Ocean Infinity aloittaa MH370:n etsinnät - 90 päivän hanke omalla riskillä

HUGIN_AUV_KongsbergOcean Infinity vahvisti 10. tammikuuta 2018 Malesian hallituksen hyväksyneen sen ehdotuksen kadonneen Malaysian Airlinesin lennon MH370 etsintöjen uudelleen käynnistämiseksi. Amerikkalaisyhtiö ottaa odotuksien mukaisesti taloudellisen riskin etsinnöistä.

Ocean Infinity keskittyy etsinnöissään Australian ATSB:n vahvistamaan uuteen etsintäalueeseen. Yhtiön Seabed Constructor alus on saapumassa etsintäalueelle lähiaikoina ja työ aloitetaan välittömästi. Hankkeen odotetaan kestävän 90 päivää.

MalaysiaAirlines777Maaliskuussa 2014 kadonnutta Malaysia Airlinesin lennolla MH370 kadonnutta Boeing 777-200ER- konetta etsittiin kaikkiaan 1046 päivää aina 17. tammikuuta 2017 saakka. Kateisiin jääneessä koneessa oli 227 matkustajaa ja kahdentoista hengen miehistö.

Amerikkalaisyhtiö ryhtyy hankkeeseen omalla taloudellisella riskillään kuten on uutisoitu jo aiemmin. Mahdollinen maksu tulee kysymykseen ainoastaan, jos koneen hylky löydetään.

Uusi etsintäalue on lähellä 35 astetta eteläistä leveyttä, joka on hyvin lähellä aiempaa etsintäaluetta. Lentokoneen sijainti muualla kuin tällä noin 25 000 km²  kokoisella alueella on uusimpien tietojen mukaan erittäin epätodennäköistä.

"Kiitämme Malesian hallitusta pyyntömme hyväksymisestä kadonneen Malaysian Airlinesin lennon MH370 etsintöjen jatkamiseksi", kommentoin Ocean Infinityn toimitusjohtaja Oliver Plunkett.

"Vaikka koneen löytymispaikasta ei ole mitään takeita uskomme UAV-laitteidemme sopivan etsintätyöhön. Toivotan ryhmällemme parhainta onnea ja toivon heidän olevan ratkaisevassa roolissa tämän tragedian vastausten tarjoamisessa monille ihmisille", jatkoi Plunkett.

Seabed_constructor_Swire_SeabedOcean Infinityn kalustoon kuuluu autonomisia vedenalaisia HUGIN 6000 AUV (autonomous underwater vehicles) -laitteita. Suunnitelmissa on käyttään kahdeksaa laitetta rinnakkain. Konsgbergin valmistamat AUV:t kykenevät sukeltamaan 6000 metrin syvyyteen ja niiden toiminta-aika on yli 48 tuntia.

AUV-laitteet toimivat autonomisesti ja ne kykenevät keräämään suuren määrä tietoa, joka tekee niistä ideaaliset etsintätoimiin. AUV:n varustuksena on mm. kaikuluotain, pohjankartoituslaitteisto sekä useita erilaisia antureita.

AUV-laitteita tukee miehittämättömät ASV Globalin USV (unmanned surface vehicles) -pinta-alukset. Niiden tehtävänä on varmistaa tarkka etsintäpaikka ja toimia mm. kaksisuuntaisen kommunikointiyhteyden varmistamiseksi. Molempia laitteita on käytössä kaikkiaan kahdeksan kappaletta.

Miehittämättömät pinta-alukset ja sukelluslaitteet tukeutuivat 115 metriseen Seabed Constructor WROV-alukseen. Sen kannella on 250-tonnin nostoon kykenevä nosturi.

Lue myös: