Suomen Ilmailuopiston HEMS-koulutuksen oppilasvalinnat etenevät - hakijoita lähes 60

EC135 FTDKiinnostus Suomen Ilmailuopiston antamaa helikopteriohjaajien jatkokoulutusta kohtaan on ollut kovaa. Lähes 60 haki lääkärihelikopteri- eli HEMS-toiminnan tarpeisiin toteutettavaan lisäkoulututusohjelmaan. Suomen lääkärihelikopteritoiminta laajenee lähivuosina ja uudella koulutusohjelmalla pyritään välttämään ohjaajapulaa.

HEMS-toimijat ovat olleet huolissaan onko yhtiöille enää tarjolla riittävän ammatillisen kokemuksen ja viranomaisvaatimukset täyttäviä helikopterilentäjiä. Suomen Ilmailuopiston HEMS-toimijoiden tarpeisiin yhteistyössä räätälöity koulutusohjelma pyrkii takaamaan riittävän määrä HEMS-helikopteritoimintaan koulutettuja lentäjiä tulevien vuosien tarpeisiin.

EC145_FH50_HEMS_1Koulutuskokonaisuutta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Valtionosuuspäätös koulutusohjelmalle tulee vuodeksi kerrallaan, josta koulutusten toteuttaminen on osin kiinni myös lähivuosina.

FinnHEMS laajentaa lääkärihelikopteritoimintaa kahteen uuteen tukikohtaan, joka tarkoittaa lisähelikoptereita sekä lisärekrytointeja miehistöjen osalta. Koulutusohjelma pyrkii täyttämään myös eläköitymisten myötä eteen tulevan ohjaajatarpeen.

Suomen Ilmailuopiston HEMS-toimijoiden tarpeisiin suunnattuun koulutusohjelmaan haettiin valmiita helikopterilentäjiä, joilta edellytettiin vähintään 500 tuntia helikopterilentokokemusta. Vaatimuksena oli myös voimassaoleva CPL(H) tai vastaava sotilaslentäjäkoulutus sekä voimassa oleva Medical 1 tai vastaava sotilaspuolen todistus.

"Hakijoita oli yllättävän paljon. Tarkoitus on valita kaikki, joiden katsotaan olevan päteviä, osaavia ja sopivia alalle", kertoi Suomen Ilmailuopiston toimitusjohtaja Juha Siivonen Lentoposti.fi:lle.

SIO:n koulutusohjelmaan oli FinnHEMSin mukaan lähes 60 hakijaa, joista 40 eteni haastatteluvaiheeseen. Jatkotestaukseen eli psykologiseen soveltuvuustestaukseen ja lentokokeeseen lennonharjoittelulaitteella heistä valittiin noin 25 hakijaa.

harjoituslaitteet 016Koulutukseen valittavat ohjaajat saavat jatkokoulutuksen HEMS-lentäjiksi Suomen Ilmailuopistolla. Koulutuksen järjestäminen tapahtuu kilpailutuksen kautta, jossa hankkeeseen valitaan mm. pätevät lennonopettajat. Koulutusta annetaan mm. SIO:n Eurocopter EASA-FSTD EC135 FNPT II/MCC/FTD-3 -lennonharjoittelulaitteella.

"Koulutukset toteutetaan henkilökohtaisilla koulutussuunnitelmilla ja aikataulut määräytyvät koulutettavien henkilöiden omista lähtökohdista, mutta myös lentäjätarpeesta riippuen", jatkoi Siivonen.

Finnhems_pilot_1Kaikille koulutukseen valittaville laaditaan siis henkilökohtainen koulutussuunnitelma, jonka hyväksytysti suorittaneella on mahdollisuus hakeutua HEMS-lentäjäksi erillisten rekrytointien kautta.

FinnHEMSin tarpeisiin odotetaan palkattavan vähintään12 uutta ohjaaja pelkästään uusien tukikohtien avaamista varten.

"Koulutuskokonaisuuden tarkoitus on varmistaa HEMS-ohjaajien saatavuus erityisesti uusien tukikohtien tarpeisiin sekä korvaamaan alalta eläköityviä ohjaajia. Pitkään vaivannut epätietoisuus ohjaajien riittävyydestä toimialan tarpeisiin vaikuttaa hieman helpottavan. Alalla jo olevilla ohjaajilla ja nyt koulutettavilla ohjaajilla pystytään tehokkaasti torjumaan HEMSiä uhannutta ohjaajapulaa", sanoi FinnHEMSin lentotoimintayksikön päällikkö Ari Pellinen. MH

Lue myös: