Italian Lockheed Martin F-35A -häivehävittäjät valvovat Islannin ilmatilan koskemattomuutta

Italy_F35_icelandItalia otti syyskuun lopulla jälleen valvontavastuun Islannin ilmatilasta ja lennätti NATO:n rauhanajan valvontaoperaatioon ensikertaa ns. viidennen sukupolven hävittäjiä. Valvontaoperaatiota toteutetaan kolmen viikon ajan kuudella Lockheed Martin F-35A Lightning II  -häivehävittäjällä.

Italia on ensimmäinen NATO-maa, joka on lähettänyt F-35 -hävittäjiä Keflavikin tukikohtaan turvaamaan Islannin ilmatilan koskemattomuutta. Operaation aikana ne lentävät myös Akureyrissa ja Egilsstaðirissa. Valvontavastuu Islannissa on Italian historian kuudes ja toinen vuoden 2019 aikana.

Italy_F35_tail_icelandItalian Ilmavoimat saavutti F-35A -laivueensa IOC eli alustavan operatiivisen kyvyn ilmavalvontatehtäviin kotitukikohdassaan marraskuussa 2018.

Nyt ne ovat pioneerin roolissa NATO:n rauhanajan ilmavalvontaoperaatiossa. Tutustumis- ja harjoituslentojen jälkeen häivehävittäjät suojaavat ilmatilaa pohjoisella alueella lokakuun 2019 loppuun saakka. NATO-operaatio on yksi askel kohti Italian F-35 -hävittäjien lopullista operatiivista eli FOC-kykyä.

Kuusi F-35A -hävittäjää saapui Islantiin 26. syyskuuta. Ensimmäinen poikkeustilanne sattui jo seuraavana päivänä 27. syyskuuta, kun yksi hävittäjä joutui turvallisuussyistä laskeutumaan Akureyriin. Islannin rannikkovartioston Landhelgisgæsla Íslands'in Airbus Helicopters H225 -helikopteri kävi paikan päällä varmistamassa tilanteen.

Kuuden F35A-hävittäjän ohella Islantiin saapui KC767A -ilmatankkeri, C-130J Spartan -kuljetuskone sekä P72A-merivalvontakone sekä noin 140 hengen vahvuinen joukko Italian Ilmavoimista. Häivehävittäjillä ja joukoilla on oma suojattu alueensa Keflavikin kansainvälisellä lentokentällä.

Islantiin lähetyt häivehävittäjät kuuluvat Italian Ilmavoimien 13° laivueen 32° lentueeseen, joka tukeutuu Amendolan lentotukikohtaan.

Icelandic Air Policing and Surveillance (ISLAPS) on vuonna 2008 alkanut NATO-operaatio, joka on käynnistetty Islannin pyynnöstä. Islanti on ainoa NATO-maa, jolla ei ole omia ilmavoimia.

Vuodesta 2014 lähtien valvontavastuussa oleva valtio on lentänyt tarvittaessa normaaleja QRA (Quick Reaction Alert) -tehtäviä aseistetuilla hävittäjillä. Vuodesta 2018 lähtien operaation toteuttaminen on ollut Saksan Uedemissa toimivan NATO:n Allied Air Commandin vastuulla.