IS: Pääministeri Sipilän medikaali kiinnosti tiedotusvälineitä - kyselyjä Trafille

medikaali_trafi_2Lauantain Ilta-Sanomien haastattelema pääministeri Juha Sipilä kertoo, että osana viime aikojen mediapyöritystä on Trafista kysytty tietoja hänen lentolupakirjaansa liittyvästä lääketieteellisestä kelpoisuustodistuksesta. Pääministeri on tullut tunnetuksi myös ilmailijana ja hänellä on nykyisin kelpoisuus lentää mm. Cessna 525A CitationJet CJ2+ -liikesuihkukonetta.

Helsingin Sanomien mukaan lupakirjoja hallinnoivalle liikenteen turvallisuusvirasto Trafille on tehty neljä kyselyä pääministeri Sipilän lupakirjaan liittyen. Tällainen haku edellyttää täydellisen henkilötunnuksen esittämistä henkilön yksilöimistä varten.

Cessna_CJ2+_jussikettunen_flyfinlandfiViranomainen kertoo vastauksessaan ainoastaan, ovatko lupakirjaan liittyvät kelpoisuudet voimassa vai eivät. Tällainen tieto saattaa kiinnostaa esimerkiksi lentäjää palvelukseensa palkkaamassa olevaa yritystä.

Kelpoisuustodistuksiin liittyvät tarkemmat lääketieteelliset tiedot ovat luottamuksellisia ja niihin on jo ilmailumääräystenkin perusteella pääsy vain ohjaajan lääketieteellistä arviointia suorittavan tahon valtuuttamilla henkilöillä.

Sipila_Juha_eduskunta

Trafista kerrottiin Helsingin Sanomille, että pääministerin tietoja kyselleistä kolme oli ollut median edustajia ja yksi yksityishenkilö. Hakuun tarvittavan henkilötunnuksen selvittäminen lienee ollut helppoa, sillä ne eivät vastoin yleistä luuloa ole salaisia.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n Part MED -ilmailumääräysten mukainen voimassaoleva lääketieteellinen kelpoisuustodistus eli tutummin medikaali vaaditaan, jotta lupakirja ja sen kelpoisuudet ovat käytettävissä lentämiseen. Lupakirjaluokasta riippuen kelpoisuuden voimassapysymiseen vaaditaan ilmailulääkärin tarkastus tietyin väliajoin.

medikaali_trafi_1Ansiolentäjän lupakirjan, usean ohjaajan miehistölupakirjan tai liikennelentäjän lupakirjan haltijalla on oltava luokan 1 lääketieteellinen kelpoisuustodistus. Yksityislentäjälle tai esimerkiksi purjelentäjälle riittää luokan 2 todistus.

Lisäksi on kevyiden ilma-alusten lupakirjaluokka 4 LAPL (Light Aircraft Pilot Licence). Lentäjällä voi olla voimassa vain yksi medikaali kerrallaan, joten luokka 1 sisältää myös luokan 2 ja LAPL:n (otsikkokuvassa).

Luokan 1 kelpoisuustodistuksen myöntää Ilmailulääketieteen keskus, joka vanhastaan tunnetaan Psykona. Medikaalin voimassaoloa voi jatkaa myös ilmailulääkäri.

Luokan 1 kelpoisuus on voimassa 12 kuukautta. Kaupallisessa lentokuljetuksessa yhden ohjaajan miehistöllä toimittaessa yli 40-vuotiaalla ja kaikilla 60 vuoden iän ylittäneiltä tarkastusväli on kuusi kuukautta. T.T.

Ilta-Sanomien pääministerin haastattelu

Helsingin Sanomien uutinen

Lue myös: