Saabin historiasta kertova näyttely jatkuu Tikkakoskella Suomen Ilmavoimamuseossa

Saab80v_twitSuomen Ilmailumuseossa Vantaalla vuoden 2017 esillä ollut Saabin ilmailuhistoriasta, nykyajasta ja tulevaisuudesta kertova näyttely jatkaa matkaansa Tikkakoskelle. Näyttelyyn voi tutustua Suomen Ilmavoimamuseossa 1. helmikuuta 2018 alkaen aina elokuun loppuun saakka.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan Saabin pitkään ja innovaatioita täynnä olevaan ilmailuhistoriaan. Yli 80-vuotisen taipaleensa aikana yhtiö on valmistanut yli 5 000 lentokonetta ja yli 15 eri lentokonetyyppiä niin sotilas- kuin siviilikäyttöön.

”Saabilla oli suuri merkitys Suomen Ilmavoimien kalustohankinnoissa Talvisodan aikana. Saabin tehtailla Trollhättanissa koottiin ja koelennettiin mm. USA:sta ostetut uudet Brewster 239 -hävittäjät samoin kuin osa italialaisvalmisteisista Fiat G.50 koneista”, sanoo Ilmavoimamuseon johtaja Kai Mecklin.

Ilmavoimamuseon kokoelmissa on useita Saab Draken hävittäjiä sekä yksi Saab Safir -koulukone. Niistä itse näyttelyssä on Draken 35S DK-223 ja Safir 91D SF-2 sekä erilliset ohjaamo-osat Draken 35FS DK-233 ja Safir 91D SF-8 -koneista. Ulkona olevalla yleisöalueella on nähtävissä myös Draken 35CS DK-270. Kokoelmissa on myös Drakenit 35FS DK-241 ja DKC DK-262. Ne eivät ole yleisön nähtävissä.

KAS_DK_pohja”Ilmavoimiemme yhteistyö jatkui, kun Suomeen hankittiin 1950-luvun lopulla maalinhinaustehtäviin Saab 17 -koneita ja alkeiskoulukoneiksi menestyksekkäitä Saab Safireja. 1970-luvun Saab Draken -hävittäjähankinnan myötä Suomen ilmapuolustus saavutti joka sään torjuntakyvyn. Drakenin kohdalla kyse ei ollut pelkän hävittäjän hankinnasta, vaan samalla uusittiin niin johtamis-, tukeutumis- kuin lentokoulutusjärjestelmäkin pitkälti ruotsalaisen mallin mukaan modernille tasolle. Tänä päivänä voidaan sanoa, että Saabin tarina suurimpien lentokonevalmistajien haastajana on vertaansa vailla”, jatkaa Mecklin.

Saab Draken on tehnyt pitkän palvelusuran Suomen ilmavoimissa vuosina 1972–2000. Saab toi Draken-hävittäjän viime vuonna järjestettyyn Kaivopuiston lentonäytökseen. Saabin koneita nousee ilmaan myös Tikkakoskella tänä kesänä järjestettävässä Ilmavoimien 100-vuotisjuhlalentonäytöksessä.

gripen_3_rollout_2”Olemme iloisia siitä, että voimme jatkaa tätä hienoa näyttelyä. Jo viime vuonna hienon yleisömenestyksen saanut näyttely sopii Suomen ilmavoimien satavuotisjuhlan kunniaksi loistavasti Tikkakosken Ilmavoimamuseon yhteyteen. Näyttelyn avulla voimme tehdä osamme ja esitellä vierailijoille mielenkiintoisia näkökulmia Saabin sekä myös Suomen ilmailuhistoriasta”, sanoo Saabin Suomen maajohtaja Anders Gardberg.

Nykypäivänä maailman johtaviin puolustus- ja turvallisuusyhtiöihin lukeutuva Saab AB on perustettu vuonna 1937. Tuolloin yhtiön toiminnan pääpaino oli Ruotsin ilmavoimien lentokoneiden valmistuksessa. Toisen maailmansodan jälkeen Saabin toiminta kansainvälistyi ja laajeni. Nykyään Saab valmistaa yli 600 erilaista meri-, maa-, ilma- ja turvallisuusjärjestelmää, sukellusveneistä aina hävittäjälentokoneisiin, ja kenttäsairaaloista etälennonjohtojärjestelmiin. Yhtiöllä on toimintaa yli sadassa maassa, kaikilla mantereilla.

Suomessa Saab on aloittanut toimintansa jo vuonna 1946 ja nykyään Saab Finland Oy sekä Saabin tytäryhtiö Combitech Oy työllistävät Suomessa noin 100 henkilöä.

Lue myös: