Trafi: akkumääräykset eivät rajoita lennolle mukaan otettavien läppärien määrää

Wifi-finavia_loMediassa on viime päivinä uutisoitu, että uusien määräysten mukaan lennolle saisi ottaa vain yhden kannettavan tietokoneen. Trafin mukaan ICAOn uudet ilmailumääräykset eivät rajoita matkatavarana kuljetettavien kannettavien määrää. Niissä mainitut litiumakkujen kapasiteetit koskevat yksittäistä akkua eivätkä matkustajan mukanaan kuljettamien akkujen yhteenlaskettua kapasiteettimäärää.

Määräysten puolesta matkustajalla voi olla käsimatkatavaroissa ja ruumamatkatavaroissa useampikin kuin yksi kannettava tietokone, jos tietokoneeseen asennettuna olevan akun nimelliskapasiteetti on enintään 100 wattituntia (Wh).

Mikäli kannettavan tietokoneen akun kapasiteetti ylittää 100 wattituntia, mutta on enintään 160 wattituntia, voi matkustaja kuljettaa lentoyhtiön luvalla koneita joko ruumassa tai matkustamossa.

Kannettavien tietokoneiden vara-akkuja saa kuljettaa vain käsimatkatavaroissa. Kapasiteetiltaan enintään 100 wattitunnin vara-akkujen määrää ei ole rajoitettu, mutta 100-160 wattitunnin kapasiteetin omaavia vara-akkuja saa olla mukana enintään kaksi ja ainoastaan lentoyhtiön luvalla.

Samat rajoitukset koskevat myös muita kannettavia elektronisia laitteita, joissa käytetään litiumakkuja.

Kansainväliset lentoyhtiöt soveltavat jo käytännössä kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAOn uusia määräyksiä. Kansalliseen lainsäädäntöön ne tulevat vuoden 2013 aikana osana uutta ilmailumääräystä OPS M1-18 vaarallisten aineiden ilmakuljetus. Uudet määräykset eivät käytännössä muuta voimassa olevia vaatimuksia matkustajan kannalta.

Trafin Miten pakkaat oikein -nettisivulla aiheesta kerrotaan näin:

Henkilön omaan käyttöön kulutuselektroniikkatarvikkeita saa kuljettaa joko käsimatkatavaroissa tai ruumaan menevissä matkatavaroissa. Litiummetalli- tai litiumioniparistoja tai -akkuja saa kuljettaa kulutuselektroniikkalaitteeseen asennettuna käsimatkatavaroissa tai ruumamatkatavarana, suositellaan kuitenkin kuljetettavaksi käsimatkatavaroissa.

Jos kyseessä on varaparisto tai -akku, vain käsimatkatavaroissa oikosuluilta suojattuna. Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei saa ylittää 2 grammaa tai 100Wh energiasisältöä yksittäistä akkua kohti. Lentoyhtiön luvalla voi kuitenkin kuljettaa laitteita ja niiden vara-akkuja, joiden energiasisältö on 100-160 Wh. Vara-akkujen määrä on tässä tapauksessa kaksi.

 

Ohjeita lentomatkustajalle: Miten pakkaat oikein