Kuningas ja presidentti seurasivat Santahaminassa NBG15:n NH90-helikopterien MEDEVAC-toimintaa

kuningas_santahamina_2Valtiovierailulla Suomessa oleva Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja presidentti Sauli Niinistö tutustuivat 4. maaliskuuta Puolustusvoimien toimintaan ja Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöhön Santahaminassa. Ohjelmassa oli NBG15-osaston NH90-helikoptereilla toteutettu haavoittuneen evakuoiminen.

Suomen ja Ruotsin poliittinen, talous- ja kulttuuriyhteistyö ovat olleet laajasti esillä Ruotsin kuningasparin valtiovierailulla 3.-5. maaliskuuta. Lisäksi kuningas Kaarle XVI Kustaa ja kuningatar Silvia tapaavat erityisesti nuoria suomalaisia.

Gulfstream_SwedishAirForce_flyFinland_HarriKoskinenValtiovierailu alkoi vastaanottoseremonioilla Presidentinlinnan edustalla tiistaina 3. maaliskuuta. Kuningaspari saapui Suomeen Ruotsin ilmavoimien Gulfstream Tp102D -liikesuihkukoneella (102005, flyFinland.fi -kuvassa vasemmalla).

Kuninkaan keskiviikon ohjelmassa oli yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa tutustuminen Santahaminassa Kaartin Jääkärirykmentin varusmiesten kaupunkijääkärikoulutukseen.

Kuninkaan seuruetta vastassa upouudella Santahamina-talolla kello 15.40 olivat puolustusministeri Carl Haglund sekä puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg (alla, klikkaa kuvat suuremmaksi). Aluksi vuorossa olivat taustoittavat esitykset luentosalissa.

kuningas_santahamina_3Seuraavaksi esiteltiin EU:n valmiudessa olevan Utin Jääkärirykmentin NBG15-kriisinhallintajoukon helikopteriosaston lääkintäevakuointikykyä Santahaminan Saharana tunnetulla hiekkakentällä. MEDEVAC-esityksessä (Medical Evacuation) noudettiin helikopterilla miinaräjähdyksessä haavoittunut joukon jäsen.

Laskeutumispaikka osoitettiin värillisellä savulla alueen yläpuolelle saapuneelle kahden NH90:n osastolle. Toinen koptereista (NH-217) laskeutui maahan, toinen (NH-219) jäi ilmaan suojaamaan toimintaa Gatling-periaatteella toimivalla Dillon Aero M-134D-H Minigun -konekiväärillään (kuva alla).

kuningas_santahamina_4Molemmat demoon osallistuneet kopterit ovat NH90:n lopullisia ja täysin varusteltuja ns. FOC-versioita (Full Operational Capability). Niissä on mm. rungon sivulla etsintävalonheitin.

Haavoittuneen siirtoa varmistivat myös maassa olevat taistelijat. Kopteriosasto päätti esityksensä näyttävällä ylilennolla. Toimintaa selosti ruotsiksi Utin Jääkärirykmentin Helikopteripataljoonan komentaja, everstiluutnantti Jaro Kesänen.

Vieraille esiteltiin myös Puolustusvoimien aseita ja muuta sotilaskalustoa. Kohokohtana oli vielä kehitystyön alla oleva Taistelija 2020 -varustus. T.T.

Nordic Battle Group

kuningas_santahamina_1Ruotsi toimii EU:n valmiusjoukon (NBG, Nordic Battle Group) johtovaltiona. NBG15-taisteluosastossa ovat Suomen ja Ruotsin lisäksi mukana Norja, Irlanti, Viro, Latvia ja Liettua. Se on valmiudessa 1.1.-30.6. 2015.

NBG15-taisteluosasto koostuu komento- ja esikuntaosista, mekanisoidusta pataljoonasta, tiedustelukomppaniasta, huoltopataljoonasta, esikuntakomppaniasta, lento-osastosta sekä pioneeri-, suojelu- ja sotilaspoliisijoukkueista.

Lento-osastoon kuuluvien helikopterien tehtävänä on lääkintäevakuointikyvyn (MEDEVAC) tuottaminen taisteluosastolle. Suomalaiseen NBG-ryhmään kuuluu noin 50 sotilasta ja neljä NH Industries NH90 -helikopteria. Niistä kaksi on jatkuvasti käytössä ja kaksi varalla.

Lisäksi Suomesta mukana on esikuntaupseereita, sotilaspoliiseja sekä huoltoa. Kokonaisvahvuus NBG15:n kokoonpanossa on hieman alle 70 henkilöä.

Kuluvan vuoden aikana järjestetään taisteluosaston valmistavia harjoituksia. Osa esikuntaharjoituksista ja joukkojen harjoituksista toteutetaan yhteistyössä Ruotsin kanssa. Kotimaan koulutus toteutetaan osana Utin Jääkärirykmentin vuosittaista toimintaa.

kuningas_santahamina_5

kuningas_santahamina_7

kuningas_santahamina_6

kuningas_santahamina_8

Lue myös aiempia Lentoposti.fi -juttuja NH90-kalustosta: