Missasitko Taistelulentäjien uusintakierroksen alkujaksot - YLE Areena auttaa

taistelulentajat_yleAlkuvuodesta 2011 Kakkosella ensiesityksensä saanut Taistelulentäjät-sarja käynnistyi 3. toukokuuta tiiviimpänä versiona YLE TV2:n arki-iltojen klo 19.30 ohjelmapaikalla. Jaksot ovat katsottavissa myös netissä YLE Areenassa.

Millaista on koulutusvaiheessa olevien hävittäjälentäjien työ ja koulutus?  Se selviää seitsenosaisessa sarjassa, jonka materiaalia on kuvattu noin puolentoista vuoden ajan. Päätapahtumapaikkoina ovat Satakunnan lennosto Pirkkalassa sekä Kauhavan lentosotakoulu.

Päähenkilöitä on neljä. Kauhavalla koulutusta saavat Hawk-harjoitushävittäjällä Antti Hanhirova sekä Jaakko Sointu. Pirkkalassa puolestaan lentävät Hornet-uransa alkuvaiheessa olevat Mikko Kankaisto sekä Toni Vanhatalo (otsikkokuvassa). Sarjassa esiintyy päähenkilöiden lisäksi muita Ilmavoimien pilotteja, opettajia, teknistä henkilökuntaa sekä päähenkilöiden lähipiiriä.

MLU_HW_2Taistelulentäjät alkaa tilanteesta, jossa tulevat Hornet-lentäjät Kankaisto ja Vanhatalo suorittavat Hawk-koulutuksen viimeisiä vaiheita Kauhavalla ennen siirtymistä Pirkkalaan Satakunnan Lennostoon.

Samaan aikaan Sointu ja Hanhirova aloittavat Hawk-lentämisen toista vaihetta, jossa paneudutaan taktiseen taistelulentämiseen. Tätä ennen he ovat oppineet suihkukonelentämisen perusteet ns. Hawk 1 -koulutuksessa.

Sarjassa seurataan lomittain kummankin parivaljakon etenemistä sotilaslentämisen uralla noin puolentoista vuoden verran. Ohjelmaan kuuluu tietenkin paljon lentotoimintaa, mutta mukana on lisäksi pelastautumisharjoituksia, kaluston ja varusteiden esittelyä. Lennostojen ulkopuolella tututaan myös päähenkilöiden siviilielämään.

Sarjan on Ylelle tuottanut Century Films Oy. Tuottaja on Miska Berg ja ohjauksesta vastaavat Minna Heikkinen ja Dan Peled. Sarjan tekijät ovat työstäneet kustakin alun perin 38-minuuttisesta jaksosta kymmenen minuuttia lyhyemmät kokonaisuudet.

Jaksot esitetään TV2:lla arkisin 3. - 13. kesäkuuta klo 19.30. Jaksot ovat lisäksi nähtävissä YLE Areenassa kuukauden ajan ensiesityksestä.

 

YLE Areena: Taistelulentäjät