Iso-Britannia vapautti Boeing 737 MAXit lentokiellosta ja purki myös ilmatilaansa koskeneen lentokiellon

G-TUMB_161218aEuroopan Unionista eronneen Ison-Britannian ilmailuviranomainen CAA UK seurasi Euroopan lentoturvallisuusvirasto EASA:n päätöstä ja purki lentokiellon Boeing 737 MAX -koneilta. CAA UK:n päätös vastaa EASA:n aiemmin julkaisemaa päätöstä ja sitä koskevaa lentokelpoisuusmääräystä. Myös maan ilmatilaa koskenut lentokielto on nyt purettu MAXien osalta.

Ison-Britannian ilmailuviranomainen vapautti maan lentoyhtiöt operoimaan Boeing 737 MAX-koneilla tarkassa valvonnassaan. CAA UK:n päätös on samanlainen kuin EASA, FAA ja Transport Canada olivat tehneet jo aiemmin.

Päätöstä seuraa myös Isossa-Britanniassa vaatimus käyttöön otettavien Boeing 737 MAXien modifioinneista sekä lentäjien lisäkouluttamisesta. CAA UK toimii yhteistyössä Ison-Britannian ainoan Boeing 737 MAX -operaattorin eli TUI:n kanssa koneiden liikenteen palauttamisessa. Valvontaa kohdistetaan erityisesti lentäjien koulutukseen ja konetyyppiin tehtyjen muutostöiden arviointiin. TUI:m laivastossa on kuusi Isoon-Britanniaan rekisteröityä Boeing 737 MAX -konetta.

Samalla CAA UK purki myös Ison-Britannian ilmatilassa olleen MAX-koneiden lentokieltorajoituksen. Tämä mahdollistaa ulkomaalaisten operaattoreiden lentämisen Ison-Britannian ilmatilassa. Vaatimuksena on kuitenkin myös edellämainittujen muutosten toteuttaminen.

Iso-Britannia oli yksi ensimmäisistä valtioista, joka esti MAX-koneiden pääsyn ilmatilaansa Lion Airin ja Ethiopian Airlinesin lentoturmien jälkeen. Kyseisissä Boeing 737 MAX -koneiden maahan- ja mereensyöksyissä menehtyi 346 ihmistä.

Lue myös: