SAS:n syöttöliikennettä koskeva suomalaislentäjien työehtosopimuskiista laajeni myös Ruotsiin

SAS_regionalRuotsin lentäjäliitto Svensk Pilotförening ilmoitti tukitoimista liittyen Suomen Cityjetin työehtosopimuskiistaan. Kyseessä on kokeneiden suomalaislentäjien työehdoista ja työnseisauksen toteutuessa se vaikuttaisi SAS:n lentoihin Suomessa ja muualla Euroopassa.

Ruotsin lentäjäliiton antama työtaisteluilmoitus koskee Ruotsin Cityjetin työehtosopimuksella työskenteleviä lentäjiä. Ruotsin lentäjäliiton päätös takaa, etteivät Ruotsin Cityjet-lentäjät suostu Suomen Blue1 Pilots’ Association ry:n työnseisauksen aikana lentovuorolistamuutoksiin, tee ylitöitä, eivätkä suostu lentämään Suomen työtaistelun johdosta peruuntumisvaarassa olevia lentoja.

Nykyisellään Cityjetin Suomen lentäjät (Blue1 Pilots’ Association ry) voivat esimerkiksi olla työssä kuusi päivää peräkkäin eri puolilla Pohjoismaita ja Eurooppaa, jonka jälkeen edessä on vastaava työrupeama kahden päivän minimivapaiden jälkeen. Työpäivät ovat pitkiä ja ne hipovat jatkuvasti ilmailuviranomaisten sallimia maksimimääriä.

Lentoja voi olla saman päivän aikana jopa kuusi. Suurin osa kokeneiden suomalaislentäjien työpäivistä operoidaan Norjan haastavissa sää- ja maasto-olosuhteissa.

SAS_CRJ900_TOSuomen Cityjetin lentäjien ensisijaisena tavoitteena on saada parannusta työ- ja vapaa-ajan tasapainoon niin, että työn ja perheen yhteensovittaminen on lentäjillekin mahdollista. Tässä kiistassa ei ole kyse palkkauksesta.

SAS:n lentoja operoivan Cityjetin Suomen lentäjät antoivat viime viikolla työtaisteluilmoituksen.

Työnseisaus alkaa 6.4.2018 kello 12 ja päättyy 10.4.2018 kello 12. Toteutuessaan työtaistelulla tulee olemaan vaikutusta SAS:n lentoihin Suomessa, pohjoismaissa ja Euroopassa.

Suomen Cityjet -lentäjillä on myös 22.3. alkaen ollut voimassa ylityö-, vuoronvaihto- ja vapaapäivien myyntikielto.

Blue1 Pilots’ Association ry:n kokeneet lentäjät työskentelevät ympäri Cityjetin liikenteen solmukohtia. Ne ovat Helsingin lisäksi Tukholma, Kööpenhamina, Tallinna ja Vilna. Liiton jäsenet lentävät kaikkia Cityjetin reittejä 22 Bombardier CRJ900 -koneen laivastolla.

Kiistassa työnantajatahoa edustaa Palvelualojen työnantajat Palta ry. Myös valtakunnansovittelija Minna Helle on ollut yhteydessä kiistan osapuoliin.

Lue myös aikaisempi uutisemme SAS:n syöttöliikenneoperaattorin kiistasta: