Valtioneuvosto päätti jatkaa sisärajavalvontaa eli Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välisen liikenteen valvontaa 25. heinäkuuta asti. Tavoitteena on varmistaa rajojen terveysturvallisuustoimien käyttöönotto. Siirtymäajan jälkeen sisärajavalvonta ja sisärajojen maahantulorajoitukset päättyvät. Myös ulkorajavalvontaan tulee muutoksia.
Rajavalvontaviranomaisten 25. heinäkuuta saakka jatkuva sisärajavalvonta varaa kunnille ja kuntayhtymille ajan valmistautua tartuntatautilain mukaisten terveysturvallisuustoimien käyttöönottoon. Tämän jälkeen sisärajavalvonta päättyy.
Sisärajavalvonta on palautettu 12.7.-25.7. väliseksi ajaksi covid-19-virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi. Tänä aikana sovelletaan sekä sisä- ja ulkorajoilla noudatettavia maahantulorajoituksia että tartuntatautilain vaatimuksia.
Päätöksen tavoitteena on varmistaa sujuva siirtyminen kevään 2021 matkustusrajoituksista terveysturvallisuustoimiin rajanylityspaikoilla ja ehkäistä lyhyenä siirtymäaikana maan rajojen yli tulevia covid-19-tartuntoja.
Käytännössä sisärajavalvonnan jatkaminen tarkoittaa sitä, että 12.-25.7. rajavalvontaviranomaiset arvioivat ensin henkilön oikeuden matkustaa Suomeen. Jos henkilö on oikeutettu maahantuloon, arvioivat terveysviranomaiset, millaisten tartuntatautilain terveysturvallisuustoimien piiriin henkilö kuuluu.
Sisärajavalvonta koskee Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Tanskan ja Viron välistä liikennettä. Huvialusliikenne on kuitenkin sallittu edellä mainittujen maiden osalta.
Sisärajavalvonta poistetaan epidemiologiseen arvioon perustuen Suomen ja Liettuan, Suomen ja Slovenian sekä Suomen ja Sveitsin välisestä liikenteestä.
Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.
Niistä maista, joiden osalta sisärajavalvontaa jatketaan, henkilöliikenteelle tarkoitetuilla rajanylityspaikoilla sallittuja maahantulon perusteita ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu, työmatka sekä muu välttämätön syy.
Edellä mainittujen perusteiden lisäksi maahantulo Suomeen EU- tai Schengen-maista on sallittua silloin, jos henkilöllä on esittää todistus ennen Suomeen saapumista jo saadusta ja hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista. Näillä edellytyksillä Suomeen voi tulla myös vapaa-ajan matkalle.
Tällä tarkoitetaan seuraavia tilanteita: 1) olet saanut täyden rokotussarjan (rokotteesta riippuen yksi tai kaksi annosta) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa tai 2) olet sairastanut koronataudin alle 6 kuukautta sitten.
Todistus koronaviruksen negatiivisesta testituloksesta tai ensimmäisestä rokotteesta ei riitä rajalla maahantulon perusteeksi
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) kertoi julkisuuteen tiistaina 6.7., terveysturvallisuutta koskevien toimenpiteiden osalta maahantulon perusteeksi käy myös todistus ennen maahan saapumista tehdystä negatiivisesta koronavirustestistä tai todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta ensimmäisestä rokoteannoksesta.
Suomeen matkustavien kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että niistä maista, joiden osalta sisärajavalvontaa jatketaan tai joiden osalta on voimassa maahantulon rajoituksia, tällainen todistus ei yksinomaan riitä maahantulon perusteeksi siirtymäkauden 12.-25.7. aikana.
Suomeen matkaavien kannattaa seurata säännöllisesti terveysviranomaisten ja Rajavartiolaitoksen nettisivuja.
Ulkorajaliikennettä koskevan päätöksen voimassaoloa jatketaan
Ulkorajaliikennettä koskevan päätöksen voimassaoloa jatketaan 22.8.2021 asti virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi. Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä.
Epidemiologiseen arvioon perustuen maahantulon rajoitukset poistetaan 12.7. alkaen Azerbaidžanin, Bosnia ja Hertsegovinan, Brunein, Kosovon, Moldovan ja Serbian asukkailta kyseisistä maista Suomeen saapuvassa liikenteessä.
Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Bulgariasta, Romaniasta, San Marinosta ja Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Albanian, Australian, Etelä-Korean, Hongkongin, Israelin, Japanin, Macaon, Pohjois-Makedonian, Singaporen, Taiwanin ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.
Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia. Maahantulon rajoitukset palautetaan Libanonin asukkaille Libanonista Suomeen saapuvassa liikenteessä.
Maahantulon rajoitukset poistuvat sisärajavalvonnan päättymisen vuoksi 26.7.2021 alkaen kokonaisuudessaan Andorrasta, Bulgariasta, Irlannista, Kroatiasta, Kyprokselta, Monacosta, Romaniasta, San Marinosta ja Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä, sillä nämä maat ovat EU:n suositusten mukaan verrattavissa Schengen-maihin.
Henkilöliikenteelle avoinna olevilla rajanylityspaikoilla sallittuja perusteita maahantulolle ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu sekä muu välttämätön syy. Muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvilla muilla kuin Suomen kansalaisilla ei kuitenkaan ole lentoliikennettä lukuun ottamatta oikeutta palata Suomen kautta asuinmaahansa, jos kauttakulku liittyy vapaa-ajanmatkustukseen.
EU- ja Schengen-valtioissa asuvat, joilla on esittää todistus ennen Suomeen saapumista saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista, voivat saapua jatkossa rajoituksitta Suomeen tai palata Suomen kautta asuinmaahansa myös ulkorajan kautta.
Risteilyalusten käynti satamassa on sallittua ilman matkustajien maissa käyntiä.
Lue myös: