Suomalaishornetit taktisesti haastavissa olosuhteissa Itäkairan alueella - harjoituksessa yli 30 lentokonetta

HN_lakeuksien_yllaSuomen Ilmavoimat harjoittaa ilmaoperaatioiden avainhenkilöstöä taktisesti haastavissa skenaarioissa Suomen itärajaan rajoittuvalla Itäkairan harjoitusalueella. Ilmataktiikka 24 -lentotoimintaharjoitus on ilmavoimien taktisen kurssin päättöharjoitus ja mukana on 22 F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjää sekä neljä Hawk-suihkuharjoituskonetta.

Ilmataktiikka 24 -lentoimintaharjoitus järjestetään 26.‒30. elokuuta 2024 ja siihen osallistuu joukkoja kaikista Ilmavoimien joukko-osastoista.

Itakaira_2024_1Ilmapuolustustehtäviä harjoittelevat F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät Karjalan lennostosta Rissalasta ja harjoitusvastustajaa simuloivat Hornetit puolestaan Lapin lennostosta Rovaniemeltä. Asetelma oli vastaava myös vuoden 2023 Ilmataktiikka-harjoituksessa.

Harjoituksessa mukana olevat Hawk-suihkuharjoituskoneet lentävät Oulunsalon tukikohdasta. Samanaikaisesti käynnissä oleva taktisen ilmakuljetuksen Pristine Flank 24 -harjoitukseen osallistuvat kuljetus- ja yhteyskoneet operoivat Tikkakoskelta. Sen osalta Ilmataktiikka 24 -harjoitus mahdollistaa yhteistoimintakierrokset hävittäjäkaluston kanssa.

Ilmataktiikka 24 -harjoituksen lentotoiminta suuntautuu tukikohdista Itäkaira-nimiselle harjoitusalueelle, joka kattaa laajasti Itä-Suomea Kuopion ja Rovaniemen väliseltä alueelta. Lentotoimintaa on luvassa valvomattomasta ilmatilasta eli matalilta lentokorkeuksilta lähtien aina yli kymmenen kilometrin korkeuteen saakka yltäviin ylisoonisiin lentoihin.

HN-pari_020821"Ilmataktiikka 24 -harjoituksessa todennetaan Ilmavoimien taktisen kurssin oppilaiden osaaminen. Jokainen lentokierros muodostaa erillisen opetustapahtuman, jolle on luotu oma tarkennettu skenaario", kertoi harjoituksen johtaja, Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Tommi Heikkala.

Lentotoiminnassa on mukana yhteensä yli 30 lentokonetta, joista 22 on F/A-18 Hornet -hävittäjiä ja neljä Hawk-suihkuharjoituskoneita. Lisäksi lennetään yhteistoimintakierroksia kuljetus- ja yhteyskoneiden kanssa.

silppu_ilmatieteenlaitosLentotoiminnassa käytetään lisäksi hävittäjien omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtu- ja silppuheitteitä. Soihdut voivat näkyä taivaalla hetkellisesti kirkkaina valoilmiöinä ja silppu puolestaan voi aiheuttaa vääriä säätutkahavaintoja.

Ilmataktiikka 24 -harjoituksen lentotoiminta alkaa maanantaina 26. elokuuta kello 8 ja päättyy perjantaina 30. elokuuta kello 17 mennessä. Molempien harjoitusten lentokierrokset ajoittuvat päivittäin aikavälille kello 9‒21.

"Tavoiteltavana loppuasetelmana on, että harjoituksessa osoitettujen taitojen perusteella taktisen kurssin oppilaille voidaan myöntää koulutuksensa mukaiset kelpuutukset esimerkiksi parvenjohtajiksi ja päätaistelunjohtajiksi. Parvenjohtajan kelpuutuksen myötä lentäjä voi toimia parven eli neljän hävittäjän muodostaman osaston johtajana", jatkoi eversti Heikkala.

Harjoitus aiheuttaa muutoksia kaupallisen lentoliikenteen reitityksiin erityisesti Kajaanin ja Kuusamon lentojen osalta. Harjoitusaikoina liikenne kyseisille lentokentille kohtaa reitti-, korkeus ja aikarajoituksia. Suurin sallittu lentokorkeus reiteillä kyseisille lentokentille on lentopinta 110.

Lue myös: