Suomen Ilmailumuseolla avautuu 80-vuotiaan Saabin historiasta kertova näyttely

Kauhava_DK_air_1Suomen Ilmailumuseolla Vantaalla avautuu 21. kesäkuuta ruotsalaisen puolustus- ja turvateollisuusvalmistaja Saabin historiasta kertova näyttely. 80-vuotisen taipaleensa aikana yhtiö on valmistanut yli 5 500 lentokonetta ja yli 15 eri lentokonetyyppiä niin sotilas- kuin siviilikäyttöön.

 Näyttelyssä pääsee tutustumaan Saabin pitkään ja innovaatioita täynnä olevaan historiaan. Näyttelyn yhteydessä pääsee kokeilemaan Saab J35 Draken -hävittäjän simulaattoria.

Kauhava_DK_takeoff_1Erikoisnäyttelyn on tuottanut Saab Ab yhteistyössä Ilmailumuseon kanssa. Ilmailumuseon kokoelmissa on Saab 35 Draken, Saab Safir ja Drakenin eturunkoon rakennettu ohjaamosimulaattori.

Museolla on esillä uutta kuva- ja videomateriaalia. Näyttely on avoinna 21.6. - 30.9.2017.

Saab Draken -hävittäjä teki pitkän palvelusuran Suomen ilmavoimissa vuodesta 1972 alkaen. Viimeinen ilmavoimien Draken-lento tehtiin vuonna 2000. Niiden ja MiG-21 -hävittäjien suorituskyky korvattiin nykyisillä F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjillä.

Viimeksi DK nähtiin Suomen taivaalla Kauhavan yllä lentonäytöksessä vuonna 2015. Uusi tilaisuus koneen näkemiseksi on 9. kesäkuuta Kaivopuiston lentonäytöksessä Helsingissä.

RTC_ornskoldsvik_twr_2Matkustajakonepuolella Saab 340 ja Saab 2000 -potkuriturbiinikoneillaa on lennetty Suomessa ainakin Finaviationin, Golden Airin ja Blue1:n väreissä.

Nykypäivänä maailman johtaviin puolustus- ja turvallisuusyhtiöihin lukeutuva Saab Ab on perustettu vuonna 1937. Tuolloin toiminnan pääpaino oli Ruotsin ilmavoimien lentokoneiden valmistuksessa. Toisen maailmansodan jälkeen Saabin toiminta kansainvälistyi ja laajeni.

gripen_rollout_12Saab on mukana yhtenä vaihtoehtona myös Suomen Ilmavoimien HX-hävittäjähankkeessa uudella JAS 39 E Gripen -hävittäjällään.

Nykypäivänä Saab valmistaa yli 600 meri-, maa-, ilma- ja turvallisuusjärjestelmää, sukellusveneistä aina hävittäjälentokoneisiin.

Yhtiöllä on toimintaa yli sadassa maassa, kaikilla mantereilla. Suomessa Saab on aloittanut toimintansa jo vuonna 1946 ja nykyään Saab Finland Oy sekä Saabin tytäryhtiö Combitech Oy työllistävät Suomessa yli 70 henkilöä.

Ilmailumuseo_entrance_2Suomen Ilmailumuseo on valtakunnallinen erikoismuseo, joka ylläpitää Suomen laajinta ilmailuaiheista kokoelmaa.

Museon kokoelmien painopisteenä on Suomen ilmailu ja suomalaisten suunnittelemat tai käyttämät lentokoneet. Ilmailumuseo on aktiivinen ja elämyksellinen kansainvälisen tason museokohde.

Museo sijaitsee hyvien liikenneyhteyksien varrella Vantaan Aviapoliksessa. Ilmailumuseota ylläpitää Suomen Ilmailumuseosäätiö.

Lue myös: