Pohjoismaiden ulko- ja puolustusministerit tutustuivat IAM 2014 -harjoitukseen

NH90_IAM_MFAIcelandPohjoismaiden ulkoministerit julkistivat Reykjavikissa 12. helmikuuta yhteisen julkilausuman, jossa maat sitoutuvat ulko- ja turvallisuuspoliittisen yhteistyön vahvistamiseen muun muassa kriisinhallintaan, arktisiin kysymyksiin ja kyberturvallisuuteen liittyen. He myös tutustuivat yhdessä puolustusministerien kanssa Iceland Air Meet 2014 -harjoitukseen.

Julkilausuma, joka on myös eräänlainen pidemmän tähtäimen visio pohjoismaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä, perustuu pohjoismaisiin arvoihin ja laajaan turvallisuuden käsitteeseen. Siinä huomioidaan kattavasti erilaiset globaalit uhkat sekä eri politiikka-alojen koordinaation tarve.

Lear_HNt_Ilmavoimat+Mikko+Kankaisto_netPohjoismaiden ulko- ja turvallisuuspoliittinen yhteistyö on tiivistynyt ja tullut viime vuosina yhä kattavammaksi. Yhteistyö vahvistaa turvallisuutta omalla alueella mutta lisää myös entisestään Pohjoismaiden mahdollisuuksia rakentaa aktiivisesti kansainvälistä turvallisuutta.

Suomi on mukana Iceland Air Meet 2014 -harjoituksessa viidellä McDonnell Douglas F/A-18 Hornet -hävittäjällä sekä kahdella NH Industries NH90 -kopterilla. Jälkimmäiset hoitavat harjoituksen pelastustoimintaa. Operointi tapahtuu USAF:n entisestä tukikohdasta Keflavikista.

Julkilausuma (PDF): Joint statement by the Ministers of Foreign Affairs of Denmark, Finland, Iceland, Norway and Sweden on Nordic foreign and security policy cooperation – building security in a comprehensive manner


Lue myös aiemmat Lentoposti.fi -jutut: