniin Puolustusvoimien tiloihin.

Kaikkiaan yhdeksän henkilöä kotimaahan tuoduista on toistaiseksi antanut positiivisen koronatestinäytteen ja heidän terveydentilansa on tällä hetkellä hyvä. Altistuneet, mutta toistaiseksi oireettomat rauhanturvaajat ovat karanteenissa vähintään 14 vuorokautta. Kotimaahan saapuneiden läheiset ovat tietoisia tilanteesta.

Tartunnat ilmenivät suomalaisessa kriisinhallintajoukossa 25. maaliskuuta palvelusvapaalta kotimaasta palanneiden joukossa. UNIFIL- operaation käytänteiden mukaan lomalta palaava joukko asetetaan operaatioalueelle tullessaan 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin ennen operatiivisiin tehtäviin palaamista. Tartunnat koskevat karanteenissa olleita, eivätkä he ole altistaneet operaatioalueella muita rauhanturvaajia.

Ilmavoimat_Beirut_1Rauhanturvaajien evakuointiin kotimaahan hoidon ajaksi päädyttiin sen vuoksi, että UNIFIL -operaation ja suomalaisen kriisinhallintajoukon oma erikoissairaanhoidon kapasiteetti on hyvin pieni.

Vaativaa ja äkillistä erikoissairaanhoitoa vaativissa tapauksissa operaatiossa tukeudutaan pääsääntöisesti paikallisiin keskussairaalatasoisiin yksiköihin Beirutissa.

Libanonin oma terveydenhuoltojärjestelmä on ollut jo pitkään ylikuormittunut maan oman koronatilanteen ja muiden tekijöiden vuoksi. Vallitsevassa paikallisessa tilanteessa ei olisi voitu taata sitä, että mahdollisesti vakavan tautimuodon saanut suomalainen rauhanturvaaja olisi päässyt operaatioalueella tarvitsemaansa hoitoon. Koko altistusketjun evakuoinnilla pyritään ehkäisemään jatkotartunnat operaatioalueella.

CC_MEDEVAC-varusteet_ilmavoimatNyt kotimaahan evakuoidut altistuneet rauhanturvaajat palaavat operaatioalueelle vähintään 14 vuorokauden karanteenin ja negatiivisen koronatestituloksen jälkeen. Sairastuneet palaavat operaatioalueelle negatiivisen testituloksen ja terveydentilan arvioinnin jälkeen.

Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa jatkaa operatiivista toimintaansa normaalisti koronarajoitukset huomioon ottaen, eikä tilapäisellä henkilöstövajauksella ole merkittävää vaikutusta joukon valmiuteen tai suorituskykyyn.

Suomi osallistuu operaatioon osana ranskalaista pataljoonaa (Force Commander Reserve, FCR).