Schengenin sisärajojen ylitykset sallitaan osin 14.5. lähtien - ulkorajaliikenteen rajoitus jatkuu 14.6. saakka

raja_2020_1Hallitus linjasi neuvottelussaan 5. toukokuuta koronaviruspandemian rajoitustoimien vaiheittaisesta purkamisesta. Näiden joukossa oli myös ilmoitus rajaliikenteen säädösperusteisten rajoitusten purkamisesta 14. toukokuuta lähtien koskien Schengen-alueen sisäistä matkustamista. Muutos saattaa mahdollistaa lentoliikenteen aiempaa laajemmin. Matkustusasiakirjat on edelleen syytä pitää mukana.

 

Valtioneuvoston päätöksellä rajaliikenteen säädösperusteisia rajoituksia puretaan 14. toukokuuta 2020 alkaen. Ensivaiheessa sallitaan Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Sen sijaan vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella, ja ulkoministeriön matkustusohjetta jatketaan tältä osin.

Suomen kansalaista ei lain mukaan saa estää saapumasta maahan. Jokaisella on myös oikeus lähteä maasta, ellei hänen matkustusoikeuttaan ole matkustuskiellolla tai muutoin lakiperusteisesti estetty.

Rajoitusten tarkoituksena on suojella ihmisten henkeä ja terveyttä ja ehkäistä koronavirusepidemian laajenemista.

Rajavartiolaitos muistuttaa myös, että valtioneuvoston päätös ei merkitse muutosta velvollisuuteen pitää mukana matkustusasiakirjoja. Schengenin ulkorajaliikenteen rajoituksia jatketaan sellaisenaan 14. kesäkuuta 2020 asti.

Lentoliikenteen osalta sisärajan rajanylityspaikat ovat Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat. Niiden kautta on sallittua Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa, asuvien paluuliikenne, työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne ja tavaraliikenne.

Lentoliikenteessä tavaraliikenteen kuljettaminen on sallittu myös Enontekiön, Helsinki-Malmin, Ivalon, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kittilän, Kokkola-Pietarsaaren, Kuopion, Kuusamon, Lappeenrannan, Mikkelin, Oulun, Porin, Rovaniemen, Savonlinnan, Seinäjoen, Tampere-Pirkkalan ja Vaasan lentoasemien kautta.

14. toukokuuta voimaan tulevat määräykset saattavat omalta osaltaan lisätä lentoliikenneyhteyksiä. Finnair on kertonut julkaisevansa koko loppuvuoden lentoaikataulut toukokuun alkupuolella.

Suomi pitää tärkeänä, että rajaliikenteen rajoitusten purkutoimia koordinoidaan EU-tasolla.

Sisärajoilla sallitaan 14.5. lukien:

  • paluuliikenne Suomeen
  • paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta
  • työmatkaliikenne
  • muu välttämätön liikenne.

Ulkorajoilla sallitaan 14.5. lukien:

  • paluuliikenne Suomeen
  • paluuliikenne muihin EU- ja Schengen-valtioihin tai niiden kautta
  • kolmannen maan kansalaisen maasta poistuminen
  • muu välttämätön liikenne.

Rajavartiolaitos: Ohjeistus rajanylitykseen poikkeusolojen aikana 14.5.2020 alkaen