Skytrax: Qatar Airways on maailman ykköslentoyhtiö - Finnair nousi maailmanlistalla sijalle 23

Qatar_Finnair_tails_1Kansainvälinen ilmailualan arviointiorganisaatio Skytrax on julistanut Qatar Airwaysin maailman parhaaksi lentoyhtiöksi vuonna 2024. Qatarilaisyhtiö kirkasti edellisvuoden sijoituksensa ja nousi taas yhtiölle tutulle paikalle viemään ilmailualan Oscarinakin pidetyn palkinnon. Toiseksi parhaana palkittiin edellisvuoden ykkönen Singapore Airlines ja kolmanneksi nousi yhden sijan petrannut Emirates. Finnair oli perinteiseen tapaan Pohjois-Euroopan paras ja kokonaistuloksissa maailman parhaiden listalla sijalla 23.

Skytrax_Qatar_2024Qatar Airways on äänestetty nyt jo kahdeksan kertaan maailman parhaaksi lentoyhtiöksi World Airline Awardseissa yhtiön 25 vuoden mittaisen historian aikana. Qatarilaisyhtiö vei nimiinsä myös maailman parhaan business-luokan, maailman parhaan business-loungen sekä Lähi-idän parhaan lentoyhtiön tittelit.

Toiseksi pudotettu Singapore Airlines palkittiin maailman parhaasta matkustamohenkilökunnasta sekä ensimmäisestä luokasta. Se vei myös Aasian parhaan lentoyhtiön tittelin. Aasialaisyhtiöt ovat vuosittain kärkisijoilla ja kilpailu on kovaa. Kolmossijalle nousi toinen Lähi-idän jätti Emirates.

Paras eurooppalaisyhtiö oli Air France, joka ylsi sijalle yhdeksän. Kymmenen joukkoon kiilasi myös Swiss International Air Lines. Euroopan kolmanneksi parhaaksi nousi British Airways, joka oli maailmanlistalla sijalla 13.

Skytrax_Finnair_2024Finnair puolestaan paransi sijoitustaan maailmanlistalla ja nousi sijalle 23. Euroopan lentoyhtiöistä Finnair oli sijalla seitsemän, kun sen eteen kiilasivat vielä Iberia, Virgin Atlantic ja Lufthansa. Perinteisesti Finnair oli taas jo 14. peräkkäisen kerran Pohjois-Euroopan paras lentoyhtiö. SAS oli sijalla 79 ja Norwegian ei yltänyt 100 parhaan listalle. 

Finnairin matkustamohenkilökunta valittiin lisäksi Pohjois-Euroopan parhaaksi. Finnair valittiin myös Euroopan siisteimmäksi lentoyhtiöksi, kun arvioitiin lentokoneiden puhtauden tasoa ja laatua.

Euroopan parhaan halpalentoyhtiön tittelin vei Volotea, joka jätti taakseen Transavia Francen ja Vuelingin. Maailman parhaana halpalentoyhtiönä palkittin AirAsia. Maailman parhaana halpalentoja operoivana kaukolentoyhtiönä palkittiin Scoot, joka jätti taakseen Jetstar Airwaysin, Norse Atlantic Airwaysin, Air Canada rougen ja Zipairin.

Maailman parhaat lomalentoyhtiöt olivat Air Transat, SunExpress, TUI Airways, Condor Airlines ja TUIfly.

Skytraxin World Airline Awards on maailman suurin vuosittainen lentomatkustajien tyytyväisyyttä mittaava tutkimus. Tutkimuksessa arvioidaan lentoyhtiöiden asiakaspalvelua kokonaisvaltaisesti niin lennon aikana kuin myös lentoasemilla. 

Tutkimuksen läpinäkyvyys ja maailmanlaajuinen kattavuus nostaa World Airline Awardsin lentoalan parhaimpien ja arvostetuimpien palkintojen joukkoon. Parhaiden lentoyhtiöiden palkinnot on jaettu vuodesta 1999 lähtien.

Vuoden 2024 World Airline Awards -gaala järjestettiin Lontoon Heathrown lentoaseman läheisyydessä sijaitsevassa ikonisessa Fairmont Windsor Parkissa 24. kesäkuuta. Skytraxin äänestyksessä oli mukana kaikkiaan yli 350 lentoyhtiötä. Niistä 100 parasta laitettiin järjestykseen.

Skytraxin parhaat lentoyhtiöt (suluissa edellisvuoden sijoitus)

1. Qatar Airways (2.)
2. Singapore Airlines (1.)
3. Emirates (4.)
4. ANA All Nippon Airways (3.)
5. Cathay Pacific Airways (8.)
6. Japan Airlines (5.)
7. Turkish Airlines (6.)
8. EVA Air (9.)
9. Air France (7.)
10. Swiss International Air Lines (12.)
11. Korean Air (10.)
12. Hainan Airlines (11.)
13. British Airways (18.)
14. Fiji Airways (15.)
15. Iberia (14.)
16. Vistara (16.)
17. Virgin Atlantic (22.)
18. Lufthansa (21.)
19. Etihad Airways (13.)
20. Saudia (23.)
21. Delta Air Lines (20.)
22. Air New Zealand (19.)
23. Finnair (24.)
24. Qantas Airways (17.)
25. Oman Air (27.)