JAOC otti vastuulleen ilmaoperaatiot kolmen valtion alueella Nordic Response 24 -harjoituksessa

NR24_opsroom_1Monikansallinen Nordic Response 24 -harjoitus käynnistyi 4. maaliskuuta, jolloin Norjan Bodøhon perustettiin yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus, joka suunnittelee kolmen valtion alueella toteutettavat ilmaoperaatiot. Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa käytävässä osaharjoituksessa on mukana noin 100 ilma-alusta ja harjoitus on osa Naton Steadfast Defender 24 -suurharjoitusta.

NR24_alueetBodøn Camp Bodiin perustettu monikansallinen ilmaoperaatiokeskus (Joint Air Operations Centre, JAOC) vastaa keskitetysti ilmapuolustuksen tulenkäytön johtamisesta sekä ilmaoperaatioiden suunnittelusta ja johtamisesta.

Kyseessä on Nordic Response 24 -harjoituksen aikaisesta kokeiluluontoisesta järjestelystä eikä se välttämättä tarkoita tällaisen keskuksen muodostamista Naton komentorakenteeseen.

Nyt Camp Bodiniin perustettu JAOC toimisi normaalioloissa Reitanin vuoristokompleksin sisällä. JAOC toimii ilmavoimien päämajana harjoituksessa ja siellä työskentelee noin 300 upseeria ja asiantuntijaa.

NR24_FollandJAOCissa ilmaoperaatioiden suunnitteluun ja johtamiseen osallistuu myös suomalaisia esikuntaupseereja ja johtokeskushenkilöstöä. Suomen ilmavoimista  harjoituksessa on mukana 12 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää, esikuntaupseereita ja tukikohtatoimintoja, jotka painottuvat Norjan Andøyaan sekä Oulunsaloon, joka sijaistaa kiitotieongelmista kärsivää Rovaniemen tukikohtaa.

Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimia sekä koko Naton pohjoisen sivustan ilmavoimien komentajana toimii harjoituksen ajan Norjan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Rolf Folland Naton Norfolkin yhteisoperaatiokeskuksen määräyksestä.

NR24_komentajatAvajaistapahtumassa olivat mukana Yhdysvaltain 2. laivaston vara-amiraali David Patchell, merijalkaväen toisen lennoston komentaja kenraalimajuri Scott Benedict, Norjan ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Rolf Folland, Ruotsin ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Jonas Wikman, Suomen ilmavoimien komentaja kenraalimajuri Juha-Pekka Keränen ja Tanskan ilmavoimien esikuntapäällikkö eversti Henrik Nielsen.

NR24_ylilento_allBodøn yllä nähtiin mediatilaisuuden jälkeen näyttävä ylilento, jossa oli mukana 14 ilma-alusta. Ensimmäisenä ylilennon suoritti kaksi Norjan ilmavoimien F-35A -hävittäjää, jota seurasivat Yhdysvaltain merijalkaväen F-35B - parvi, Suomen ilmavoimien F/A-18 Hornet -parvi ja Ruotsin ilmavoimien JAS 39 Gripen -parvi.

Kaikkiaan Nordic Response 24 -harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 100 ilma-alusta Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja muista Naton jäsenvaltioista.

NR24_opsroom_2Erilaisia konetyyppejä edustavat mm. F-35A, F-35B, F/A-18 Hornet ja JAS 39 Gripen -hävittäjät, joiden lisäksi harjoituksessa on mukana erilaisia kuljetuskoneita, valvontakoneita, ilmatankkauskoneita, meritoimintakoneita, Osprey-tiltrotoreita sekä muita pyöriväsiipisiä ilma-aluksia kuten CH-53 Super Stallion, Merlin ja Cobra -helikoptereita.

NR24_opsroom_3Lentoposti uutisoi ilmaoperaatiokeskuksen perustamisesta 9. helmikuuta uutisessaan Yhteispohjoismainen ilmaoperaatiokeskus ensi kertaa käytössä Naton Nordic Response 24 -harjoituksessa.


Nordic Response 24 puolustaa Naton pohjoisia alueita

NR24_F35B_parviNordic Response 24 -harjoituksessa odotetaan tapahtuvaksi laajoja ilmaoperaatioita jo ensimmäisestä harjoituspäivästä lähtien kaikkien kolmen valtion alueilla. Kaikkiaan mukana on joukkoja 14 eri liittolaismaasta ja henkilöstöä on mukana yli 20 000. Näkyvimmin harjoituksessa ovat esillä noin 10 000:n sotilaan vahvuiset maajoukot.

NR24_GR_parviTavoitteena on harjoitella Nato-maiden pohjoisosien puolustamista yhteistyössä Suomen, Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa sekä kansainvälisen avun vastaanottoa muilta Nato-mailta. Harjoitustoiminta on ympärivuorokautista.

NR24_HN_parviHarjoitus on osa Naton Saksassa, Puolassa ja Baltian maissa kevättalven aikana järjestettävää Steadfast Defender 24 -harjoitusta. Kokonaisuuteen kuuluu noin 18 eri harjoitusta. Kyseessä on Naton laajin harjoitus vuosikymmeniin.


Lue myös aikaisempia Nordic Response 24 -uutisiamme: