Matkatoimistot tehotarkkailussa

Kuluttajavirasto ja aluehallintovirastot valvovat kuluvan vuoden ajan tehostetusti valmismatkoja järjestävien yritysten toimintaa.

Valmismatkoja tarjoavien yritysten on ilmoittauduttava Kuluttajaviraston matkatoimistorekisteriin. Jos matkanjärjestäjä kerää asiakkailta maksuja ennen matkaa, sen on asetettava Kuluttajavirastoon vakuus. Vakuus turvaa kuluttajien ennakkoon maksamat rahat silloin, kun matka peruuntuu matkanjärjestäjän konkurssin vuoksi.

Jos yritys laskuttaa matkan vasta jälkeenpäin, sen ei pääsääntöisesti tarvitse asettaa vakuuttakaan. Kuluttajaviraston tietoon on kuitenkin tullut, että osa vakuudesta vapautetuista yrityksistä on kerännyt asiakkailta maksuja ennen matkaa.

Kuluttajavirasto ja aluehallintovirastot ovatkin käynnistäneet valvontaprojektin, jossa kiinnitetään erityistä huomiota matkanjärjestäjien toimintaan. Aluehallintovirastojen tarkastajat käyvät läpi Kuluttajaviraston matkatoimistorekisterissä olevia yrityksiä ja vierailevat mahdollisuuksien mukaan toimistoissa. Valvontakampanjan tuloksista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

Kuluttajaviraston tiedote