Lumivyörypakkaus ja suksivoiteet mietityttävät turvatarkastuksissa - nesterajoitukset muuttuvat

Turvatarkastus_nesteet_3Lumivyöryreppu, suksivoiteet ja säilykkeet. Kaikki esineitä, joiden kuljettaminen lentokoneessa voi mietityttää kokenuttakin lentomatkustajaa. Finavian nettipelissä matkustajat voivat testata, ovatko turvatarkastusfaktat hallussa. Se antaa tärkeää tietoa myös tiedotuksen perustaksi. Vuoden 2014 alkupuolella muutoksia tulee turvatarkastusten nesterajoituksiin.

Pelin keräämien tulosten perusteella Finaviassa tiedetään, millaista informaatiota matkustajilta vielä uupuu. Nettipelaajista esimerkiksi vain noin kolmannes osaisi pakata lumivyörypakkauksen oikein lentomatkalle. Tosin useimmille ongelma ei todellisessa elämässä tule vastaan.

"Matkustaja voi viedä lentokoneeseen yhden lumivyörypelastuspakkauksen joko käsimatkatavarana tai ruumassa. Edellytyksenä on, että pakkauksen turvatyynyt on varustettu paineentasausventtiilein ja että laukaisulaite sisältää vain sallitun määrän kaasua ja räjähdettä", sanoo Finavian turva-asiantuntija Jari Amnell.

Amnell korostaa, että laukaisulaitteen sallitut kaasu- ja räjähdemäärät ja pelastusrepun yksityiskohtaiset pakkausohjeet pitää tarkistaa esimerkiksi Trafin internetsivuilta. Lisäksi matkustajan on aina pyydettävä lentoyhtiöltä lupa pakkauksen kuljettamiseen matkan varausvaiheessa tai viimeistään lähtöselvityksessä.

Myös muiden hiihtovarusteiden kanssa on syytä olla tarkkana. Suksivoiteiden poistoaineet, fluoripitoiset suksivoiteet ja lämmittimet ovat esineitä, joita ei saa ottaa lentokoneeseen lainkaan. Ne kannattaa hankkia vasta perillä matkakohteessa.

Näin vuodenvaihteessa on hyvä muistaa, että rakettien, tähtisadetikkujen ja kaikkien muidenkin ilotulitteiden kuljettaminen lentokoneessa on kielletty kokonaan.

Pakasteet ja säilykkeet luokitellaan useimmiten nesteiksi, joten ne kannattaa aina pakata ruumamatkatavaraan. Tällaisia ovat myös hillot, rahkat, kermavaahdot ja täytekakut.

"Kätevänä nyrkkisääntönä voidaan pitää aineen levittyvyyttä. Jos tuotetta voi levittää veitsellä, luokitellaan se nesteeksi", Amnell sanoo.

joulutorttu_valioSiksi muun muassa joululaatikot, voi ja margariini ovat kiellettyjä. Joulutorttuja voi kuitenkin kuljettaa matkustamossa, vaikka niissä olisikin hieman hilloa, samoin voilla siveltyjä leipiä.

Turvatarkastuspelin tulokset paljastavat, että myös muut tutut tavarat aiheuttavat päänvaivaa. Kävelysauvat kuuluvat ruumaan menevään matkatavaraan, mutta hiuskihartimet ja hiustenkuivaajat voi halutessaan kuljettaa myös käsimatkatavaroissa.

Finavian nettisivuilta saa lentomatkustajan pakkausohjeita. Sivuilla on myös ”Mitä mukaan lennolle” -palvelu, johon voi syöttää hakusanan ja selvittää kyseisen aineen tai esineen pakkausohjeet ja rajoitukset.

Ohjeisiin ja hakupalveluun pääsee jokaisen lentoaseman kotisivulta Lähden-linkistä.

Turvatarkastustietämyksen voi käydä testaamassa Finavian turvatarkastuspelissä.

Määräyksiä turvatarkastuksissa sallituista ja kielletyistä esineistä antavat kansainväliset ilmailuviranomaiset ja -järjestöt, EU-komissio ja Suomessa Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

Nesteiden kuljetuksiin muutoksia tammikuussa

Tammikuun lopulla 2014 nesteasetuksiin on tulossa muutoksia, mutta matkustajan näkökulmasta matkustamossa sallitut nesteet eivät juurikaan muutu. Kuten ennenkin käsimatkatavaroissa saat kuljettaa enintään 100 millilitran suuruisia pakkauksia, jotka mahtuvat yhteen litran vetoiseen uudelleensuljettavaan ja läpinäkyvään muovipussiin.

CEIA_EMA_LEDS_scanner_2Uuden asetuksen mukaan käsimatkatavaroissa sallitut alle 2-vuotiaiden lasten ruuat ja juomat, nestemäiset lääkkeet ja erikoisruokavaliotuotteet sekä EU:n ulkopuolelta saapuvien jatkomatkustajien tax free -ostokset on 31. tammikuuta alkaen analysoitava.

Lentoposti.fi uutisoi heinäkuussa Finavian LEDS-laitehankinnasta (Liquid Explosive Detection Systems). Laitteistot ovat EU:n standardien 2 ja 3 mukaisia. LEDS-laitteisto pystyy läpivalaisemaan ja tunnistamaan erilaisia nesteitä, aerosoleja sekä geelejä.

Vilkkaimmilla lentoasemilla, kuten Helsinki-Vantaalla ja Oulussa, tarkastukseen käytetään laitteita, joilla voidaan analysoida useampi nesteastia samaan aikaan ja tarvittaessa käytetään vielä toista laitetta lisätarkastuksiin. Kaikkein vähäliikenteisimmillä kentillä voidaan käyttää laitteiden sijaan testiliuskaa. Näiden lisäksi voidaan matkustaja myös haastatella.

On laskettu, että viitisen prosenttia matkustajista kuljettaa mukanaan lääke- ja erikoisruokavalionesteitä, eli noin viidellä matkustajalla sadasta on mukanaan nesteitä, jotka tästä lähtien tarkistetaan analysoimalla.

"Meille on tärkeää taata turvatarkastuksen sujuvuus, "flow". Tämän vuoksi Helsinki-Vantaalla on ollut jo pidempään käytössä esimerkiksi oma turvatarkastuslinja lapsiperheille, joilla usein on vauvanruokia mukanaan", palveluiden ja järjestelmien kehittämisestä Finaviassa vastaava Pirjo Lähteelä muistuttaa.

Lue myös: