Suomen HX-hankkeen yhdysvaltalaishävittäjistä FMS-kauppoihin liittyvä ilmoitus kongressille

HX_kandikuvaSuomen pyyntö Yhdysvaltojen hallinnolle lähetettiin huhtikuussa 2020. Pyynnön perusteella DSCA (Defense Security Cooperation Agency) hakee kongressin hyväksyntää myydä Suomelle myöhemmin annettavan lopullisen tarjouksen sisältämiä tuotteita ja palveluita. FMS-menettelyn (Foreign Military Sales) piiriin kuuluvat Boeing F/A-18E/F Super Hornet, EA-18G Growler sekä Lockheed Martin F-35A -hävittäjät mukaanlukien niiden aseistus ja varusteet.

Kyseessä  on ilmoitus tietyn puolustustarvikkeen suunnitellusta myynnistä määrätyllä enimmäismäärällä ja hinnalla johonkin ostajavaltioon. Ilmoitus ei kuitenkaan tarkoita, että ostajamaassa olisi tehty päätös ostaa yhdysvaltalaisia tuotteita.

F-35_lineup_110220Lockheed Martinin ja sen alihankkijoiden osalta vientilupa koskee enintään 64 F-35A -hävittäjää sekä erinäistä määrää varusteita. Pratt & Whitney F-135 -moottoreita olisi hankittavissa 64 kappaletta asennettuina ja kaksi varamoottoria. Näiden kokonaisarvoksi ulkoministeriö laskee 12,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Boeingin ja sen alihankkijoiden osalta vientilupa mahdollistaa enintään 50 yksipaikkaista F/A-18E Super Hornetia, kahdeksan kaksipaikkaista F/A-18F Super Hornetia sekä 14 EA-18G Growleria sekä niihin liittyviä aseita ja varusteita. Koneita olisi siten mahdollista hankkia enintään 72 kappaletta erilaisin painotuksin.

Boeing_SHN_pirkkalassa_kolmikkoSuper Horneteihin on ilmoituksen mukaan mahdollista hankkia 144 F414-GE-400 -moottoria asennettuina ja 22 varamoottoria. Näiden kokonaisarvoksi ulkoministeriö laskee 14,7 miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Boeingin ja sen alihankkijoiden paketissa olisi mukana odotetusti myös enintään 25 IRST -järjestelmää (Infrared Search and Track) ja enintään kahdeksan NGJ-MB-häirintäsäiliötä (Next Generation Jammer Mid-Band). Varusteiden joukossa on myös enintään 32 ATFLIR-podia (Advanced Targeting Forward-Looking Infrared) sekä 32 Sniper-maalinosoituspodia.

Vientiluvassa ei ole mainittu Boeingin Australiassa kehittämää miehittämätöntä Loyal Wingman ilma-alusta. Se ei kuulu FMS-menettelyn piiriin.

Molempien valmistajien tarjouspaketissa on mukana mm. erinäinen määrä JSOW-liitopommeja (Joint Stand Off Weapons) sekä JASSM ER (Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extended Range) -ohjuksia.

Kummankaan valmistajan pakettiin ei kuulunut Raytheonin ADM-160 MALD (Miniature Air-Launched Decoy) - häirintäohjusta. 

Boeing_NGJ Tehtyjen ilmoitusten sisältämät monitoimihävittäjien ja aseiden tyypit ja määrät eivät myöskään indikoi Suomen hankintakokonaisuuden lopullista sisältöä, vaan DSCA:n julkaisema luettelo listaa ne tuotteet ja määrät, joita Yhdysvaltojen hallinto on varautunut myymään tässä vaiheessa hankintaprosessia.

 Suoralla hintavertailulla ilman, että huomioidaan mukaan tulevia varustepaketteja tai mahdollista teollista yhteistyötä olisi yhden Boeing Super Hornetin/Growlerin hinta noin 204 miljoonaa dollaria ja yhden Lockheed Martin F-35 -hävittäjän hinta puolestaan olisi 195 miljoonaa dollaria.

Lokakuun alussa vastaava menettely tehtiin Yhdysvalloissa Sveitsin Air2030-hankkeeseen liittyen. Merkittävimpiä eroja ovat Suomeen tarjottavat suuremmat määrät erilaista aseistusta. Sveitsille ei tarjottu myöskään mahdollisuutta Growler-elsokoneisiin. 

Ilmoitusmenettely ei ole hankintapäätös

Ilmoitusmenettely hyväksyttää molempien yhdysvaltalaisten hävittäjien ja niihin liittyvien järjestelmien ja palvelujen mahdollisen myymisen Suomeen. Tieto ilmoitusmenettelystä ei ole Suomen hankintapäätös, vaan HX-hankkeen hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto vuonna 2021.

FMS-menettelyssä mm. määrät ja summat hyväksytetään osana prosessia yleensä suurempina kuin mitä ostajamaa on omassa pyynnössään esittänyt. Tällä käytännöllä pyritään välttämään uuden ja aikaa vievän ilmoituksen tekeminen kongressille sellaisessa tilanteessa, jossa hankintakokonaisuutta muutetaan.

Myös muissa HX-tarjoajamaissa hallinnot ovat käsitelleet tai käsittelevät monitoimihävittäjien myyntiä Suomeen sen mukaisesti, mitä kyseisen maan lainsäädäntö ja järjestelmä edellyttävät.

Suomen HX-hävittäjähankkeessa ovat yhdysvaltalaiskoneiden lisäksi myös Dassault Aviation Rafale, BAE Systemsin edustama Eurofighterit Typhoon ja Saab 39 E/F Gripen - hävittäjät sekä GlobalEye-valvontakone. 

Suomen HX-hankkeen hankintabudjetti on 10 miljardia euroa. 

FMS-menettely

FMS (Foreign Military Sales) on menettely, joka perustuu Yhdysvaltojen vientivalvontalainsäädäntöön. Sen mukaan puolustustarvikkeissa myyjänä on Yhdysvaltojen liittohallitus, eli yhdysvaltalainen teollisuus myy tuotteen ensin Yhdysvaltojen puolustushallinnolle, joka puolestaan myy sen eteenpäin ostajavaltiolle ottaen välistä korvauksen, joka kattaa menettelyn kustannukset.  Jonkin puolustustarvikkeen FMS-menettelyssä saattaa olla yhtä aikaa useita ostajavaltioita ja tällöin FMS-menettelyn kustannukset jaetaan ostajavaltioiden kesken.

Osa FMS-myyntiprosessia on Congressional Notification -menettely, jolla haetaan kongressin hyväksyntä myynnille. MH 

Lue myös: