SAS:n lentoja Suomessa operoivan Cityjetin lentäjät jättivät työtaisteluilmoituksen

(päivittynyt 19.30) Cityjet_CRJ_noseSAS:n lentoja Suomessa operoivan Cityjet Oy:n lentäjät ovat jättäneet työtaisteluilmoituksen koskien työnseisausta ajalla 6.-10. huhtikuuta 2018. Cityjet lentää SAS:n väreissä Bombardier CRJ900 -koneita Suomesta ja Pohjoismaissa. Työnseisaus vaikuttaa siis toteutuessaan SAS:n lentoihin Suomessa ja ympäri Eurooppaa.

Työriita koskee Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n, lentäjäliitto Blue1 Pilots’ Association ry:n ja Yksityisalojen Esimiehet ja Asiantuntijat YTY ry:n välille solmittavaa CityJet Oy:n liikennelentäjiä koskevaa työehtosopimusta.

Cityjet_logoLentäjäliiton nimessä oleva Blue1 on peräisin SAS:n entisen suomalaisen tytäryhtiön nimestä. Irlantilainen Cityjet osti  keväällä 2015 kokonaisuudessaan SAS:n tytäryhtiö Blue1:n osakekannan. Sen jälkeen SAS vuokrasi wet lease -sopimuksella Cityjetiltä Canadair CRJ900 -matkustajakoneita.

Blue1 Pilots’ Association ry:n jäseninä on 30 suomalaislentäjää, joista suuri osa on entisiä Blue1:n lentäjiä. Heillä on merkittävä noin 20 vuoden lentokokemus ja lentotunteja on keskimäärin reilut 12 000. Suuri osa jäsenistöstä on kapteeneita. Kaikkiaan Cityjetillä on Helsingin liikenteen solmukohdassa noin 40 lentäjää.

Lentäjien ensisijaisena tavoitteena on neuvotteluissa ollut saada parannuksia työssäjaksamiseen ja työvuorolistojen laatuun. Lentäjien tavoitteena on saada parannusta työ- ja vapaa-ajan tasapainoon. Neuvotteluissa ei ole edetty lentäjiä tyydyttävällä tavalla, jonka vuoksi työtaisteluilmoituksen jättämisestä päätettiin.

Nykyisellään lentäjät ovat työssä 5-6 päivää peräkkäin eri puolilla Pohjoismaita ja Eurooppaa. Välissä on usein minimivapaat eli kaksi päivää. Silloin tällöin välissä voi olla kolme vapaapäivää. Työpäivät ovat pitkiä ja lähellä viranomaisen maksimia. Ne sisältävät jopa kuusi sektoria eri kuusi lentoa päivän aikana Suuri osa operoinnista tapahtuu Norjan vaativissa sää- ja maasto-olosuhteissa.

SAS_CRJ900Työnseisaus alkaa 6.4.2018 kello 12 ja päättyy 10.4.2018 kello 12. Lentäliiton antama ilmoitus raukeaa tai alkanut työnseisaus päättyy, kun uutta työehtosopimusta koskeva neuvottelutulos on hyväksytty. 

Lentäjät aloittivat 22. maaliskuuta alkaen ylityö-, vuoronvaihto- ja vapaapäivien myyntikiellon.

Blue1 Pilots’ Association ry:n kokeneet lentäjät työskentelevät ympäri Cityjetin liikenteen solmukohtia. Ne ovat Helsingin lisäksi Tukholma, Kööpenhamina, Tallinna ja Vilna. Liiton jäsenet lentävät kaikkia Cityjetin reittejä 22 Bombardier CRJ900 -koneen laivastolla. Suurin osa lennoista on kuitenkin siis Norjassa.

 Cityjet lentää SAS:lle Suomesta ainakin Helsingistä ja Turusta Tukholmaan. Lentoja on ollut myös Tampere-Pirkkalasta ja Vaasasta. Niiden lisäksi Helsinki-Vantaalta lennetään Kööpenhaminaan ja Osloon. Lentäjät operoivat koneita myös Ruotsin ja Norjan sisäisillä lennoilla sekä SAS:n liikenteen solmukohdista Tukholmasta, Kööpenhaminasta ja Oslosta Eurooppaan.

Päivitys 19.30: Lisätty tietoja lentäjäyhdistyksesta ja Cityjetin reittirakenteesta.

Lue myös: