JAS 39 Gripen -hävittäjä syöksyi lintutörmäyksen jälkeen maahan Ruotsissa

Gripen_ldg_1Ruotsin ilmavoimien Saab JAS 39 Gripen -hävittäjä on syöksynyt maahan tiistaina 21. elokuuta. Aftonbladetin mukaan ohjaaja käytti heittoistuinta ja pelastautui. Syyksi epäillään lintutörmäystä. Onnettomuus sattui lähellä Ronnebyn lentotukikohtaa.

Hätäilmoitus saatiin kello 9.41 paikallista aikaa. Gripenin ohjaaja on käyttänyt onnistuneesti heittoistuinta, mutta hänen mahdollisista vammoistaan ei ole vielä tietoa. Alueella on etsintähelikopteri.

Sotilaslentotoiminnassa operoidaan usein matalalla, jolloin riski törmätä lintuihin on suurempi. Suihkumoottorit testataan tällaisten törmäyksien varalta, mutta jos kyseessä on suurikokoinen lintu, moottorivaurion riski on merkittävä.

Suomessa Ilmavoimien BAE Systems Hawk -suihkuharjoituskone tuhoutui syyskuussa 2006 osuttuaan 100 metrin korkeudessa haapanaparveen. Useita lintuja imeytyi moottoriin. Ohjaaja käytti heittoistuinta ja pelastui vähin vammoin.

Saab Gripen on yksimoottorinen monitoimihävittäjä. Sen uusin versio JAS 39 E on mukana myös Suomen HX-hankkeessa, jolla etsitään F/A-18 Hornet -koneille seuraajaa. T.T.

Päivittynyt 21.45: lisätty tieto Ilmavoimien Hawk-onnettomuudesta.