Suomen Ilmailumuseon Uusi Ilmailumuseo -hankkeella kaksi uudiskohdevaihtoehtoa

ensitreffit_uusimuseoVantaalla sijaitsevan Suomen Ilmailumuseon Uusi Ilmailumuseo -hanke etenee edelleen myötätuulessa. Nyt Vantaan kaupungin kanssa kartoitettavien vaihtoehtojen määrä uuden museokeskuksen sijainniksi on vähentynyt kahteen. Molemmat uudiskohteen rakentamiseen sopivat paikat sijaitsevat Helsinki-Vantaan lentoaseman läheisyydessä Aviapoliksen alueella.

Uusi Ilmailumuseo -hanke on ollut vahvassa myötätuulessa, kun Vantaan kaupunki sitoutui hankkeeseen syksyllä 2019. Toukokuun 2020 lopulla Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen julkisti Vantaa-kanavalla Uusi Ilmailumuseo-hankkeen olevan osa kaupungin koronapandemian jälkeisiä elvytystoimia.

TA_RitvaViljanenSuomen hallitus on etsinyt elvytyshankkeita, jotka voidaan käynnistää nopeasti ja tarjoavat myös työtä sekä isoa vaikuttavuutta.

Vantaan kaupunki ehdottaa osaltaan elvytyskohteiksi yhdistettyä koulua ja päiväkotia sekä kahta puistoa uuden Aviapoliksen kaupunkikeskuksen ytimeen Vantaan raitiotien läheisyyteen.

Toinen merkittävä kokonaisuus elvytyshankkeessa on Suomen Ilmailumuseon toimitilatarve. Yhteistyössä Vantaan kaupungin kanssa ilmailumuseolle on etsitty uutta sijaintia. Kaupunginjohtaja Viljasen kysymys on ratkaistava vuoteen 2028 mennessä, mutta kaupungin pyrkimyksenä on kuitenkin tätä nopeamman ratkaisun löytyminen.

“Jos se pääsee osaksi elvytysohjelmaa pystymme käynnistämään tämänkin erittäin nopeasti”, toteaa kaupunginjohtaja Viljanen Uusi Ilmailumuseo-hankkeesta Vantaa-kanavalla.

Suunnitellut muutokset tukisivat osaltaan kokonaisuutta, jossa Aviapolista kehitetään työpaikka-alueesta monipuoliseksi kaupunkikeskukseksi.

Uusi Ilmailumuseo -hankkeelle on tällä hetkellä tarjolla kaksi sijaintivaihtoehtoa, jotka molemmat tarkoittavat uuden museokeskuksen rakennushanketta. Tulevan museokeskuksen paikan odotetaan vahvistuvan syyskuussa 2020. Jos myötätuuli jatkuu voisi uusi museokeskus avata ovensa jo vuoden 2024 aikana, mutta myös vuosi 2023 on ollut esillä.

PiaIllikainen ”Uusi Ilmailumuseo -hanke etenee suunnitellusti. On ollut ilahduttavaa huomata, kuinka keskeisenä kulttuuritoimijana ja tulevaisuuden investointina Ilmailumuseo nähdään Vantaalla. Viemmekin nyt hanketta kaupungin kanssa vauhdilla eteenpäin”, kertoo Suomen Ilmailumuseon johtaja Pia Illikainen.

Museokeskuksen rakennushanke on yhteishanke valtion kanssa, mutta Vantaan kaupunki on siihen hyvin sitoutunut. Päämääränä on mahdollistaa ilmailumuseon uudistuminen ilmailun elämyskeskukseksi ja kasvattaa vuosittaista kävijämäärää yli 100 000 vuosittaiseen vierailijaan. Vuonna 2019 Vantaalla sijaitseva ilmailumuseo houkutteli lähes 40 000 kävijää.

Ilmailumuseo_lastenpaiva“Jos jonnekkin Suomessa ilmailumuseo sopii niin se sopii ilman muuta tänne meille Vantaalle ja tuonne Aviapolisalueelle eli lentokentän yhteyteen”, toteaa Viljanen.

 Aiempaan hankkeeseen, jossa muutto olisi tehty Finnair Cargon entisiin tiloihin oli myönnetty mm. opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustusta kulttuuritilojen peruskorjaus ja perustamishankkeisiin.

Uuden museokeskuksen rakennushankkeen kustannusarvio on noin 21,5 miljoonaa euroa ja sen osalta parhaillaan käynnissä on uudet rahoitusneuvottelut.

Ilmailumuseo hakee myös OKM:n nelivuotiseen valtakunnalliseen rahoitussuunnitelmaan. Sen osalta varsinainen rahoituspäätös haetaan kuitenkin vasta rakentamista edeltävänä vuonna. Mittava hanke vaatii myös ylimääräisen elvytysinvestoinnin, jonka takia Vantaa on ottanut sen mukaan elvytyshankkeiden joukkoon.

Ilmailumuseon vuokrasopimus lentokenttäyhtiö Finavian kanssa nykyisessä paikassa on voimassa vuoden 2028 loppuun saakka. Vaikka aikaa vaikuttaa olevan vuosien verran on kyse kuitenkin mittavasta ja aikaa vievästä hankkeesta rahoituskuvioineen sekä rakentamishankkeineen.

Uusi Ilmailumuseo -hankkeen edetessä nykyinen museorakennus arvioidaan suljettavaksi noin puolisen vuotta ennen muuton toteutumista. Sulku ja muutto tapahtuu vaiheittain eli jokin osa tai palvelu olisi todennäköisesti auki pidempään kuin toiset.

Varsinaisen museokeskuksen lisäksi käynnissä on myös hanke kokoelmakeskuksen rakentamiseksi. Se mahdollistaisi muuttuvat näyttelyt aiempaa paremmin ja kaluston säilyttämisen muualla kuin näyttelytiloissa. MH

 Lue myös: