Saab JAS 39C Gripen -hävittäjät saapuvat Turun lentonäytökseen

Gripen_ldg_1Ruotsin ilmavoimat on vahvistanut osallistuvansa Saab JAS 39C Gripen -hävittäjillä Suomen kesän päälentonäytökseen Turussa. Suomeen saapuu kaksi Gripeniä, joiden asemapaikka on Skaraborgin Sätenäsin 7. Lennosto Såtenäsista. Tukikohta on myös Ruotsin ilmavoimien Gripen -koulutuskeskus.

Suomen päälentonäytös 2015 järjestetään Turussa 6.-7. kesäkuuta 2015. Yleisöllä on mahdollisuus kokea ja nähdä suihkuhävittäjien jälkipolton jyrinää, klassista taitolentoa, pelastushelikoptereita, muodostelmalentoa ja kokea ilmailun huuma sen eri muodoissa.

Turun päälentonäytöksessä esiintyvät koneet ovat 2000-luvulla käyttöön otettua Gripenin C versiota. Uusimmat, Ruotsin ja Brasilian tilaamat JAS 39E Gripen NG (Next Generation) -hävittäjät otetaan käyttöön neljän vuoden sisällä.

Gripen_air_2Ruotsalaishävittäjä Gripen on ollut operatiivisessa käytössä vuodesta 1997 ja sitä  päivitetään jatkuvasti uusimmalla teknologialla ja suorituskyvyllä muuttuviin operatiivisiin tarpeisiin.

Gripen on operatiivisessa käytössä Ruotsissa, Etelä-Afrikassa, Tšekin Tasavallassa, Unkarissa ja Thaimaassa. Lisäksi The Empire Test Pilot School Iso-Britanniassa käyttää Gripeniä koelentäjäkoulutuksessa.

Gripen on myös mahdollinen ehdokas korvaamaan Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet hävittäjiä ensi vuosikymmenellä.

Gripen_air_3Turun lentonäytöksessä on tarjolla koko kesän laajin ja monipuolisin lento-ohjelma. Näytöksen tähtinä nähdään Turkin Ilmavoimien kuuluisa Turkish Stars taitolento-osasto seitsemällä NF-5 hävittäjällä.

Mukana ovat myös mm. Norjan Ilmavoimien F-16, Suomen Ilmavoimien F/A-18 Hornet ja taitolentoryhmä Midnight Hawks, MiG-15UTI Suomen tunnuksissa, Mörkö Pitts ja paljon muuta.

Suomen Ilmailuliiton vuoden 2015 päälentonäytöksen järjestää Turun Lentokerho ry (TLK) joka on Suomen Ilmailuliiton suurimpia jäsenkerhoja. TLK järjesti myös edellisen Suomen Ilmailuliiton päälentonäytöksen Turussa 2011 jossa päätähtenä oli maailmankuulu USAF Thunderbirds kuudella F-16 hävittäjällä.

Lue myös: