Joint Expeditionary Force -koulutustapahtuma Rovaniemellä - RAF:n Eurofighterit Suomeen

Eurofigher_RAF_ilmassaLapin lennosto isännöi Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon -hävittäjien vierailua Rovaniemen tukikohdassa 6.‒17.6.2022. Lentoposti.fi kertoi JEF-harjoituksesta uutisessaan 27. toukokuuta 2022.

Suomeen saapuvaan britannialaiseen lento-osastoon kuuluu neljä Eurofighter Typhoon -hävittäjää ja noin 70 henkilöä. Lento-osaston vierailu on osa Ison-Britannian johtamaa Joint Expeditionary Force (JEF) -yhteistyötä, johon Suomi on osallistunut vuodesta 2017 lähtien. 

"Lapin lennoston isännöimän JEF-koulutustapahtuman tavoitteena on vahvistaa Ilmavoimien ja Ison-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien yhteistyötä ja yhteistoimintakykyä pohjoisessa. Harjoitteluun liittyy myös Cross Border Training -lentokierroksia Ruotsin ilmavoimien kanssa", kertoo Lapin lennoston Hävittäjälentolaivue 11:n komentaja, everstiluutnantti Markku Vihersalo.

JEFTE_2022Rovaniemelle tukeutuvat RAF:n Eurofighterit osallistuvat Ilmavoimien päivittäiseen harjoitus- ja koulutuslentotoimintaan yhdessä Lapin ja Karjalan lennostojen Hornetien kanssa. Lentotoiminta suuntautuu Rovaniemen, Kuusamon, Joensuun, Kuopion, Jyväskylän ja Oulun väliselle alueelle 6.‒17. kesäkuuta 2022 arkipäivisin kello 8‒17.

Laaja harjoitus aiheuttaa muulle ilmaliikenteelle reitti-, korkeus- tai aikarajoituksia erityisesti Kuusamon ja Kajaanin osalta. Lentotoimintaa tapahtuu myös ilmatilavarausten alapuolella valvomattomassa ilmatilassa. Tehdyt ilmatilanvaraukset yltävät aina lentopinnalle 660 saakka.

JEF-koulutustapahtuma on osa kumppanimaiden kanssa tehtävää täydentävää koulutus- ja harjoitusyhteistyötä, josta puolustusministeri Antti Kaikkonen päätti 27. toukokuuta 2022. Yhteistyön tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle.

HN_EF_yhdessa_ILMAVJEF eli Joint Expeditionary Force on Ison-Britannian johtama kymmenen maan − Alankomaiden, Islannin, Ison-Britannian, Latvian, Liettuan, Norjan, Ruotsin, Suomen, Tanskan ja Viron – muodostama monenvälinen puolustusyhteistyön kehys, johon Suomi liittyi kesällä 2017 yhtä aikaa Ruotsin kanssa.

Yhteistyön päämääränä on kehittää osallistujamaiden sotilaallisia valmiuksia, ennaltaehkäistä erilaisia kriisejä sekä tarvittaessa toimia yhdessä kriisitilanteissa. JEF:n pääasiallinen toimintaympäristö on Pohjois-Eurooppa ja Itämeren alue. JEF:n yhteisillä harjoituksilla kehitetään yhteistoimintakykyä. MH

Lue myös aikaisempi uutisemme aiheesta: