Kesälle 2021 suunniteltu Royal International Air Tattoo -lentonäytös on peruttu

RIAT2020_ohilentoIson-Britannian ilmailukesän päätapahtuma Royal International Air Tattoo (RIAT) on peruttu  jo toisenä peräkkäisenä vuonna koronaviruspandemian aiheuttamien epävarmuuksien seurauksena. Tapahtuma oli määrä järjestää RAF:n Fairfordin tukikohdassa Gloucestershiressä 16.-18. heinäkuuta 2021.

RIAT:n järjestäjätaho RAF Charitable Trust Enterprises (RAFCTE) ilmoitti 16. helmikuuta 2021, että covid-19 -pandemian aiheuttamat riskit ovat liian suuret, jotta järjestelyjä voitaisiin jatkaa. Kyseessä on jo toinen peräkkäinen vuosi, kun RIAT peruuntuu koronapandemian seurauksena. Vuosi 2021 olisi ollut RIAT -tapahtumien 50-vuotisjuhla, joten pettymys on erityisen suuri myös järjestäjälle.

Air Tattoon toimitusjohtaja Paul Athertonin mukaan hänen ryhmänsä on työskennellyt hankkeen kanssa kovasti viimeiset kuusi kuukautta löytääkseen tarvittavat ratkaisut. Nyt edessä olevan viiden kuukauden ajalle edessä oli liikaa epävarmuuksia.

"Jos vain olisimme voineet tietää jollain tasolla, että kesän tilanne olisi parempi niin olisimme voineet jatkaa suunnittelua. Totuus on ettemme tiedä emmekä siten voi investoida suuria summia tapahtuman järjestämiseksi", sanoi Atherton.

Ilman varmuutta tapahtuman toteutumisesta olisi rahojen investointi vastuutonta ja liian suuri riski otettavaksi. Samalla järjestäjät suojelevat vastuullisella toiminnallaan tapahtuman tulevaisuutta.

"Tämän päätöksen jälkeen tulemme paljon vahvempana takaisin vuonna 2022", päätti Atherton.

 Edellisen kerran RIAT järjestettiin kesällä 2019.

Jo aiemmin kesän toinen ilmailualan päätapahtuma eli vuoden 2021 Paris Air Show eli Le Salon International de l'Aéronautique et de l'Espace (SIAE) ilmailunäyttely peruttiin koronaviruspandemian luoman epävarmuuden seurauksena.

Suomessa pyritään kesällä 2021 järjestämään jättimäinen lentonäytös Helsingin Kaivopuistossa. Pandemia aiheuttaa haasteita myös tälle tapahtumalle. Pandemian haasteista ja Euroopan lentonäytösperuutuksista huolimatta vuonna 2020 saatiin Kauhavalla järjestettyä päälentonäytös tarkassa viranomaisohjeistuksessa.

Lue myös: