F-35 -hävittäjien suorituskykyjä hyödynnetään ensimmäistä kertaa Suomen johtamisjärjestelmällä

13-5066_110220bNyt elokuussa 2024 Suomessa järjestettävässä JFTE-tulenkäyttöharjoituksessa (Joint Fires Training Event) F-35A -hävittäjien sensorien suorityskyky on ensimmäistä kertaa käytettävissä Suomen johtamisjärjestelmissä. Tulenkäyttöharjoitus on ensimmänen merkittävä osoitus mihin Suomen tuleva Joint Fighter -hävittäjä kykenee yhteistyössä muiden puolustushaarojen kanssa.

Suomen Puolustusvoimat valmistautuu kovaa vauhtia uusien Lockheed Martin F-35A Lightning II -hävittäjien vuonna 2026 tapahtuvaan käyttöönottoon. Suomessa Joint Fighter (JF) tyyppimerkinnän saavan uuden hävittäjätyypin suorituskyvyt saadaan Suomen käyttöön kuitenkin jo merkittävästi aiemmin Nato-yhteistyön myötä. Liittolaisten F-35 -hävittäjien suorituskykyjä voidaan ottaa käyttöön jo nyt.

F-35_lineup_110220Suomessa 19.‒22. elokuuta 2024 järjestettävään JFTE-harjoitukseen (Joint Fires Training Event) osallistuu Yhdysvaltain ilmavoimien USAF:n F-35A -hävittäjiä, jotka tukeutuvat Euroopassa RAF:n Lakenheathin tukikohtaan. Harjoituksen aikana hävittäjät operoivat Satakunnan lennoston tukikohdasta Pirkkalasta. Norjan ilmavoimien F-35A -hävittäjät tukeutuvat harjoituksen aikana omiin tukikohtiin.

Suomen Ilmavoimat on hankkinut kokemusta 4. ja 5. sukupolven hävittäjien yhteistoiminnasta useissa eri harjoituksissa. Viimeisin kokemus saatiin Norjassa monikansallisessa FWIC 24 -ilmaoperaatioharjoituksessa elokuun alussa.

Nyt Suomessa järjestettävä harjoitus on yhteistoimintaharjoitus, jossa on kolmen maan ilmavoimien lisäksi mukana Suomen Maavoimat ja Merivoimat. Hävittäjätoiminnassa korostuu F-35A -hävittäjäjärjestelmän ISR-sensorien (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) suorituskyvyt ja niiden yhteiskäyttö kaikkien puolustushaarojen kanssa suomalaisessa johtamisjärjestelmässä.

Ilmav_eversti-Tommi-Heikkala_20201001"Vaikka harjoitus on laajuudeltaan pieni on se sitäkin merkittävämpi. Kyseessä on ilmavoimien hanke, jossa tehdään yhteistyötä Maa- ja Merivoimien kanssa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Suomen johtamisjärjestelmällä toteutetaan JFTE-harjoitus yhdessä F-35A -hävittäjien kanssa. Ilma-, Maa- ja Merivoimat toimivat omissa johtamisjärjestelmissä", kertoi Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Tommi Heikkala Lentoposti.fi:lle.

Kaikkien puolustushaarojen yhteisharjoitukseen liittyy Merivoimien alusten suorittamaa pintatorjuntaa, Maavoimien tykistö- ja rakettikeskityksiä. Maalinosoitus suoritetaan F-35A -hävittäjien ISR-sensorien ja JTAC-ilmatulenjohdon yhteistyössä. Tällä kertaa harjoituksessa ei ole mukana ilmatorjuntajärjestelmiä.

HN_2xF35A_closeSuomalaiset F/A-18 Hornet -hävittäjät lentävät koulutustapahtuman yhteydessä liittolaismaiden F-35 -hävittäjien kanssa myös Fighter Integration (FI) -lentokierroksia, joiden tavoitteena on kehittää neljännen ja viidennen sukupolven hävittäjien yhteistoimintaa. Kyseessä on kahden eri sukupolvia edustavan hävittäjätyypin suorituskykyjen optimointi molempien vahvuuksia hyödyntäen.

"Tämä on ensimmäinen varsinainen osoitus mitä kaikkea voimme tehdä. Toiminta on osa liittoutuneen maan integroitumista Natoon ja uusien toimintatapojen integroimista. Suomen kannalta harjoitus on merkittävä hanke ja iso askel oikeaan suuntaan", päätti eversti Heikkala.

Lue myös: