Suomalaisraketti jätti lentokoneet taakseen - Red Bull Lentopäivässä tehtiin Suomen ennätys

RB_lavalla_1Iloinen koko perheen tapahtuma Red Bull Lentopäivä ja aurinkoinen kesäpäivä houkuttelivat noin 15 000 katsojaa Helsingin Tokoinrantaan lauantaina 20. elokuuta. Kilpailussa koettiin iloa, yllätyksiä, pettymyksiä sekä epävirallinen Suomen ennätys. Ainakin yhdellä ilma-aluksella on tavoite lentää vielä kisan jälkeenkin.

RBL_yleiso_2Helsinkiin vuosien tauon jälkeen palannut Red Bull Lentopäivä kiinnosti, sillä kisaan tuli hakemuksia yli 200 joukkueelta. Niistä itse kilpailuun karsittiin 35 joukkuetta.

Kaikkiaan 34 joukkuetta oli selvinnyt ilma-aluksineen kisapaikalle ja viisi metriä korkealta lähtölavalta lentoonlähtöä yritti noin viiden tunnin aikana 33 joukkuetta.

Itse rakennetuilla ilma-aluksella tuli liitää viisi metriä korkealta rampilta mahdollisimman pitkälle. Lentomatkan lisäksi joukkueita arvioitiin myös viihdyttävyyden ja lentolaitteen luovuuden perusteella.

Kisapäivänä 20. elokuuta varikkoalueella oli kova tohina ja aamukymmenestä lähtien ilma-alusten rakennustyöt kiinnostivat myös yleisöä. Varikkoalueella tunnelma oli hilpeä ja joukkueet kehuivat omia rakennelmiaan kilpaa.

RBL_yleiso_1Mukana oli kaikkea saunasta ralliautoon ja viimeistellystä liitokoneesta avaruusrakettiin. Alle 70 kg:n painoisissa ilma-alusyritelmissä oli käytetty melkoisen luovia ratkaisuja. Töitä oli paiskittu ahkerasti, sillä osalla oli takanaan yli 200 tuntia koneen kasausta, kun toiset tiimit vaan totesivat, että kuka niitä työtunteja laski.

Tavoitteet olivat myös korkealla, sillä parinkymmenen metrin minitavoitteen sijaan useampi joukkue aikoi päästä Tallinnaan saakka ja osa myös takaisin tuliaisten kanssa. Mukana oli myös realismia, sillä yksi joukkue asetti tavoitteeksi kaksi metriä eteen ja viisi metriä alas.

RB_helmetsSuurimmat tavoitteet asettanut joukkue ilmoitti lentävänsä kuuhun ja kenties Marsiin saakka. Tämän aluksen lentäjä oli pukenut päälleen myös varustevyön, jossa oli pitkää matkaa ajatellen myös wc-paperirulla. Moni joukkue oli valinnut lentäjät ihan painon perusteella, mutta yhden joukkueen mukaan lentäjäksi valikoituneella ei ollut vaihtoehtoja, sillä tämä oli myös suunnitellut kisakoneen.

RB_pisteetRannat täyttyivät  aamupäivän aikana, kun ensimäinen joukkue nousi hissillä lähtölavalle. Lentokonemaisia siivekkäitä ilma-aluksia varten paikalla oli kurottaja, jolla nosto lähtölavalle suoritettiin. Käytössä ollut hissi ei mahdollistanut siipienkärkiväliltään suurempien ilma-alusten nostoa.

Julkkiksista koostunut vaihtuva tuomaristo oli valmiina omalla lavallaan. Luovuudesta pisteet antoivat Helsingin Kaupunginteatterin edustajat.

RBL_yleiso_3Yleisö taputti jokaisen joukkueen vuorollaan alkushown jälkeen lähtölavalta Eläintarhanlahteen. Odotetusti osa päätyi veteen kuin kivi, mutta pientä lentoakin nähtiin päivän aikana useamman kerran.

Kaikki veteen päätyneet ilma-alukset ja niiden lähetyslaitteet nostettiin pois suorituksen jälkeen. Paikalla oli useita avustavia venekuntia, sukeltaja sekä hengenpelastajia. Tapahtuma-alueen turvallisuus oli varmistettu jo aiemmin. Sukeltajat nostivat Eläintarhanlahdesta ennen tapahtumaa merkittävän määrä romua kuten sähköpotkulautoja ja polkupyöriä.

Red Bull Avaruusalus 200822d Voittajaksi nousi kisan loppupuolella lentovuoron saanut Made in Finland -joukkue, jonka ilmastointiputken ympärille rakennettu Avaruusalus-lennokki liisi huimat 19 metriä. Kyseessä on Red Bull Lentopäivän uusi Suomen-ennätys. Tuomaristo antoi esityksestä lisäksi täydet 50 pistettä.

Toiseksi kisassa tuli Hukkalento aluksellaan Sudenkarkoitin 3000 ja kolmanneksi TK Lentäjät Pojullaan.

Red Bull Poju 200822 Red Bull Sudenkarkotin 3000 200822

 

 

 

 

 

Red Bull Luce-1 200822
Eniten ilmailukokemusta oli LERAT-joukkueella (Laboratory of Experimental and Researching Aircraft Technology), jonka kaikilla jäsenillä oli oikeat ilmailulupakirjat sekä merkittävä määrä lentokokemusta.

Joukkueen LUCE-1 -ilma-alus muistutti hyvin pitkälti historiallista Harakka-purjelentokonetta. Sen peräsinrakenne oli kuitenkin tuttu suomalaislennokeista ja koko hanke olikin osaltaan myös kunnianosoitus suomalaiselle edesmenneelle lennokkimiehelle Olavi Luce Lumekselle.

RBL_luce_mereenKyseisen ilma-aluksen menestys oli myös Lentoposti.fi:n ennakko-odotuksissa korkealla. Haastavat tuuliolosuhteet tekivät kuitenkin tepposet ja lähtökiidossa LUCE-1 ajautui sivuun kaatuen oikealle puolelle ennen lähtölavan reunaa. Ei siis auttanut vaikka joukkue toi lähtölavalla myös oman tuulipussin.

Kone putosi veteen ja lentäjä jäi lähtölavan turvaverkkoon. Tapahtumasta selvittiin ilman henkilövahinkoja. Koneen runko sen sijaan katkesi. Tämä ei joukkuetta lannistanut, sillä kone aiotaan laittaa kuntoon ja sillä aiotaan lentää jossain toisaalla vielä kuluvan vuoden aikana.

Red Bull palkintojenjako 200822Red Bull Lentopäivä Helsinki -tuloslista

Järjestäjä palkitsee voittajan Red Bull -ilmailukokemuksella, toiseksi tullut joukkue pääsee kunniavieraana Viron Red Bull Lentopäivään ja kolmanneksi tullut joukkue saa palkinnoksi lentokokemuksen kauppakeskus Redin Föönissä.

Kolme ensimmäistä joukkuetta poseeraa kuvassa oikealla. MH, HK

1. Made in Finland 87
2. Hukkalento 79
3. TK Lentäjät 75

4. Myllis Racing Team 74
5. Red Burros 74

6. YELLOW EAGLE 72
7. Moto LJ 72
8. Siipiveikot 71
9. Natyra 2000 69
10. Kotkanpojat 68
11. Nakkilan Matkailu Oy 68
12. LinKing 68
13. Team Pajan Kumiukot 66
14. Savolaiset flaijerit 64
15. Kalapojat 63
16. Flightless 63
17. Katsuri ja Kartturi 63
18. Hienot Lentomiehet 62
19. Team Santa Air 62
20. E.T. FLY HOME 61
21. Fyysikkokilta 60
22. Kalajoen MeriHylkeet 60
23. Reenatut Kotijoukot 60
24. Lentomyyrät 59
25. Esuppi 59
26. Kala Kallet 58
27. AMK 58
28. Flying G’s 58
29. LERAT 58

30. Karvaturrit 54
31. Arg Bantzai 53
32. EPLK 52
33. Team Nakertajat 47
34. Siipimiehet 17

 
 
 
Red Bull Avaruusalus 200822c
RB_MadeinFinland
 

 

 

 


Red Bull Lentävä Kotzone 200822RB_TKlento_Poju


 

 

 

Red Bull Lentävä poravaunu 200822

 

Red Bull Auf Auf Zugu 200822

 

 

 


 

Red Bull Peacemaker 200822

Red Bull Spitwater 200822

 

Red Bull Swan Flyer 200822

 

 

 

 

 

 RBL_Luce_kurottaja


 

 

RBL_Santa

 

 

RBL_esuppiRBL_hienotlentomiehetRBL_slashRBL_varikko_1RBL_varikko_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
 

 

 

 Lue myös: