Matkustajamäärä romahti Helsinki-Vantaalla syyskuussa 92% - päivittäin noin 5000 matkustajaa

HEL_depaula_2Koronapandemian kurittamalla ilmailualalla esitellään edelleen synkkiä lukuja. Syyskuun tilastojen mukaan matkustajamäärät romahtivat Finavian lentokentillä 90 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Helsinki-Vantaan matkustajamäärät romahtivat tätäkin enemmän eli 92 prosenttia. Mikäli käännettä ei saada aikaan voi Suomen ja Helsinki-Vantaan asema Eurooppa-Aasian -liikenteen gatewayna olla uhattuna jopa pysyvästi.

"Lentoalan ahdingolle ei näy loppua. Helsinki-Vantaan asema Aasian ja Euroopan välisen lentoliikenteen solmukohtana ja merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä on koronapandemian vuoksi vaarassa", sanoo Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki.

"Supistamme laivastomme kokoa. Meistä tulee tulevina vuosina pienempi lentoyhtiö", sanoi puolestaan Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner lokakuussa Flightglobalin haastattelussa.

Suomessa uhattuna on kaikkiaan noin 142 000 työpaikkaa ilmailu- ja matkailualalla. Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella työpaikkoja on vaarassa yli 10 000. Itse lentoasemalla työskentelee Finavian mukaan 20 000 ihmistä 1 500:n eri yhtiön palveluksessa. Lentokentän pääoperaattori Finnair on lomauttanut valtaosan henkilökunnastaan ja aikoo irtisanoa 1000 työntekijää.

Helsinki-Vantaan laajat lentoyhteydet tarvitsevat kansainvälisiä vaihtomatkustajia. Suurimmat matkustajavirrat Suomen kautta ovat tulleet perinteisesti Kiinasta ja Japanista. Lennot kyseisten maiden kohteisiin ovat edelleen hyvin rajalliset eivätkä tiukat matkustusrajoitukset houkuttele ihmisiä sinänsä turvallisiksi todettuihin lentokoneisiin.

Kansainvälisten vaihtomatkustajien määrä laski Helsinki-Vantaalla peräti 95 prosenttia viime vuoden syyskuuhun verrattuna. Suomen päälentoasemalla oli matkustajia syyskuussa vain 160 529. Keskimäärin se tekee päivässä reilut 5300 matkustajaa. Vaihtomatkustajia oli syyskuussa vain 15 010 eli noin 500 päivässä.

HEL_depaula_lahtoselvitysRajavartiolaitoksen lokakuun viikon 41 tilastot eivät lupaa käännettä, sillä keskimäärin päivässä oli vain 4600 matkustajaa.

Finnair ilmoitti jo aiemmin karsivansa lentoja lokakuulta ja tarjolla on lentoja vain 42 kohteeseen Euroopassa ja Aasiassa. Normaalisti Helsinki-Vantaalta olisi tarjolla lentoja 200 kohteeseen ympäri maailmaa. Nyt esimerkiksi Yhdysvaltoihin ei lennetä Suomesta lainkaan matkustajalentoja.

Rahtikuljetuksen osalta Finavian lentoasemien kulki syyskuussa vain 55 prosenttia rahtia edellisvuoden määristä. Finnair on rahtikuljetuksilla onnistunut paikkaamaan edes osin matkustajatuottojen katoamista.

Kaupallisia lentoja Helsinki-Vantaalla oli syyskuussa 3889 kappaletta. Pudotusta edellisvuoteen verrattuna oli 77 prosenttia. Keskimäärin lentoja oli päivittäin siis vajaat 130, kun normaalisti lentoja olisi päivittäin yli 550.

Lue myös: